Rihat Minda


Friday, 13 January 2012

Bersihkan Malaysia dari BN

Mohd Rashidi Hasan,14 Januari 2012

Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-3 bertemakan 'Bersihkan Malaysia' berlangsung di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Alor Setar, bermula hari ini, 14 Januari 2012.

Konvensyen diadakan pada saat Pakatan Rakyat berada di landasan terbaik dan kukuh, selepas semua tohmahan yang melanda kepimpinannya, sama ada yang bersifat peribadi, mahu pun serangan kepada Kerajaan-Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, dapat ditepis dengan sebaik-baiknya.

Empat tahun penubuhan Pakatan Rakyat, dengan empat negeri (selepas Perak dirampas Barisan Nasional), selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan dengan segala pertuduhan, Pakatan Rakyat dilihat semakin kukuh dan semakin tersemat di hati rakyat, bahawa ia merupakan alternatif terbaik untuk menggantikan BN.

Itulah persepsi rakyat Malaysia kebanyakannya. Rakyat sudah bersedia menolak Umno-BN, selepas segala macam fitnah dan pertuduhan dilemparkan media arus perdana terhadap individu, parti dan kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya terbukti palsu dan tersasar.

Rakyat sudah menyedari bahawa, selama ini Umno-BN sengaja menciptakan kepalsuan, mengaibkan, menghina serta memomok-momokkan Pakatan Rakyat semata-mata untuk menyelamatkan kedudukan politik mereka.

Umno-BN menyangka, dengan memahatkan politik jijik dan lucah, kononnya dilakukan pemimpin Pakatan Rakyat akan dapat memesongkan sokongan rakyat pada Pilihan Raya Umum 2008, kembali kepada mereka.

Namun mereka ternyata salah perhitungan. Umno-BN tersilap dalam membaca arah pemikiran rakyat. Usaha mereka melaga-lagakan, memecahbelahkan, merampas kerajaan negeri, membeli wakil rakyat dan sebagainya, semuanya ditolak rakyat.

Bukannya rakyat kembali kepada Umno-BN, malah rakyat semakin berpaling jauh daripada seluruh anggota komponen BN, termasuk pemimpin-pemimpin Umno-BN itu sendiri.

Rakyat nampaknya sudah bersedia untuk memilih Pakatan Rakyat untuk menggantikan Umno-BN. Sama ada dari kalangan pegawai tinggi kerajaan, sehinggalah ke kaum buruh, petani dan nelayan, sebahagian besar mereka sudah sedar, bahawa kerajaan yang didokong sejak sebelum merdeka, merupakan kerajaan yang gagal membela nasib rakyat.

Mereka sudah melihat dan merasakan sendiri, bahawa di bawah kepimpinan PAS di Kelantan sejak 1990 dan Kedah, Pulau Pinang serta Selangor dalam tempoh empat tahun ini, Pakatan Rakyat boleh memerintah, jauh lebih baik daripada 50 tahun di bawah Umno-BN.

Pakatan Rakyat menawarkan kesejahteraan kehidupan kepada rakyat. Pakatan Rakyat membuktikan ia berjaya menyelamatkan wang negeri dan mendapat pujian daripada Ketua Audit Negara, kerana berjaya menaikkan hasil negeri, sekaligus berbelanja dengan berhemah.

Manakala pemimpin-pemimpin kerajaan Pakatan Rakyat dilihat bersih dari sebarang pertuduhan salahguna kuasa, bersih dari rasuah dan amalan kronisme, walaupun diserang dan dicaci media pro Umno-BN saban hari.

Dengan amalan islamik, ketelusan dan pertanggungjawab pemimpin-pemimpin politik Pakatan Rakyat, maka golongan di bawah tadbir mereka, sama ada pegawai-pegawai kerajaan dan agensi-agensi berkaitan, mula berusaha membaiki kepincangan kerajaan terdahulu sedikit demi sedikit.

Hasilnya, prestasi kerajaan Pakatan Rakyat diakui dan dipuji Audit Negara, berbanding dengan kerajaan Umno-BN yang penuh dengan kritikan, akibat ketirisan, salahguna kuasa dan amalan rasuah yang berleluasa.

Jika dalam tempoh sesingkat empat tahun Pakatan Rakyat boleh membersihkan kerajaan-kerajaan negeri dari segala kepincangan yang dilakukan Umno-BN selama 50 tahun, maka apakah dalam masa yang singkat juga Pakatan Rakyat tidak boleh membersihkan Malaysia?

Sudah tentu boleh. Sudah tentu Pakatan Rakyat boleh membersihkan segala kepincangan politik, ekonomi dan sosial yang punah akibat kebobrokan pemimpin Umno-BN.

Tidak lain dan tidak bukan, cara yang terbaik untuk membersihkan Malaysia ialah dengan membersihkannya dari terus dikuasai Umno-BN pada PRU akan datang.

Undi Pakatan Rakyat sebelum Malaysia bankrap

Aziz Muda,14 Januari 2012

ALOR SETAR, 14 Jan: Seluruh rakyat negara ini diingatkan agar jangan memberikan undi kepada Pakatan Rakyat setelah Malaysia bankrap, sebaliknya perlu berbuat demikian pada Pilihan raya Umum ke-13 akan datang.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu(gambar) berkata, tindakan memberikan undi kepada Pakatan Rakyat pada PRU Ke-13 amat penting bagi membolehkan Pakatan Rakyat menyelamatkan negara dari kejadian itu.

Menurutnya, sekiranya undi diberikan kepada Pakatan Rakyat setelah Malaysia bankrap, ia sudah tidak bermakna lagi kerana tindakan tersebut ternyata telah terlewat

"Jadi untuk menyelamatkan Malaysia, undilah Pakatan Rakyat pada PRU Ke-13 ini. Jangan beri undi kepada Pakatan Rakyat setelah Malaysia bankrap.

"Kalau diberikan undi kepada Pakatan Rakyat setelah Malaysia bankrap, kami pun tak nak sebab kami tak mahu dikatakan kerajaan bankrap," katanya ketika berucap pada Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 di Stadium Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, di sini, hari ini.

Katanya, setiap rakyat negara ini perlu sedar, menurutnya, kenyataan mengenai Malaysia akan bankrap bukan rekaan tetapi ia diramalkan oleh tokoh ekonomi sendiri, Datuk Idris Jala dan kejadian itu diramalkan berlaku pada tahun 2019 nanti jika langkah-langkah mengatasinya tidak dilakukan.

Ramalan tersebut dibuat berdasarkan realiti yang berlaku di Malaysia sekarang di bawah pemerintahan BN yang penuh rasuah, penyelewengan, pembaziran wang rakyat sehingga hutang negara semakin meningkat melebihi RM450 bilion sekarang.

Mohamad Sabu menambah, ramalan Datuk Idris itu jelas menunjukkan rakyat negara ini sudah tidak boleh lagi memberikan kepercayaan kepada para pemimpin Umno BN untuk memerintah negara ini kerana mereka ternyata gagal menyelamatkan negara dari bankrap.

"Sebaliknya jika BN menang dalam pilihan raya nanti, Malaysia akan bankrap. Kata-kata ini mesti diratib selalu kepada orang ramai bagi menyedarkan rakyat mengenai perkara itu untuk menyelamatkan Malaysia dari kemusnahan jika terus menyokong Umno BN," ujarnya.

Konvensyen tersebut dihadiri kesemua pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Mursyidul Am PAS dan Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

KLIK UNTUK SIARAN LANGSUNG KONVENSYEN PAKATAN KE 3

Pakatan rahsiakan dahulu kandungan manifestonya

Harakahdaily,14 Januari 2012

ALOR SETAR, 14 Jan: Pakatan Rakyat membuat keputusan akan merahsiakan dahulu kandungan manifesto pilihan raya ke 13 mereka sehinggalah Parlimen dibubarkan.

Pengerusi Jawatankuasa Tawaran Jingga iaitu manifesto Pakatan Rakyat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) berkata, langkah ini terpaksa diambil ekoran tanda-tanda pilihan raya ke 13 masih kabur.

Beliau mengumumkan dalam konvensyen Pakatan Rakyat ke 3 hari ini.

Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-3 bertemakan 'Bersihkan Malaysia' bermula di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Alor Setar, bermula hari ini, 14 Januari 2012.

Konvensyen diadakan pada saat Pakatan Rakyat berada di landasan terbaik dan kukuh, selepas semua tohmahan yang melanda kepimpinannya, sama ada yang bersifat peribadi, mahu pun serangan kepada Kerajaan-Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, dapat ditepis dengan sebaik-baiknya.

Sebelum pembebasan Datuk Seri Anwar dari fitnah Liwat 11, Pakatan Rakyat merancang untuk melancarkan manifesto bersama mereka malam ini.

Perkara ini dinyatakan oleh Pengarah Konvensyen ini yang juga Exco kerajaan negeri Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi dalam satu sidang medianya baru-baru ini.

KLIK UNTUK SIARAN LANGSUNG KONVENSYEN PAKATAN KE

Konvensyen PR ke 3 - Coretan Bergambar untuk tatapan semua..


terima kasih sahabat yg kami ambil gambar nie
nak tulis mai mana pon dah tak tau dah
pakai ambik saja... kira halal dunia akhirat laa noo..

SATURDAY, JANUARY 14, 2012

Konvensyen PR ke 3 : Slogan Baru Untuk BN dari Timb Presiden PAS - "BN Menang Malaysia Bangrap"

Mat Sabu ajak PAS, PKR & DAP hayati semangat Piagam Madinah tumbangkan Umno

Timbalan Presiden PAS Tuan Mohamed Sabu pagi ini mengajak Pakatan Rakyat menghayati semangat Piagam Madinah bagi menumbangkan kezaliman Umno Barisan Nasional di pilihan raya umum ke-13.

Ketika menyampaikan ucapan pembukaan di Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 pagi ini, beliau berkata mana-mana pemimpin tidak boleh mengkhianati persefahaman bersama antara PAS, PKR dan DAP dalam agenda menyelamatkan Malaysia.

“Sepanjang mana semua pihak tidak mengkhianati perjanjian Piagam Madinah ini, maka semua pihak yang memeterainya sama-sama junjung persefahaman ini untuk tumbangkan kezaliman,” ujarnya di Dewan Tertutup Sultan Abdul Halim dekat Alor Setar.

Beliau berkata pemimpin rasis Barisan Nasional khususnya Umno akan terus melaga-lagakan pemimpin pelbagai kaum dalam Pakatan Rakyat kononnya akan menghakis keistimewaan Melayu di negeri ini.

Menurut beliau, piagam yang dikemukakan oleh Rasulullah s.a.w sendiri sebenarnya menerima partisipasi tiga Kaum Yahudi dan Majusi demi menyelamatkan negara moden Madinah.

“Rasulullah s.a.w bergabung dengan puak-puak Yahudi dan Majusi untuk menghadapi kezaliman, maka tidak salah kalau PAS bersama dengan kaum-kaum lain dari DAP dan PKR untuk tumbangkan kezaliman Umno di pilihan raya umum nanti,” ujar beliau.

Justeru, beliau mencadangkan slogan “BN menang, Malaysia Bankrap” sebagai ganti kepada slogan “BN menang, rakyat senang” sebagaimana yang digendangkan sempena menempuhi musim pilihan raya umum kali ini.

Slogan Mohamad itu disambut dengan penuh gema oleh peserta-peserta konvensyen yang hadir.

Turut berucap, Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali pada sesi ucapan pembukaan ini.

Zainulfaqar Yaacob,
http://networkedblogs.com/sFWRQ
Senarai Harta KM dan Exco Pulau Pinang
Posted on Friday, January 13 @ 12:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh lararatu

BeritaOleh: laniismaa

"harta

KM Pulau Pinang dan Exconya telah membuat pengisytiharan harta yang dimiliki mereka. Perisytiharan harta itu dilakukan untuk tempoh 8 Mac 2008 hingga 31 Disember 2011 dikeluarkan oleh syarikat akauntan bertauliah yang dilantik Kerajaan Negeri iaitu KPMG. Lihat senarai dibawah…

Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang
Simpanan tetap-RM298,785
Sahan Amanah- RM25,989
Saham Amanah-Amanah Mutual Berhad-124,845
Saham-2000 unit DRB-Hicom
Dua unit rumah kedai di Melaka
Nilai keseluruhan- RM965,000

Datuk Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri I
Amanah Saham Bumiputra(ASB)-RM157,819
Rumah teres di Sri Nibong-RM140 000
Rumah flat di Teluk Kumbar-Rm25 000
Toyota Camry-RM140,000

P Ramasamy, Timbalan Ketua Menteri II
Banglo di Semenyih, Selangor -RM328,000
Tanah pusaka di Sitiawan, Perak
Kereta-Perodua Kelisa-RM36,000, Mercedes 230E-RM200,000

Phee Boon Poh, Exco Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar
Saham
-7667-Amprop
-55,000-di BSKL
-5667-Dutaland Berhad
-60 000-Pan Malaysian Ind Bhd
-10 000-Jutajaya Holding Bhd
Saham Amanah
-1.14 juta unit di Gain Assure
-293,399 unit Global Infrastructures Fund
Rumah-Beberapa unit rumah di Pulau Pinang dan New Zealand
Kereta-Toyota Alphard-RM169,000
Nilai keseluruhan-RM1.39 juta

Chow Kon Yeow, Exco Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalu Lintas
Saham Amanah Public Mutual
-Public China Select Fund-20 500
-Public China Titans Fund-21 000
-Public Dividend Select Fund-10 000 [Semak Harga DI SINI]
Rumah di Balik Pulau-RM590,000
Dua flat di Bukit Gambir-RM196,000
Proton Waja-RM65,000

Abdul Malik Abul Kassim, Exco Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
Tidak ada harta kecuali Proton Tiara-RM36 000, Honda CRV-RM104,000
Lim Hock Seng, Exco Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan
Saham di Kotindak dan Kojadi
Kereta-Volvo 2406L-RM61,000, Honda CRV-RM104,000.

Law Heng Kiang, Exco Pelancongan dan Kebudayaan
Kondominium di Island Glades-RM239,000
Kereta Honda Civic 1.8-RM114,000

Law Choo, Exco Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Air
Saham 100,000 unit di Ramunia, 100,000 unit di Poh Kong serta 100,000 unit di MNC

Wong Hon Wai, Exco Jawatankuasa Perancangan Desa, Perumahan dan Kesenian
Apartmen di Paya Terubong-RM97,000
Sebuah rumah di Balik Pulau berharga RM600,000.

Kereta adalah berdasarkan harga beli dan susut nilai tak dikira. Begitu juga dengan rumah, pertambahan nilai rumah semasa juga tak diambil kira. Ia hanya berdasarkan harga beli.

Penang Exco

DOWNLOAD DOKUMEN LENGKAP DI SINI
Ada pihak halang saya guna dakwat - Tan Sri Rashid

M Faqih,
13 Januari 2012
KOTA BHARU, 13 Jan: “Saya dah nak buat pada pilihan raya umum lalu, namun ada pihak yang halang,” kata bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengulas cadangan menggunakan dakwat pada pilihan raya umum akan datang.

Kata beliau kalau kerajaan hendak buat sekarang elok benarlah kerana cadangan itu sudah cuba dilakukan SPR pada pilihan raya umum lepas namun ada halangan tertentu.

Isu penggunaan dakwat menghangatkan Wacana Perdana anjuran kerajaan negeri di Kelantan Trade Centre malam tadi apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nazri Abdul Aziz cuba berdalih setelah pekungnya didedah Abdul Rashid.

Menteri yang menjaga hal ehwal parlimen itu bersama anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa juga bertindak sebagai ahli panel pada wacana siri ke-9 terbabit. Prof Madya Datuk Dr Muhamad Agus Yusof dari UKM bertindak sebagai moderator.

Dewan konvensyen penuh sesak dengan kehadiran orang ramai termasuk dari luar Kelantan.

Pihak penganjur, Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri terpaksa memasang layar di luar dewan, menyebabkan orang ramai melimpah ke jalan raya. Hadir sama anggota Exco kerajaan negeri, Dr Muhammad Fadzli Hassan dan anggota parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Nazri menyebut ketika itu kerajaan tidak dapat melaksanakan penggunaan dakwat pada hari mengundi kerana ada percanggahan dengan perlembagaan dan ada pihak yang menganggap sebagai meragukan.

Sebaliknya, Abdul Rashid mempertahankan hujah penggunaan dakwah pada jari pengundi tidak perlu kepada pindaan perlembagaan, dan ia sekadar melibatkan peraturan di peringkat SPR sahaja.

“Sama seperti arahan setiap pengundi perlu menunjukkan kad pengenalan sebelum diberi kertas undi. Syarat itu hanya peraturan di peringkat SPR sahaja dan tidak perlu kepada pindaan perlembagaan,” katanya.

Malah Husam mengambil peluang mencelah dengan menjelaskan JAKIM sudah mengeluarkan kenyataan dakwat boleh digunakan pada hari mengundi sejak 2007 lagi.

Abdul Rashid juga seakan-akan meluah rasa kecewa memandangkan SPR tidak diberi kuasa penuh bagi mengendalikan pilihan raya secara lebih berkesan, sambil menyifatkan apa yang cuba dilakukan kerajaan sekarang sekadar merubah di bahagian ekor dan bukannya kepala.

“Kepala tidak disentuh hanya ekor sahaja disentuh melalui Jawatankuasa Penambahbaikan Pilihan Raya. Sepatutnya perubahan perlu dibuat secara lebih menyeluruh. Perubahan perlu kepada political will.

“Apa yang perlu diubah macam tidak disentuh. Sepatutnya kita perdalamkan perbincangan mengenai demokrasi itu sendiri. SPR sejak 1959 hanya berkongsi kuasa dengan pihak lain dan tidak mempunyai kuasa penuh.

“SPR berkongsi kuasa dengan pihak polis, Jabatan Penerangan dan jabatan-jabatan lain lagi. Kuasa yang ada pada SPR tidak kuat,” ujarnya mendapat sokongan gemuruh orang ramai.

(Lagi pelbagai pendedahan mendebarkan wacana cukup hangat itu dalam Harakah edisi cetak keluaran akan datang).

Thursday, 12 January 2012

Sedangkan Adam alaihissalam pun di keluarkan dari syurga… — Aspan Alias

January 12, 2012

12 JAN — Saya masih tidak memahami kenapa isu pemecatan Hasan Ali dari PAS mengambil tempat di dada media dengan begitu meluas sekali. Jawapannya tentulah mudah… kerana pilihanraya sudah menghampiri kita maka isu seperti ini menjadi hangat dan panas kerana kepanasan isu ini menjadi harapan bagi setengah pihak untuk mendapat “ganjaran” politik darinya.

Pertemuan di antara Hasan dan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat beberapa ketika dahulu sepatutnya telah meredakan keadaan kerana di pihak Nik Aziz beliau telah pun memaafkan Hasan jika ada apa-apa kesalahan dari pihak Hasan. Maksudnya pertemuan itu adalah pertemuan memaafkan di antara satu dengan yang lain.

Tetapi ego dan keperongosan Hasan membuatkan keadaan bertambah rumit dengan memarahi pihak lain kononya beliau tidak pernah meminta maaf kepada TGNA. Hasan merasakan beliau begitu besar darjatnya, lebih besar dari aulia dan ambia dan elemen meminta maaf itu tidak ada dalam dirinya. Meminta maaf itu adalah perkara yang beliau anggap seperti suatu fitnah pada dirinya. Saya tidak tahu di mana yang dikatakan Hasan sebagai pejuang Islam dan Raja itu ada ke relevanannya.

Baiklah, kalau Hasan sudah tidak serasi dengan PAS, maka pemecatannya dari PAS itu sepatutnya di ambil sebagai perkara yang baik untuk dirinya. Tidak payahlah menuduh yang pemecatannya dari PAS itu adalah kerana Anwar Ibrahim. Tidak payahlah Hasan bersikap terlalu “apologetic” sangat terhadap kekurangan yang ada pada diri sendiri itu. Semua manusia ada kekurangan walaupun sifatnya adalah sifat yang secantik-cantik kejadian Tuhan.

Pemecatan ini tidak ada apa-apa “significance” terhadap kedua-dua belah pihak. Kalau benar-benar Hasan hendak teruskan perjuangan Islamnya banyak lagi “premise” yang lain untuk beliau berjuang. Elok kita perjuangkan Islam kepada diri kita yang sebenar-benarnya, diri kita dahulu sebelum kita memperjuangkan dakwah Islam itu.

Sedangkan Nabi Adam as pun dipecat dari Syurga apa sangatlah isu Hasan yang dikeluarkan dari PAS ini. Apa lagi tempat yang paling indah dari syurga dan dari syurga itulah Adam as di keluarkan dan dihantar kedunia ini.

Tetapi Adam telah melakukan tanggungjawab yang tidak ada tolok bandingnya terhadap Tuhannya walaupun dikeluarkan dari syurga itu… iaitu mengembangkan umat Tuhan yang menjadi khalifah di atas muka bumi ini. Adam telah memaparkan kebesaran Tuhan dengan menambah umat untuk melakukan tawajjuh dan tawassul kepada Rasul dan Tuhannya.

Jadi Hasan boleh mengambil iktibar dan pelajaran dari ini. Berjuanglah untuk Islam sebagaimana yang beliau laungkan itu walaupun tidak berada dalam PAS lagi. Tetapi hakikatnya Hasan adalah seorang ahli politik seperti yang lain-lain juga.

Hanya Hasan tidak mempunyai kudrat untuk mengakuinya, tetapi semua orang faham apa sebenarnya matlamat Hasan. DAN Hasan sendiri lebih mengetahui tentang dirinya.

Hanya satu yang Hasan sudah terlupa, apabila berada di dalam politik itu, jejak kita di dalam air pun boleh diikuti oleh orang lain

Tugas yang paling mulia yang sepatutnya di lakukan oleh Hasan ialah untuk mengosongkan kerusi exco kerajaan negeri Selangor itu. Itu sepatutnya di lakukan oleh Hasan secara “gentleman”.

Walau bagaimana pun ini hanyalah pandangan peribadi saya. — aspanaliasnet.blogspot.com

* This is the personal opinion of the writer or publication. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified.

Sultan Selangor perkenan gugurkan Hasan Ali daripada exco

January 13, 2012

SHAH ALAM, 13 Jan - Sultan Selangor hari ini perkenan untuk menggugurkan pelantikan Datuk Dr Hasan Ali daripada jawatan exco kerajaan negeri itu berikutan dipecat PAS hujung minggu lalu.

Hasan, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia dipecat PAS pada Ahad lalu kerana berulang kali mengeluarkan kenyataan dan pandangan yang bertentang dengan dasar parti Islam itu.

"Memandangkan sekarang (Hasan) bukan lagi ahli PAS, saya telah membuat keputusan bahawa beliau tidak boleh lagi menjadi ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri dan telah menasihat Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan untuk membatalkan pelantikan beliau.

"(DYMM) Tuanku Sultan telah bersetuju dengan pendapat saya dan baginda akan menulis surat pembatalan pelantikan YB Datuk Dr Hasan sebagai ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri," kata Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim (gambar).

Khalid berkata semasa pertemuan dengan Sultan Sharafuddin Idris Shan pagi tadi, baginda memberikan kuasa kepadanya untuk melantik pengganti Hasan.

"Sultan juga menasihatkan saya agar menjalankan tanggungjawab ini dengan bijaksana tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak," katanya.

"Pelantikan exco baru akan disempurnakan pada Rabu minggu depan (18 Januari) di istana," tambahnya.

Bagaimanapun ketika ditanya siapa yang akan menggantikan Hasan, Khalid berkata beliau "masih belum menerima senarai calon daripada PAS" dan akam membincangkan perkara itu dengan kepimpinan pusat dalam masa terdekat.

Beliau menambah "ekoran pemecatan Hasan sebagai exco, hak keistimewaan beliau turut akan digugurkan."

"Keputusan ini dibuat oleh MB dan bukan wakil rakyat Bebas tidak boleh berada dalam ahli jawatankuasa negeri mengikut peruntukan yang ada. Keputusan itu adalah jelas.

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive