Rihat Minda


Thursday, 12 November 2009


PETANDA UMNO@BN PERAK BAKAL TUMBANG?

Tembok bangunan Perak Darul Ridzuan yang turut dikenali sebagai bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Ipoh runtuh selepas hujan lebat malam tadi menyebabkan sebahagian Jalan Istana ditutup kepada lalu lintas.

Kejadian yang berlaku pada kira-kira 9 malam itu bagaimanapun tidak menyebabkan sebarang kemalangan jiwa.

Datuk Bandar Ipoh Datuk Roshidi Hashim berkata sebahagian tembok sepanjang kira-kira 24 meter dan setinggi 2 meter itu dipercayai runtuh akibat tekanan air.

Bercakap kepada pemberita semasa meninjau kerja-kerja pembersihan yang dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR), beliau berkata siasatan awal mendapati longkang di sebelah tembok berkenaan tersumbat dan air yang bertakung telah menolak tembok itu.

Kerugian dianggarkan kira-kira RM10,000, katanya.

Mungkinkah ini sebagai petanda kepada tumbangnya Kerajaan kudeta Umno@BN di Perak setelah merampas kuasa pilihanrayat kira-kira 10 bulan lalu. Mahkamah Persekutuan bakal membuat keputusan dalam tempoh terdekat siapa Menteri Besar Perak yang sah. Kepada Datuk Zambry Bin Abd. Kadir mungkin boleh cari kotak dan sewa lori untuk pindah barang dari pejabat. Wallahualam

13 November 2009

TOK GURU BATAL TUNAI HAJI: MEREKA YANG BERNIAT JAHAT TANGGUNGLAH...


Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat membatalkan hasrat menunaikan fardhu Haji ke Mekah bersama dengan anggota keluarganya pada tahun ini. Perkara itu diumumkan dalam kuliah Jumaat di Bangunan Pas Kelantan hari ini.

Kepada yang sengaja bersangka buruk dan berniat jahat dengan berita-berita yang disiarkan sehingga menyebabkan Tuan Guru membatalkan hasrat menunaikan fardhu haji tahun ini maka anda tanggunglah sendiri. Maksiat dan dosa di sekeliling buat tak nampak dan tak kisah tetapi apabila ada orang nak buat ibadah dan kebajikan dipandang serong.

langkah Tuan Guru saya kira tepat dan wajar untuk mengelakkan pihak musuh terus membawa cerita dan menabur fitnah setelah isu pemergian haji beliau pada tahun ini telah disensasikan. Ternyata kepentingan jemaah lebih didahulukan dalam isu yang berlaku.Saya yakin persiapan telah dilakukan oleh Tuan Guru untuk mengerjakan ibadah Haji. Saya mendoakan agar Tuan Guru dipanjangkan umur untuk menjadi tetamu Allah pada masa akan datang.
Tok Janggut

Lucu dan pelik sungguh Perdana Menteri nak menipu rakyat Kelantan dan semua rakyat dalam Malaysia ini.

Dulu UMNO tipu rakyat Terengganu masa PAS memerintah dengan merampas royalty yang sudah termaktub dalam perjanjian yang telah dibuat lama dulu, UMNO bagi alas an Terengganu cuma layak dapat wang ihsan saja.

Siapa yang UMNO tipu? Orang Melayu Terengganu dan orang Melayu Malaysialah. Sekarang dia tipu pula orang Melayu Kelantan konony Kelantan tak layak terima royalty, cuma layak terima wang ihsan kerana pelantar minyak diluar perairan Kelantan.

Kalau betul luar perairan, wang ihsan pun Kelantan tak layak terima, ni dapat pula wang ihsan. Jangan bagilah Wang Ihsan pada Kelantan jika benar minyak tu diluar perairanya, jika nak bahi atas dasar “ihsan” bagi jugalah pada Perlis, Kedah, Pulau Pinang tu.

Kalau dah dasar suka menipu dan pendusta, apa-apa yang dibuat dan di katakan pun tetaplah menipu dan dusta. Itulah perjuangan UMNO.

Perjanjian dibuat antara Petronas dengan negeri-negeri yang ada minyak seperti Sarawak, Sabah, Terengganu dan Kelantan. Yang pelik Sarawak dan Sabah dapat pula royalty, Terengganu dapat royalty masa UMNO memerintah dulu, bila PAS memerintah, UMNO Pusat tiba-tiba kata Terengganu tak layak terima royalty, hanya layak wang ihsan.

Sekarang Kelantan pula yang juga negeri majoritinya orang Melayu pun dikatakan tak layak terima royalty. Kalau begitu, perjanjian yang dibuat oleh Petronas dengan Negeri Kelantan dulu untuk apa? Tak payah buat perjanjianlah sepatutnya kalau pelantar minyak tu luar perairan Kelantan. Memang dasar khianat.

Inilah wajah UMNO sebenarnya yang orang Melayu tak sedar-sedar dan tak habis-habis ditipu oleh pemimpin UMNO. UMNO buat helah bagi wang minyak tetapi bukan melalui Kerajaan Negeri seperti yang mereka buat di Terengganu masa PAS memerintah dulu, dengan cara itu mereka akan rekacipta projek dan bagi semua peruntukan melalui pemimpin UMNO negeri Kelantan.

Joli sakanlah UMNO Kelantan kelak untuk menghabiskan wang ihsan itu dengan projek-projek yang mereka cipta sendiri seperti telah berlaku di Terengganu. Itulah matlamat dan tujuan sebenarnya Kerajaan Pusat hanya member wang ihsan. Jika wang royalty, ianya wajib diberi kepada kerajaan negeri terus bukanya melalui lanun dan perompak UMNO.

Akibat wang tersebut tidak diredhai dan di halalkan oleh rakyat Terengganu, maka berlakulah bermacam-macam bala, runtuh sana dan runtuh sini.

Ini akan berlaku di Kelantan tidak lama lagi apabila wang ihsan masuk melalui UMNO Negeri dan berbagai projek mewah akan tumbuh dengan nilaian yang tidak masuk akal. Rakyat Kelantan yang miskin akan terus miskin dan terus ditindas seperti berlaku di Terengganu.

Ini antara pengkhianatan terbesar UMNO terhadap orang Melayu selama ini. Mengapa UMNO Pusat tidak berani tukarkan wang royalti di Sabah dan di Sarawak dengan wang ihsan? Kerana mereka takut dengan penduduk Sabah dan Sarawak tidak menyokong mereka nanti, bagi UMNO orang Melayu di Semenanjung terutamanya di Terengganu dan Kelantan adalah bodoh dan tolol belaka dan akan percaya apa saja temberang yang dibuat oleh pemimpin UMNO.

Memang wajar dan selayaknya Tok Guru Nik Aziz membantah keras PAS mengadakan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO. Pengkhianatan, mungkir janji dan tidak amanah pada perjanjian bertulis Petroleum yang dibuat dengan Terengganu dan Kelantan membuktikan bahawa UMNO adalah golongan yang tidak sekali-kali boleh dipercayai dan tidak boleh dibuat kawan.

UMNO adalah pengkhianat Melayu dan Islam. Sejarah lampau kita hanya membaca bahawa golongan Yahudi tidak boleh dipercayai dalam membuat perjanjian kerana selalu mungkir, kini UMNO adalah pewarisnya.

Kalau masuk Islam kena Baiah iaitu lafaz kalimah syahadah sebagai janji kepada Allah yang kita akan patuh dan tunduk kepada hukum dan syariat Allah, berkahwin kena baiah dan royalty minyak pun ada baiah (perjanjian).

Tetapi nampaknya semuanya mungkir dan ingkar terhadap baiah (perjanjian) itu kerana hati penuh selut kotor, syaitan dan iblis.

Rakyat kena sedar, UMNO adalah golongan minority dalam Barisan Nasional. Kita mengharapkan agar satu hari nanti semua parti komponen dalam Barisan Nasional akan menendang UMNO keluar atau memulaukan UMNO.

Orang Melayu dalam Barisan Nasional hanya lebih kurang 15%-20% sahaja berbanding orang Melayu dalam Pakatan Rakyat jika dicampurkan Melayu PAS dan Melayu dalam Parti Keadilan Rakyat jumlah Melayu antara 45%-60% dari keseluruhan ahli-ahli Parti Rakyat.

Oleh itu, jika Melayu ingin kuat dan terus berkuasa, marilah bersama dalam Pakatan Rakyat. Tinggalkan UMNO yang hanya menunggu masa untuk hancur itu. Jika orang Melayu ingin melihat segala kezaliman, penyelewengan kuasa dan kemungkaran terus bermaharajalela, teruslah bersama UMNO sehingga Allah hancurkan bumi Malaysia ini sebagaimana hancurnya Iraq, Afghanistan, Bosnia, Aceh dan Padang.

Ungkapan tanpa UMNO Melayu dan Islam akan hancur hanyalah kata-kata dongeng yang direkacipta oleh puak penipu dan pendusta agama saja.

Malahan, Melayu dan Islam akan naik, akan kuat, akan teguh, akan terus berkuasa dan dihormati sekiranya UMNO berjaya dihancurkan dari bumi Malaysia ini.

Mereka pertikai PAS berkawan dengan DAP (atas alas an orang kafir), yang UMNO bverkawan dengan MCA, MIC Gerakan dan lain-lain tu apa cerita? Dalam berbelas-belas parti komponen dalam Barisan Nasional, hanya UMNO saja parti Melayu yang keahlianya tidak sampai dua juta orang itu.

Insyallah, menjelang 2020 Melayu dalam UMNO hanya tinggal tak sampai sejuta orang saja. Yang ramai duduk dalam penjara atau lari ke luar Negara untuk selamatkan diri dan harta benda dan mungkin ada yang bunuh diri sebab tak dapat projek lagi.

Yang tinggal ialah golongan Melayu yang telah diperbodohkan selama ini terkapai-kapai mencari teman. Kita Tunggu dan lihatlah nanti.

13 November 2009

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT

Email : mohd shahir

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN

- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI

- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI

- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI

- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya

13 November 2009

Nafi royalti bercanggah konsep 1Malaysia - pensyarah

KOTA BHARU, 12 Nov: Golongan cendikiawan di universiti menyifatkan tindakan kerajaan pusat mengenepikan bayaran royalti petroleum kepada Kelantan bertentangan dengan semangat federalisme.

Malah kata mereka ia juga tidak mencerminkan semangat 1Malaysia yang dijelmakan Perdana Menteri, Datuk Seri Datuk Najib Razak sekarang.

Pensyarah Sains Politik USM, Prof Madya Dr Ahmad Fauzi Abd Hamid (Gambar) berkata, sepatutnya kerajaan Barisan Nasional (BN) lebih cekap dalam usaha menawan hati rakyat Kelantan.

“Rakyat Kelantan tentunya termasuk mereka yang bukan sahaja mengundi BN, tetapi juga mereka yang tidak mengundi BN.

“Di kalangan mereka tentu ramai pengundi atas pagar. Sedangkan Perdana Menteri juga menyebut beliau menjadi ketua kerajaan untuk semua,” katanya ketika dihubungi di sini.

Minggu lepas perdana menteri mengumumkan kerajaan pusat akan memberi wang ihsan kepada Kelantan mulai tahun depan, hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu.

Ekoran itu ramai membantah kerana mereka menyifatkan ia bertentangan sama sekali dengan perjanjian yang ditandatangani pada 1975 di antara kerajaan negeri dan Petronas.

Dr Ahmad Fauzi berkata, sifat menghukum kerajaan pusat amatlah merugikan prospek BN di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Hujah ini tidak perlu kepada mengkomplikasikan perbincangan dengan fakta undang-undang yang terlalu ilmiah berdasarkan akta itu dan ini.

“Cukup untuk dihujahkan tindakan Perdana Menteri seolah-olah tidak jauh berbeza dengan sentimen akar umbi Umno yang mendesak kerajaan pusat mengurangkan peruntukan kepada negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat,” ujarnya.

HarakahDaily.Net/-

13 November 2009

Pendedahan amalan bai’ah berniat jahat

Ahmad Baei Jaafar

Bai’ah dalam bahasa Melayu moden bolehlah diterjemahkan sebagai akujanji. Semasa Rasulullah di Makkah lagi, ada beberapa penduduk Yasrib (Madinah) melakukan akujanji untuk mempertahankan Islam dan Rasulullah. Semasa Rasulullah sampai di Madinah, orang Muhajirin dan Ansur member bai’ah terhadap kepimpinan Baginda.

Selepas itu setiap kali berlaku perlantikan khalifah selepas wafat nabi Muhammad, rakyat terutama pemimpin tempatan keluar memberi bai’ah. Akujanji taat setia itu memberi pengiktirafan kepada pemimpin yang dipilih itu. Dengan ini mereka boleh menjalankan amanah dengan sebaiknya.

Tiba-tiba timbul pula pada akhir-akhir ini bai’ah ADUN PAS yang mereka bersedia menceraikan isteri masing-masing jika mereka melompat parti. Walaupun dengar seperti janggal, tetapi bai’ah seperti sah. Kedudukannya adalah takliq yang boleh menjaga kelangsungan rumah tangga. Logiknya, kalau suami itu sayang kepada isteri dia tidak akan keluar parti atau apabila dia berkira-kira untuk lompat parti akan difikirkan berkali-kali, mana lebih penting; isteri atau parti baru. Kalau lompat parti, bolehkah dapat isteri lain sebaik bekas isterinya? Jadi, dia akan pilih mempertahankan isteri dan partinya.

Kalau berdasarkan itu, mengapa ada mufti yang kata bai’ah itu haram? Mengapa ada orang yang kata bai’ah itu zalim? Jawapan mereka kepada masyarakat itu bukan berdasarkan ilmu tetapi kerana kepentingan orang tertentu atau jahil.

Takliq dalam Islam boleh datang dalam pelbagai keadaan bagi tujuan menyelamatkan rumah tangga daripada bercerai berai , bukan sebaliknya, mempurak purandakan rumah tangga yang sedia ada. Sebagai bukti, bukankah selepas majlis akad nikah ada takliq yang dibacakan suami walaupun sesetengahnya tidak diketahui isteri?

Selain isteri juga boleh buat takliq dengan syarat dipersetujui suami. Ini bermakna setelah isteri membuat draf takliq dan suami bersetuju dengan takliq itu, mereka takliq itu sah. Maka dengan itu mereka akan saling berusaha mengekalkan rumah tangga mereka.

Takliq ini boleh diamalkan oleh sesiapa, individu ataupun ahli mana-mana persatuan. Sama ada orang politik atau tidak, parti pemerintah atau pembangkang. Boleh juga secara paksa atau sukarela. Yang penting tujuannya untuk kebaikan rumah tangga mereka.

Walau bagaimanapun rencana ini bukan menyokong apa yang dilakukan oleh ADUN PAS kerana apa yang didakwa itu masih tidak jelas pada saya. Sekali pandang seperti fitnah yang sengaja dibesar-besarkan oleh musuh politik. Hal ini kerana Menteri Besar dan sebahagian besar ahli PAS terkejut dengan berita itu.

Saya mencari-cari juga kenyataan YB Khalid Samad yang kononnya mengesahkan kejadian bai’ah itu. Tetapi yang saya dapati beliau mengesahkan wujud satu blog yang mendedahkan kejadian itu. Alhamdulillah saya berkesempatan melayari blog itu dan setelah membacanya, ternyata ia seperti satu cerita yang direka oleh penulis blog itu.

Saya tidak kenal dengan penulis blog itu, mungkinkah dia YB yang dimaksudkan. Saya tidak pasti. Tetapi saya hairan kalau dia wakil rakyat PAS mengapa dia membuat kenyataan itu kepada umum, apakah motifnya. Pendedahan itu yang pada saya amat bodoh sebagai seorang Islam apatah lagi sebagai wakil rakyat.

Jika benar dia adalah wakil rakyat, sememangnya dia tidak layak. Hal ini kerana orang politik ada perkara yang boleh didedahkan dan ada yang tidak boleh didedahkan. Dalam perjuangan ada rahsia dan ada sterategi yang perlu dibuat dengan berhati-hati.

Walau apapun saya berharap setiap umat Islam sama ada pemimpin atau rakyat biasa, jadilah orang yang cerdik dalam melayari bahtera hidup yang berliku ini.


1 ulasan:

MINTA TUAN GURU DATO' NIK AZIZ TANGGUH PUASA NAZAR- Zukri Aksah


Setelah berhempas pulas berjuang bagi mendapatkan pembayaran royalti minyak untuk Negeri Kelantan, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, akhirnya mampu sedikit tersenyum.

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, baru-baru ini mengumumkan yang Kelantan akan menerima peruntukan wang ehsan hasil kerja-kerja carigali minyak di luar pantai negeri Cik Siti Wan Kembang ini.

Sebagai seorang perunding latihan dan pendidikan, sebahagian daripada penglibatan saya adalah dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan, yang mana sektor terbesar yang menjadi pasaran perniagaan saya adalah minyak dan gas.

Saya telah mengetahui akan wujud dan berlangsungnya kerja-kerja carigali minyak di luar perairan negeri Kelantan sejak tiga tahun yang lalu. Ada peserta kursus saya yang datang dari syarikat yang terlibat dengan kerja-kerja carigali tersebut, Hess Oil and Gas Sdn Bhd.

Maka sejak tiga tahun lepas, saya sudah tahu ada minyak dikeluarkan dari luar pantai Kelantan, dan sefaham saya, seperti Terengganu, Kelantan berhak mendapat pembayaran royalti, sama ada minyak itu diperoleh dari dalam atau luar pantai negeri tersebut.

Kefahaman saya ini tentulah berasaskan penerangan panjang lebar yang pernah dibuat oleh Tengku Razaleigh Hamzah, bekas Presiden Petronas yang pertama.

Bila perkara ini sudah tidak mampu dilindungi, kerajaan persekutuan yang di bawah kekuasaan BN terpaksa juga mengeluarkan kenyataan dan melakukan sesuatu. Yang mereka lakukan adalah mengumumkan pemberian wang ehsan kepada Kelantan.

Jangan cepat kabur, ia tidak sekadar berhenti di situ. Namanya wang tetapi Kelantan tidak akan mendapat wang, pemberian wang ehsan ini seperti diumumkan Najib adalah dalam bentuk projek-projek pembangunan.

Siapakah yang akan menguruskan projek-projek ini? JPPK (Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan) lagi?

Sebelum Nik Aziz tersenyum lebih lebar, sebelum Nik Aziz mula membayar nazarnya berpuasa sunat tiga hari, saya suka untuk memberi satu senario. Bayangkan jika takdirNya berlakulah satu lagi pilihan raya kecil di Negeri Kelantan dalam masa terdekat ini seperti di Manek Urai tempoh hari.

Sudah pasti Tan Sri Muhyiddin Yassin akan sekali lagi mengetuai gerombolan BN turun berkempen di sana. Ingat kata-katanya di Manek Urai dahulu? Sudah pasti beliau akan mengulangi cabarannya itu kepada Nik Aziz tentang siapa yang lebih banyak membawa pembangunan kepada negeri Kelantan.

Andainya senario pilihan raya kecil itu terjadi ketika wang ehsan sudah dikeluarkan, saya yakin Muhyiddin juga dengan bangganya akan mengumumkan ini projek kerajaan persekutuan, itu projek kerajaan persekutuan, yang diterajui BN, mana pembangunan yang dibawa Nik Aziz dan PAS?

Padahal wang yang diguna untuk membiayai projek-projek tersebut adalah wang ehsan hasil dari minyak yang digali di luar pantai Kelantan, yang sepatutnya adalah royalti, hak kerajaan negeri Kelantan sebagaimana yang telah termeterai dalam perjanjian di antara Kerajaan Negeri tersebut dengan Petronas pada tahun 1975.

Jangan kira dendangan palsu Muhyiddin ini tidak termakan dek rakyat, 65 undi di Manek Urai seharusnya menjadi pengajaran yang sangat berharga.

Memanglah orang seperti Datuk Anuar Musa, Datuk Awang Adek Hussin dan Datuk Mustapha Mohamed akan merengek-rengek menyokong kenyataan Najib, tetapi cubalah tanya Datuk Ahmad Said, apakah dia berkenan yang royalti Terengganu itu juga adalah wang ehsan?

Mereka menyokong kerana mereka adalah waris JPPK yang layak menerima faraidnya nanti. Maka dialasankanlah kononnya Nik Aziz suka bermain politik, PAS suka bermain politik, tidak kiralah wang ehsan atau royalti, yang penting rakyat merasa nikmatnya.

Mereka lupa JPPK itu wujud kerana permainan politik BN, wang ehsan mula wujud juga kerana permainan politik BN (bila BN kalah di Terengganu), Najib adalah pemimpin politik, BN adalah institusi politik dan mereka yang merengek ini juga adalah orang-orang politik.

Tidak boleh lari dari politik, memang Nik Aziz jogho politik, PAS juga harakah politik. Tetapi soal ini lebih besar dari politik, ini soal hak dan amanah.

Tengku Razaleigh sudah menjelaskan bahawa tidak kiralah sama ada di dalam atau di luar pantai Kelantan minyak itu ditemui dan dicarigali, berdasarkan Akta Kemajuan Petroliam, Kelantan tetap berhak mendapat lima peratus bayaran royalti tersebut.

Dan berdasarkan perjanjian antara kerajaan-kerajaan negeri dan Petronas, royalti tersebut hendaklah dibayar kepada kerajaan negeri, dalam konteks Kelantan, kepada kerajaan PAS negeri Kelantan pimpinan Nik Aziz, noktah.

Rakyat negeri Kelantan sudah memberi amanah kepada PAS negeri tersebut pimpinan Nik Aziz untuk memerintah, sekaligus mengamanahkan Nik Aziz dan barisan pentadbiran negerinya untuk menguruskan segala harta kekayaan negeri, termasuk minyak di luar pantainya.

Wang ehsan bukan sekadar penafian, malahan adalah penghinaan terhadap amanah yang telah diberi rakyat itu.

Nik Aziz harus sedikit bersabar, tangguhkan dulu puasa sunat itu. Najib belum mengaku kalah, permainan politiknya masih panjang. Wang ehsan di tangan Najib adalah gula-gula haram yang memabukkan.

Kalau Nik Aziz sedikit lalai dan cuai, rakyat Kelantan mungkin akan mabuk, dan beliau bersama-sama kerajaan pimpinannya boleh sahaja jatuh terduduk.

Monday, 9 November 2009

Tuesday, November 10, 2009

Hassan Ali dipecat ?

Oleh : tok_pepijat
Selepas Seminar Politik selesai dengan resolusi dihasilkan, kini pemerhati politik terarah ke topik yang lain pula iaitu hasil siasatan Badan Disiplin PAS yang diketuai oleh Dato Tuan Ibrahim Tuan Man selaku Pengerusi JK Disiplin PAS. Masing-masing ingin melihat hasil siasatan. Paling utama barangkali mereka ingin tahu nasib PJ Selangor yang juga Exco Kerajaan Selangor.

Bagi yang "anti" Hasan Ali, tentunya ingin melihat karier Hasan Ali berakhir. Kena gantung atau dipecat sebagai PJ. Bagi yang"pro" pula, berdoa agar PJ Selangor ini bebas dari tindakan disiplin.

Anda pula bagaimana?

Melihat cara Pengerusi JK Disiplin menjawab soalan media, nampaknya kes ini "tersangkut" juga. Dengan makna Hasan Ali kena jawab "benarkah tuduhan ini dan kena bela diri." Kalau mengikut "tatacara mahkamah", apabila suspek diarah bela diri, ini menunjukkan kena nafi dengan hujah yang menyakinkan hakim.

Mengenang kembali Sirah Rasulullah. Ketika Ghazwah Tabuk, beberapa Sahabat tidak menyertai peperangan tersebut kerana kelalaian dan mereka mengaku salah atas kesilapan mereka. Bukan mencipta alasan seperti golongan munafik. Mereka bertiga adalah Kaab bin Malik, Hilal bin Umayyah dan Murarah bin Rabi'.

Rasulullah menerima pengakuan mereka dan meminta orang Islam memulaukan mereka bertiga hingga Allah Taala memberi keputusan dengan penurunan wahyu.

Kaab bin Malik menerima ujian yang hebat. Dalam tempoh pemulauan itu, Raja Ghassan yang berugama Nasrani melalui wakilnya berjumpa Kaab. Menawarkan kemewahan dan jawatan kepada Kaab. Iman Kaab begitu tinggi hasil tarbiyyah Rasulullah. Kaab membakar surat tawaran itu dan menganggapnya satu malapetaka ke atas dirinya.

Nah! Cantiknya kisah ini untuk direalisasikan dengan keadaan hari ini. Seandainya Dato Hasan Ali melakukan kesalahan, beliau patut mengaku salah dan terima apa saja hukuman parti dengan hati terbuka. Seandainya Badan Disiplin PAS mendapati beliau tidak bersalah, golongan yang "anti" beliau perlulah terima keputusan tersebut.

Penyokong sejati PAS adalah mereka yang mempunyai perasaan :

i) Mereka merasai sedih seandainya Hasan Ali bersalah. Tiada sekelumitpun perasaan gembira jauh sekali perkataan "padan muka". Mereka berdoa Hasan Ali tetap dengan pendirian bersama PAS walaupun dijatuhi hukuman berat. Mereka berharap beliau terima hukuman tersebut dengan perasaan terbuka dan redha.

ii) Mereka bersyukur seandainya Hasan Ali bebas dari tindakan tatatertib.

Hanya golongan munafik yang berasa gembira sekiranya Dato Hasan Ali didapati bersalah ataupun bebas dari hukuman. Mengapa ? Bukankah kerja mereka mengadu dombakan antara sesama pejuang Islam. ?

Sebenarnya kes seperti inilah kita boleh mengenal musuh dalam lipatan, munafikin. Bacalah dalam blog-blog mereka. Kata-kata mengeji pimpinan TG Nik Aziz dan TG Haji Hadi tertulis dalam blog mereka. Maki hamun, adu domba dan kata-kata jelek terkandung dalam blog mereka.

Peliknya, kadang kala blogger yang pro PAS tanpa segan silu mengutip "sampah busuk" ini untuk disiar dalam blog mereka.

Kita tidak menganggap TG Nik Aziz dan TG Haji Hadi maksum. Kita juga tidak mahu blogger memuji melangit PAS. Tetapi kita mahu teguran dengan bahasa yang sopan dan beradab. Bukan maki hamun dengan bahasa kurang ajar.Kepada Dato Hasan Ali, jaga diri anda dari "jelmaan semula" wakil Raja Ghassan!

(*) sumber : http://tokpepijat.blogspot.com

Tuesday, November 10, 2009

JIM: Hanya Masjidil Haram Saja Orang Bukan Islam Dilarang Masuk


Seseorang bukan Islam tidak dilarang memasuki masjid jika niatnya baik dan dibenarkan orang Islam kecuali Masjidil Haram di Mekah, kata Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM).

Beberapa tokoh ulama tersohor dalam pemikiran Islam tidak melarang orang Islam berbuat demikian kecuali di tanah haram tersebut, kata Yang Dipertua JIM Selangor, Mohd Kamal Mohd Rathi.

"Menurut pandangan majoriti para ulama termasuk Imam Malik, Syafie dan ulama fiqh yang lain, adapun larangan khusus bagi bukan Muslim daripada memasuki masjid hanyalah terhad kepada Masjidil Haram di Mekah dan kawasan tanah suci di sekitarnya berdasarkan firman Allah dalam surah at-Taubah ayat 28," katanya.

Beliau mengulas ura-ura tindakan Jabatan Agam Islam Selangor (Jais) terhadap jawatankuasa sebuah masjid di DUN Seri Andalas minggu lalu yang membenarkan wakil rakyat di situ Dr Xavier Jayakumar menyampaikan ucapan di dalam tempat ibadat itu, Ogos lepas.

Wakil rakyat PKR itu, yang juga exco kerajaan Selangor, dilaporkan menyampaikan ceramah ketika merasmikan satu majis berbuka puasa tetapi dakwaan itu dinafikan oleh jawatankuasa masjid.

Dalam kenyataannya, JIM negeri juga berkata seseorang bukan Muslim wajar memasuki masjid berdasarkan syarat-syarat berikut:

- Non-Muslim diharuskan memasuki masjid selain daripada Masjidil Haram di Mekah dengan keizinan orang Islam.

- Mereka harus mempunyai sebab yang munasabah untuk memasuki masjid. Oleh itu sekiranya tujuan mereka memasuki masjid untuk memecahbelahkan perpaduan masyarakat atau menyebarkan fitnah maka hal ini adalah dilarang.

- Mereka seharusnya menghormati kesucian masjid dan perlu sedar bahawa masjid adalah tempat suci bagi orang Islam beribadah.

- Kedua-dua kaum lelaki dan wanita non-Muslim yang ingin memasuki masjid mestilah tidak mendedahkan aurat yakni anggota tubuh mereka yang seharusnya ditutup dengan pakaian yang bersesuaian.

"JIM Selangor juga percaya bahawa sikap terbuka masyarakat Islam dengan membenarkan bukan Muslim memasuki masjid berdasarkan syarat-syarat yang tersebut di atas sudah pasti memberikan peluang dan ruang untuk masyarakat Islam berdakwah dan menyampaikan mesej Islam kepada bukan Muslim," kata Mohd Kamal.

Tambahnya, bukan Muslim pula akan melihat keterbukaan Islam dalam memelihara keharmonian hubungan antara pelbagai kaum dan agama dalam negara ini.

"Amalan menerima bukan Islam memasuki masjid atas tujuan yang murni juga telah diamalkan di beberapa negara lain dan ia terbukti memberi nilai positif kepada keberkesanan dakwah Islam kepada bukan Muslim."

(Sumber: Malaysiakini)

Sunday, 8 November 2009

SUNDAY, NOVEMBER 8, 2009

DAKWAAN PALSU PENULIS BLOG

Apa yang didakwa oleh penulis-penulis blog terhadap Ust Abu Bakar Chik dalam Mesyuarat Khas PAS Pusat adalah bohong dan tidak benar. Kononnya Ust Abu Bakar Chik menyergah dan mengherdik Tok Guru dengan biadab, mengatakan Tok Guru nyanyuk, orang tua dan perlu letak jawatan sebagai Mursyidul Am.

Saya tidak mahu melayani penulis-penulis blog seumpama itu, tetapi bila ramai yang menghubungi saya akan kebenaran tersebut, saya terpaksa mencari sumber yang sebenar. Saya sendiri tidak percaya cerita-cerita tersebut, tetapi apa yang saya kesalkan penulis-penulis blog PAS turut memuatkan cerita tersebut dalam blog-blog mereka.

Saya sangat kenal dengan semua AJK PAS Pusat berbanding dengan penulis-penulis blog. Saya boleh telepon semua AJK untuk mengetahui cerita yang sebenar, Ust Abu Bakar Chik pernah menjadi Ketua Pemuda PAS Pusat dan saya salah seorang EXCOnya beberapa penggal, Mahfuz Omar juga Ketua Pemuda PAS dan saya pernah menjadi Setiausahanya, bahkan sewaktu beliau menjadi Ketua Penerangan PAS Pusat saya juga menjadi Setiaushanya, sewaktu Salehuddin Ayob menjadi Ketua Pemuda PAS Pusat, Ust Idris Ahmad Timbalannya saya pula Naib Ketua Pemudanya, yang lain-lain juga saya lebih rapat dengan mereka berbanding para penulis blog.

Begitu juga Tok Guru Mursyidul Am, saya lebih rapat dan kenali Tok Guru berbanding dengan para penulis blog tersebut. Malam selepas sidang DUN 28 Oktober, Tok Guru menghubungi saya melalui Setiausaha Politiknya untuk mengetahui apa yang berlaku dalam sidang DUN 28 Oktober, saya bercakap sendiri dengan Tok Guru dalam perbualan di telepon. Begitulah dengan yang lain-lain, setiap AJK PAS Pusat dari Datuk Presiden sehinggalah semua AJK PAS Pusat saya jauh lebih kenali mereka berbanding-banding penulis blog-blog tersebut.

Kalau saya mahu mengetahui apa yang berlaku dalam mesyuarat, saya boleh menghubungi mereka semua. Tetapi itu kerja bodoh, tidak cerdik, buang masa dan tidak berakhlak. Apa hak saya ingin mengetahui perjalanan mesyuarat tersebut, yang penting apa keputusan mesyuarat terhadap isu tersebut, bagaimana cara mereka bermesyuarat, cara mereka berhujjah, tinggi ke rendah ke suara mereka, untuk apa saya tahu ?. Dan kalau pun ada di kalangan AJK yang ceritakan perjalanan mesyuarat tersebut, AJK PAS Pusat itulah yang paling tidak berdisiplin dan berakhlak dan tidak layak menjadi AJK PAS Pusat.

Walau bagaimanapun saya hubungi juga beberapa orang Jawatankuasa Harian dan AJK PAS Pusat yang sangat rapat dengan saya untuk mengetahui kebenaran dakwaan dalam blog tersebut. Ternyata semua dakwaan dalam blog tidak betul, Ust Abu Bakar Chik tidak pernah mengeluarkan kata-kata seumpama itu, tidak keluar ucapan Tok Guru Nyanyuk, orang tua, letak jawatan dan sebagainya sebagaimana yang didakwa oleh blog.

Ust Abu Bakar Chik sama macam AJK yang lain bersuara menyatakan pandangan terhadap isu-isu yang dibincangkan, beliau ada menegur Tok Guru supaya tidak menulis dalam blog bagi menyatakan pandangannya terhadap masalah dalaman parti, dan Tok Guru menerima terguran tersebut dengan hati terbuka.

Keesokan hari Tok Guru ditanya oleh wartawan di Bachok, Kelantan tentang mesyuarat khas yang diadakan, Tok Guru menyatakan kepada wartawan beliau sangat puas hati dengan perjalanan mesyuarat, Tok Guru menjawab ringkas "biasalah dalam mesyuarat, ada tegur menegur, saya ditegur, Presiden PAS juga saya tegur, Hasan Ali juga ditegur". Beliau sangat puas hati dengan perjalanan Mesyuarat Khas tersebut dan bersetuju dengan keputusan mesyuarat untuk mengadakan Seminar Memperkasakan Parti bagi menggantikan EGM yang dicadangkan.

Dakwaan penulis blog adalah palsu, liar dan berniat jahat, yang sangat dikesali ada penulis-penulis blog dari PAS juga turut memuatkan cerita palsu dalam blog-blog mereka. Mereka jadi penyambung kepada penabur-penabur fitnah ini.

Ada penulis blog yang mensifatkan wakil-wakil PAS yang menyertai seminar tidak ada teluq kalau tidak berani bertanya kenyataan tersebut. Lebih baik tidak ada teluq daripada bertanya soalan bodoh seumpama itu, kalau ada teluq sekalipun nak buat apa, kalau teluqnya dibiarkan dipicit orang lain untuk mengikut sahaja apa yang orang lain kata terhadap pimpinan PAS, lalu dimasukkan dalam blognya.

Kepada penulis blog yang mengaku ahli dan penyokong PAS, tulislah dengan jujur, jangan tulis hanya sekadar untuk mendapat hit yang tinggi setiap hari, penulis blog PAS mesti menulis untuk membangunkan PAS dan menjadi pelapor yang betul kepada rakyat, bukan penyambung kepada pembohongan dan fitnah. Jadilah penulis yang membangun bukan meruntuh parti.

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive