Rihat Minda


Friday, 15 January 2010

Allah Milik Siapa?

Bismillah...

Maksud firman Allah SWT :
"..lalu barangsiapa yang mengikuti petunjukKu, ia tidak akan sesat (di dunia) dan tidak akan celaka (di akhirat). Dan barangsiapa berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada Hari Kiamat dalam keadaan buta."
Thaha : 123-124

Kehadrat tuhan yang Maha Besar, Maha Kuasa, Allah Robbul 'Alamin, panjatkan segala puji dan syukur serta tunduklah serendah rendahnya pada suruhan pencipta yang menciptakan. Buat baginda insan mulia, jangan dilupa selawat dan salam, menunjuk cinta menghampar rasa buat sosok agung Muhammad Rasulullah.

Pertamanya ana ingin menjawab tajuk artikel, Allah bukan milik siapa2, bahkan Allah jualah yang memiliki segalanya :). Puas menyoroti isu2 yang berlaku akhir2 ini, ana terpanggil untuk berkongsi pandangan, bukan mahu berdebat siapa benar siapa salah, sekadar melontar pandangan buat penjernihan, semoga Allah mempermudahkan. Kini kita dipanaskan oleh satu isu yang sememangnya layak utk dipanaskan, terutamanya di bumi Malaysia ini, ianya suatu isu yang benar2 menyentuh sensitiviti, usah kita sebut di Indonesia atau Arab sana, mereka sudah lali dgn ini semua.

Maksud firman Allah SWT :
" Dan sesungguhnya, jika kamu (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka: "Siapakah yang menciptakan mereka?" sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah!". (jika demikian) maka bagaimana mereka rela dipesongkan? Dan (Dia lah Tuhan Yang mengetahui rayuan Nabi Muhammad) yang berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya mereka ini adalah satu kaum yang tidak mahu beriman! "
al Zukhruf : 87-88

Melihat kepada hal yang sama tapi dari sudut yang berbeza, maka ana lebih cenderung utk mengiakan akan pandangan yang mengharuskan nama Allah diguna pakai oleh non muslim sekalipun, tidaklah ana berlogika dengan akal semata, tetapi ia disandarkan kepada nas dan sirah, namun dalam masa yang sama ana tidak menolak pendapat dan pihak2 yang menentang penggunaan nama Allah ini untuk non muslim kerana mereka juga punya hujah, cuma kecenderungan ana adalah untuk mengambil pandangan mengharuskan. Isu ini sememangnya isu akidah, akan tetapi dalam ilmu akidah jua masih ada perkara pokok dan rantingnya. Isu penggunaan nama Allah ini bukan sesuatu yang pokok, dan ia masih dibenarkan utk berselisih dan berlainan pendapat, yang mengatakan non muslim tidak boleh menggunakkan nama Allah tidak boleh mengkafirkan pihak yang mengatakan boleh, begitu juga sebaliknya.

Maksud firman Allah SWT :
" Dan sesungguhnya jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu dia hidupkan dengannya tumbuh tumbuhan di bumi sesudah matinya?” sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Ucapkanlah (Wahai Muhammad):“Alhamdulillah” (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak menggunakan akal (untuk memahami tauhid) "
al Ankabut : 63

Jika dilihat dengan lebih halus, sekiranya ia diharamkan terus utk penggunaan non muslim, apabila non muslim itu mengatakan Allah sesuai dgn sifatnya, sebagai contoh ia berkata " Allah yang menciptakan manusia dan seluruh makhluk "...apakah kita sebagai muslim akan berkata " Tidak, bukan Allah...kamu tidak boleh menyebutnya "...adakah begitu?...Dalam tak sedar kita menafikan juga Allah sesuai dengan sifatnya...bagaimana ini?. Bagi ana, selagi mana Allah diletakkan sesuai ditempatnya, tidak perlu kita menghalang, bahkan berdoa dan berusahalah semoga sinar lailahaillallah menyinari hati2 kaum kuffar.

Allah bukan milik siapa2, kenapa mahu merebut apa yang bukan milik kita, bahkan Allah jualah yang memiliki segalanya. Namun, oleh kerana ana tidak boleh mengambil enteng terhadap isu sensitiviti setempat atau 'uruf ini, maka sekiranya pihak yang menuntut mahu menggunakan nama Allah itu mempunyai niat dan agenda tersembunyi, pastinya ana akan berada di barisan yang menentang, jika tidak pun ana akan berpendapat mengharuskan penggunaannya tetapi perlu diletakkan syarat2 yang tertentu dan pemantauan yang ketat. Sesuai dengan keadaan kita di Malaysia, sekiranya ia bakal mencetus satu keadaan yang membawa kemudharatan dan mafsadah yang lebih besar dari kemaslahatan, kaedah saddul zara'i dan mashalih mursalah pastinya amat perlu diteliti dan terpakai utk isu ini. Itu prinsip fiqh yang perlu di ambil kira, kita perlu menimbang tara dengan kembali kepada al Quran dan as Sunnah, serta berpandukan akal yang ilmiah, bukan sekadar beremosi dgn semangat semata, ia tidak akan membawa kita kemana mana, malah menjerumuskan Islam kepada satu sudut dan terhimpit dek kerana emosi dan ego sendiri.

Rekod al Imam Muslim dalam sahihnya berkenaan perjanjian Hudaibiah antara Rasulullah SAW dan puak Quraisy :
“Sesungguhnya Quraish membuat perjanjian damai dengan Nabi s.a.w. Antara wakil Quraish ialah Suhail bin ‘Amr. Sabda Nabi s.a.w : barangkali aku boleh tulis Bismillahirrahmanirrahim. Kata Suhail: Adapun Bismillah (dengan nama Allah), maka kami tidak tahu apa itu Bismillahirrahmanirrahim. Maka tulislah apa yang kami tahu iaitu BismikalLahumma (dengan namaMu Ya Allah!)”. (*Dalam riwayat al Bukhari, Nabi s.a.w menerima bantahan tersebut. Ternyata mereka menggunakan nama Allah)
Dalam hal ini juga, kita berjuang, ada yang mahu menentang dan ada yang mahu membenarkan, tetapi ingin ana membawa QURRA' sekalian berfikir sejenak, polemik dan isu sebegini sering timbul, bahkan bermacam macam lagi isu yang perlu diambil kira,tidakkah kita terfikir, yang semua ini datangnya kerna kita terlalu mengagungkan sistem barat, mengangkat liberalisme sebagai idola, kononnya demi kemajuan, kemajuan apa ini?...setakat bangunan tinggi2 sudah mahu berbangga punyai tamadun yang hebat?...Inilah kesannya, pabila Islam yang sebenar dipinggirkan.

Pabila ditanya oleh salah seorang anak usrah akan pendapat ana mengenai isu ini, ana menjawab, sebelum dikupas isu ini lebih dalam dan teliti, cuba fikirkan, jika Islam yang sebenar dapat dipacu di bumi Malaysia tercinta ini, syariat Islam diperjelas dan dijalankan, aqidah islam ditulenkan, muamalah disucikan, menerapkan kefahaman sebenar kepada setiap dari rakyat, tidak kira muslim atau non muslim seperti di zaman Rasulullah SAW dan para sahabat dahulu, tidak kiralah apa pun yang mahu dilakukan kuffar dan musyrikin, mahu guna nama Allah atau apa pun, kita sebagai muslim pasti akan tegar dengan pegangan, kerana apa?...kerana pabila kefahaman itu sampai dengan tapak aqidah yang sohih dan kukuh, maka yang batil tidak akan mampu membenamkan yang haq!...mana mungkin seorang yang punyai tapak aqidah yang kukuh tidak bisa membezakan tuhan yang satu dan tuhan yang tiga?

Imam al Ghazali pernah menyebut di dalam kitabnya, al Iqtishad fi al I’tiqad, bahawa perkaitan antara kekuasaan dan agama, iaitu," ad diinu ussun wa as sulthaanu haris. Wa maa laa ussa lahu fa mahdumun wa maa laa harisa lahu fa dhaa`i’ " (Agama adalah asas dan kekuasaan adalah penjaganya. Apa saja yang tidak ada asasnya akan roboh dan apa saja yang tidak ada penjaganya akan hilang). Disini dapatlah kita lihat betapa kekuasaan dan agama bertaut rapat, sekiranya diperhatikan pada hari ini, penguasa yang ada sama sekali tidak menegakkan agama Islam sesuai dengan kedudukannya yang sebenar, maka inilah yang menjadikan semakin hari Malaysia khususnya dan dunia amnya semakin goyang dan ampuh.

Maksud firman Allah SWT :

" Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah membuat mereka merasakan sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar) "

ar Ruum : 41

Inilah persoalan kita sekarang, bersikap reaktif pabila munculnya sesuatu isu, namun lupa untuk menyelami apa permasalahan sebenar yang menjadi punca kepada semua ini. Bagi ana, inilah akibatnya pabila Islam yang sebenar disekat dan Islam acuan yang diangkat, penguasa sekarang sedang membentuk Islam mengikut acuannya, bukan menjadikan Islam sebagai acuan sebuah pemerintahan, ada saja isu mulalah ramai yang bertempik dan berkokok, tapi lupa diri sendiri yang mencetuskan. Setiap kali dihimpit dan ditekan, penyakit menunding jari muncul kembali, nampak silap pihak lain sahaja, lupa yang diri sendiri tiada usahanya, Semoga Allah mengurniakan hidayah buat semua...wallahu'alam...ana undur dulu.

ps : Janganlah cepat berpuas hati dan mengangap apa yang ada hari ini sudah cukup, lihatlah bagaimana ummat Islam sekarang, banyaknya hanya seperti buih2 di lautan, ana cadangkan cubalah hayati lirik lagu Maher Zain - Awaken, benar2 terkena atas perlakuan ummat Islam kini...

Kita Sayang Allah?

Bismillah...
"Katakanlah: “Dia-lah Allah, Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan, dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia"
al Ikhlas : 1-4

Subhanallah, walhamdulillah, walailahaillallah, wallahuakbar. Kita bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir, semuanya kerna satu tujuan, yaitu mengakui Allah sebagai tuhan yang Esa, juga mengakui diri sebagai hamba. Selawat dan salam buat baginda Rasulullah SAW.

Ana telahpun mengulas dan menetapkan pendirian mengenai isu kalimah Allah dalam tulisan sebelum ini, dan masih tetap begitulah, Allah bukanlah milik siapa2 bahkan Allah lah yang memiliki segala. Namun, isu ini masih lagi hangat, membuat ana juga turut hangat untuk mengikuti, bukan kerana ia suatu isu semasa yang sedang panas saja, namun lebih dari itu, ia wajib diikuti jika kita sayang pada Allah, bukankah begitu?

Allah itu tuhan sepanjang masa, bukanlah tuhan dikala senang saja, bukan tuhan diwaktu susah saja, dan bukanlah tuhan semasa isu kalimah Allah saja, Dia sentiasa dan sentiasa menjadi tuhan, kita pula sentiasa dan sentiasa menjadi hamba. Namun manusia kini ada yang bersyukur bermati matian bila mendapat nikmat dan rahmat, bila ditimpa kecelakaan, Allah hilang entah ke mana. Ada pula yang bila ditimpa kedukacitaan, segala air mata keluar menghampar rasa, yang tidak kenal sejadah sebelum ini sudah pandai berjubah serta berkopiah, akan tetapi bila nikmat dan rahmat datang kembali, sejadah serta jubah lipat dan simpan dalam almari, sambung pula dengan agenda kufur nikmat. Ada lagi!...golongan yang paling ada class, dukacita ke, sukacita ke, sama saja...semacam dunia ini tiada pencipta, mungkin lahirnya ke dunia pun atas usahanya sendiri, ya, kerana dia begitu hebat barangkali, tidak setara dengan kita insan2 yang lemah ini.

Allahu Allah, beginikah sikap manusia yang mengaku cintakan Allah?. Dalam tidak sedar, mahupun dalam sedar tetapi buat2 tidak sedar, tidakkah kita melihat sesuatu dari Isu penggunaan kalimah Allah ini?...Ia terjadi bukanlah kerana pihak kristian menuntut penggunaannya, namun bagi ana dan sepatutnya bagi kita semua, perlu meyakini ia terjadi kerna Allah mengizinkan ia terjadi untuk kita melihat sesuatu, salahkah ana?. Begini, ana lihat memang ramai yang memperjuangkan bagi menghalang nama Allah digunakan pihak non muslim, sungguh, memang ramai...lihat saja demonstrasi aman seluruh Malaysia Jumaat lepas, dan berlarutan lagi hingga kini, ada yang kecil kecilan, yang besar2 pun ada juga.

Dalam ramainya yang berjuang itu, ana tidak tahu berapa ramai yang berjuang dengan ilmu, dan berapa ramai yang berjuang dengan emosi. Ana juga tidak tahu dan bukan hak ana untuk menghukum, tetapi berapa ramaikah juga yang berjuang itu yang betul2 sayangkan Allah?. Ana juga tak mahu tahu yang berjuang itu dari gerakan dan barisan mana, tetapi adakah barisan atau gerakan yang mereka dokongi itu benar2 sayang kepada Allah?...ana tak tahu dan hanya Allah sahaja yang tahu. Adakah perjuangan itu political motivated, ataupun emotional motivated semata?, nanti cubalah check and balance...buatlah kira2 terhadap diri sendiri, tidak perlu susah2 check hati orang lain.

Maksud firman Allah SWT :
" Sesungguhnya Allah tidak tersembunyi kepadaNya sesuatu pun yang ada di bumi dan juga yang ada di langit "
Ali 'Imran : 5

Ana terus lagi, kita kata kita sayang Allah, kita kata kita perjuangkan isu kalimah Allah ini kerana kita sayang Allah, begitu?...jika begitu, maka jika benar begitu, rata2 ummat Islam sekarang sememangnya sedang di buai enak oleh syaitan laknatullah. Ana tidak katakan semua, ana sekadar kata rata2nya begitu, kenapa pula?. Ya, kita mengaku kita sayangkan Allah, namun dengan perjuangkan isu kalimah Allah adakah cukup membuktikan cinta kepada Allahu Ta'ala? Dalam kita berjuang untuk isu ini, kita masih leka dengan segala macam kemaksiatan dan kelekaan yang dibawa barat, kita masih 'leka' dengan facebook dan internet, kita masih pentingkan me-reply segala macam mesej2 maya dari mengutamakan solat di awal waktu, kita masih seronok dengan novel2 cinta dari membaca al Quran, kita masih gemar mendengar lagu2 alunan artis kuffar dari mendengar alunan ayat2 suci al quran serta nasyeed2 Islami, kita masih dan masih lagi dibawah telunjuk kuffar dan kita mahu kata kita sayang Allah?

Masih tak cukup, ini dia yang paling besar bagi seluruh 'pencinta' Allah, yang bermatian mahu mempertahankan hak kononnya, namun apakah suruhan dan syariatullah di laksana di Malaysia tercinta ini?...adakah dengan meletakkan perlembagaan Lord Reid sebagai perlembagaan negara mengatasi al quran dan as sunnah itu tanda cintanya kepada Allah?...Adakah pengizinan lesen2 judi itu tanda cintanya kepada Allah?...Adakah dengan tumbuhnya kelab2 malam dengan permit yang sah itu tandanya cinta kepada Allah?...Adakah dengan tauladan tidak menutup aurat dikalangan pemimpin besar itu tanda cintanya kepada Allah?...Masihkah mahu mengaku cintakan Allah dalam keadaan sebegini?...biarlah ana berikan jawapan supaya masing senang muhasabah diri, termasuk ana jugalah, jika beginilah, janganlah berani mahu mengaku cintakan Allah kerana ini hanyalah semata2 cintakah kalimah 'Allah' saja, bukanya mencintai Allah yang Esa!...itupun belum tentu, barangkali cintakan kalimah Allah juga kerana kepentingan tertentu, ana kata kata barangkali, bukannya pasti!.

Maksud firman Allah SWT :

" Ia menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci (Al-Quran) dengan mengandungi kebenaran, yang mengesahkan isi Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripadanya, dan Ia juga yang menurunkan Kitab-kitab Taurat dan Injil. Sebelum (Al-Quran diturunkan), menjadi petunjuk bagi umat manusia. Dan Ia juga yang menurunkan Al-Furqaan (yang membezakan antara yang benar dengan yang salah). Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah itu, bagi mereka azab seksa yang amat berat. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi berhak membalas dengan azab seksa (kepada golongan yang bersalah) "
Ali 'Imran : 3-4

Secara mudahnya QURRA' sekalian, adakah kita mahu mengaku cintakan Allah, namun dalam masa yang sama kita mendurhakaiNya, tidakkan ia sesuatu yang hipokrit dalam bahasa lembutnya, dan kasarnya ana sebut munafiq!. Ana tidak mampu menuduh siapa2 munafiq, tapi jika sikapnya seperti yang telah tersebut di atas, maka, tidak perlu susah2 ana mahu mengata dan menembak, si pelakunya lebih tahu siapa dirinya yang sebenar. Ya Allah, ana sendiri malu melihat keadaan sebegini, ana bukan malu pada kalian, tapi malu pada Allah yang menciptakan, mahu menipu diri sendiri bolehlah lagi, menipu orang lain pun dapat lagi diterima, namun bila sampai tahap mahu menipu tuhan, maka apa ini?

Dikejutkan pula kita dengan Isu gereja di bom, inilah juga padahnya bila mahu berjuang tanpa ilmu dan semata2 kerana emosi, bahkan lebih teruk lagi jika si pelaku itu melakukan dengan niat dan kepentingan tertentu. Jika dengan bom itu mahu menunjukkan cinta kepada Allah, usahlah, lebih baik lagi kalau tunjukkan cinta kepada Allah dengan pergi mengadap mana2 tok guru, tadah kitab, semoga Allah membuka pintu2 hati dan mempermudahkan akan pemahaman ilmuNya. Tindakan sebegini pastinya akan memberi imej negatif kepada Islam, dan akan memungkinkan tindak balas yang lebih dasyat dari pihak kuffar, ini bukan perlu khatam 2 - 3 kitab untuk tahu,common sense, budak sekolah pun tahu.

Maksud firman Allah SWT :
" Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kepada mereka apa yang dahulu mereka kerjakan ”
al An'am : 108

Bila sensitiviti terhadap dosa dan pahala hilang, sensitiviti terhadap kepentingan ilmu hilang, beginilah jadinya ummat Islam, hanyut, kerana apa keadaan ini terjadi?...tepuk dada tanya iman, ana jawab, kerana Islam tidak ditonjolkan dengan sepatutnya oleh pihak yang bertanggungjawab, malah ada yang mahu tonjol, disekat2 pula, alasannya demi perpaduan kaum, ah, demi perpaduan kaum?..Islam itu tidak menjaga kepentingan kaumkah?. Bila ada yang mahu melaksanakan syariat Islam, juga disekat, alasannya tidak sesuai dengan keadaan di Malaysia yang berbilang kaum, adakah ini menidakkan kekuasaan Allah yang menciptakan seluruh bangsa manusia ini? bukankah semuanya pun makhluk Allah? adakah ini bermakna kita mengatakan Allah telah menciptakan satu undang2 yang tidak sesuai dengan makhluk ciptaanNya sendiri?...sudahlah, jika begini gayanya 'pencinta' Allah, maka memang patutlah keadaan menjadi seperti sekarang, di Malaysia khususnya dan di dunia amnya.

Maksud firman Allah SWT :

" Hai orang2 yang beriman, jika kamu bertakwa kepada Allah, niscaya Dia akan memberikan kepadamu furqaan(petunjuk yang dapat membezakan antara yang haq dan batil) "
al Anfal : 29

Sama2 kita muhasabah diri, adakah kita tergolong di kalangan manusia yang benar2 mencintai Allah, ataupun sekadar mencintai kalimah Allah itu, tidak usahlah lagi menipu tuhan. Jika kita benar2 mencintaiNya berusahalah semampu mungkin dalam menuruti setiap tuntutannya, agar suatu hari kita sama2 mampu mengungkap kata " aku sayang Allah " tanpa rasa bersalah, malu dan segan, wallahu'alam...ana undur dulu.

Maksud firman Allah SWT :
" Hai orang2 yang beriman (kepada para rasul), bertakwalah kepada Allah dan berimanlah kepada Rasul-Nya, niscaya Allah memberikan rahmat-Nya kepadamu dua bagian, dan menjadikan untukmu cahaya yang dengan cahaya itu kamu dapat berjalan dan Dia mengampuni kamu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang "
al Hadid : 28

CIKGU TAK ADA KERJA KERANA MENTERI BERGASAK SESAMA SENDIRI.

Isu ini bukan isu baru, cuma kini dibangkitkan semula apabila bertambah kritikal. Semalam timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zakarshi menyalahkan IPTA yang terus menawarkan program ijazah pendidikan di negara ini.Apabila Kementerian Pelajaran dan Pendidikan Tinggi diasingkan maka wujud masalah kerana tidak ada keselarasan. Mungkin setiap menteri yang mewakili kementerian terbabit mempunyai agenda politik tersendiri.

28 Institut Pendidikan Guru kekal di bawah KP yang kini dinaik taraf untuk melahirkan graduan dalam ijazah pendidikan untuk ditempatkan di sekolah rendah .Penempatan guru,sekolah rendah dan menengah juga terletak di bawah KP. Dalam masa yang sama IPTA,IPTS termasuk UPSI yang terletak di bawah KPT terus menawarkan program ijazah pendidikan.

Memandangkan IPG merupakan produk KP, sudah pasti keutamaan diberikan dalam urusan penempatan. Lebihan atau saki baki kekosongan baru ditawarkan kepada KPT. Maka berlakulah hari ini apa yang diistilahkan lambakan graduan IPTA/IPTS dalam bidang pendidikan. Jika dulu bidang pendidikan adalah 'pasport' untuk menjadi guru kini tidak lagi.

Sepatutnya masalah tak berlaku, KP atau KPT dua-dua di bawah kabinet 1Malaysia. Apa yang mereka buat dan bincang masa mesyuarat kabinet? lainlah kalau KP di bawah kerajaan Umno@BN dan KPT di bawah Pakatan Rakyat. Sudah pasti wujud diskriminasi. Nama je kabinet 1Malaysia tetapi masalah ini pun tak boleh selesaikan. Menjadi mangsa adalah ribuan graduan pendidikan yang sehingga hari ini menjadi penganggur. Adakah kerajaan nak suruh mereka jual burger? Jika tidak pun minta mereka jangan pilih kerja, kerajaan 1Malaysia syorkan buatlah apa yang patut tanam kangkung atau jual kacang putih?

Timbalan Perdana Menteri yang juga MP turut bertanggungjawab terhadap KPT. Kalau KPT tak penting atau tidak sehaluan dengan dasar, mansuhkan terus pos kabinet ini tak perlu diadakan. Hari ini kedua-dua menteri KP dan KPT dari parti 'juara rakyat' yang bangga dengan slogan rakyat didahulukan terus mempersendakan rakyat di negara ini. Selesaikan dulu masalah dari parti dan kabinet dari sibuk-sibuk nak jadi juara rakyat.

Eropah bakal diislamkan?


PRAGUE (Rep Czech): Biskop Prague, Miloslav Vlk memberi amaran kemungkinan Eropah bakal diIslamkan jika penganut Kristian tidak kembali ke ajaran sebenar.
“Eropah tidak lagi mengamalkan asas ajaran sebenar yang mampu menangkis penyebaran Islam yang kini semakin nyata di benua ini.
“Jika Eropah tidak berubah dan kembali kepada asas Kristian, ia akan diIslamkan,” kata Vlk, 77, yang dilantik sebagai Biskop Prague oleh Paus John Paul II pada 1991.
Beliau mendakwa penghijrahan imigran dan kadar kelahiran tinggi penganut Islam menyebabkan mereka mampu mengisi kekosongan jiwa akibat tindakan penganut Kristian Eropah yang melupakan asas ajaran agama itu dalam hidup mereka.
“Pada era moden, Islam gagal menawan Eropah dengan menggunakan senjata, mereka tewas kepada angkatan Kristian.
“Namun, mereka menakluk Eropah melalui kerohanian yang kini amat tipis di kalangan penduduk Eropah manakala penganut Islam pula tebal dengan senjata ini.
“Kejatuhan Kristian di Eropah kini semakin hampir,” katanya lagi.

Ulasan

Nampaknya empayar kuffar semakin takut dengan kebangkitan islam.Kegagalan transformasi Eropah daripada kristian kepada sekularisme semakin nampak kepincangannya.Walaupun ia nampak berjaya dari sudut material dan fizikal namun ia tidak dapat mengikis golongan yang mencari kebenaran dalam hidup yakni islam.

Kini mereka mulai tergugat dan cuba untuk menghalang kebangkitan ini.Maka benarlah kata-kata Sultan Abdul Hamid II dalam memorialnya bahawa wanita Turki mengandungkan benih kristian manakala wanita Eropah mengandungkan benih islam.Hal ini telah terbukti walaupun masyarakat eropah cuba dimomokkan dengan sindrom islamophobia namun kekuasaan Allah swt mengatasi segala-galanya.Allahuakbar!!,Allahuakbar!!,Allahuakbar!!

Berlakukah Undang Syariat Sepenuhnya Di Aceh?

Gambar diambil pada 2 Disember 2009 merakamkan polis Syariah wanita Aceh (kanan) menasihati seorang wanita yang menunggang motosikal supaya memakai pakaian yang sopan semasa ditahan di satu sekatan jalan raya di Banda Aceh. - AFP

BANDA ACEH Jan 14 10 – Suasana damai berjalan seperti biasa di mana kawasan pantai, anak kecil bermain ombak, gadis-gadis sunti bersembang di pantai yang berpasir dan muzik kedengaran dari corong radio daripada sekumpulan budak lelaki.

Namun, pantai terletak di Banda Aceh ini, merupakan satu-satunya wilayah Indonesia yang melaksanakan undang-undang Syariah sebagai kod perundangan dan keadaan menjadi tegang apabila anggota polis tiba dengan trak pikap.

Unit polis yang dipanggil ‘Wilayatul Hisbah’ ini menjalankan rondaan untuk mencegah aktiviti maksiat pasangan belum berkahwin, wanita Islam tidak bertudung atau memakai pakaian ketat, serta mereka yang minum arak atau berjudi.

Dalam keramaian di pantai, sentiasa ada pasangan duduk berdua-duaan walaupun tidak terlalu dekat, namun masih menjadi sasaran polis Syariah.

“Kamu masih belum berkahwin, kamu tidak boleh berdua-duaan di sini. Balik sekarang,” kata seorang polis kepada pasangan yang kemudian berjalan dalam kekecewaan ke tempat letak kenderaan.

Remaja perempuan yang memakai seluar ketat juga turut tidak terlepas daripada menerima tindakan.

“Kamu sepatutnya malu berpakaian begini. Balik ke rumah dan tukar pakaian kepada pakaian yang lebih sopan,” kata seorang pegawai lain kepada dua gadis berseluar jeans.

Indonesia merupakan negara yang mempunyai penduduk Islam terbesar di dunia, namun Aceh adalah wilayah yang paling kuat melaksanakan undang-undang Syariah, selari dengan gelarannya sebagai ‘Serambi Mekah’ kerana ia merupakan wilayah pertama di rantau ini menerima Islam.

Aceh mendapat hak menggunakan undang-undang Syariah sebagai sebahagian daripada perjanjian autonomi yang ditandatangani pada 2002 yang bertujuan menamatkan konflik antara pemisah Islam dengan tentera Indonesia yang telah meragut beribu-rubu nyawa.

Seramai 160,000 maut dalam tragedi tsunami Lautan Hindi pada 2004, yang membuka jalan ke arah perdamaian antara kedua-dua pihak serta kemasukan berbilion dolar bantuan asing. – REUTERS

Komen Blog Ibnu Hasyim: Banyak yang patut difokuzkan mengenai undang syariat di Aceh. Kita lihat sikit dulu mengenai Busana Islami atau pakaian Muslimah. Prof Dr Tgk Muslim Ibrahim, MA, seorang konsultasi agama di 'Serambi News' Aceh, merungkai persoalan yang diajukan kepada beliau sebulan dua lalu. Katanya...

"Alhamdulillah, pengasuh (beliau sendiri) merasa amat berbahagia menerima pertanyaan-pertanyaan semacam ini, yaitu berkait wanita dan ditanyakan oleh kaum wanita sendiri. Sebab yang demikian itu, pada umumnya adalah benar-benar tumbuh dari anak hati sanubari atas dorongan keinsafan dan keprihatinan yang sejati.

Betul, bu! Saya benar benar merasakan sebagaimana yang ibu rasakan itu, prihatin, sedih, ya... ‘ndak tahulah apa namanya. Kebetulan baru saja kemarin saya lewat jalan di depan Mesjid Raya. Saya melihat seorang setengah baya, kulitnya sedikit berwarna. Ia menggunakan kerudung putih, sehingga wajahnya terlihat lebih anggun dari apa adanya. Kemudian, pada bagian bawah, ibu itu memakai rok yang memang panjang hampir sampai ke mata kaki.

Sayangnya, roknya itu memang dibelah kiri dan kanan sampai ke atas lutut, sehingga tatkala ia mengangkat kaki untuk melangkah, dari paha hingga ke sandalnya terlihat jelas sesuai belahan rok. Naudzubillahi Minasysithaanir Rajiim. Betul-betul amat memalukan. Apalagi yang memakai celana ketat ataupun jean, lebih na’uzubillah lagi Buk RT (penanya). Banyak sekali dalil yang amat kuat mewajibkan (bukan menganjurkan, sebagaimana yang ibu sebutkan) kita berbusana Islami. Yang laki-laki berbusana muslim dan yang perempuan berbusana muslimah.

Di antaranya Allah swt berfirman, termaktub dalam surat Annur ayat 31, yang artinya: “Katakanlah kepada wanita-wanita beriman supaya membatasi pandangan dan menjaga kehormatan dan jangan menampakkan perhiasannya (badan atau tubuhnya) kecuali hanyalah yang biasa nampak (yaitu wajah dan tapak tangan. Dan haruslah mereka menutupkan kain kerudungnya hingga ke dada. Janganlah mareka menampakkan badannya itu kecuali kepda suami...”

Ayat itu jelas mewajibkan muslimah menutup badannya dengan busana yang dapat menutupi seluruh yang disuruh tutup itu. Hadis juga cukup banyak yang mengwajib busana Islami itu. Misalnya, sabda Nabi kepada Asmaa binti Abubakar:

“Wahai Asma, Anak peremuan kalau sudah haidh (baligh) tidak boleh lagi menampakkan tubuhnya, kecuali hanyalah ini dan ini (sambil menunjuk kepada muka dn telapak tangan) Hadits Shahih riwayat Abu Daud.

Berdasarkan dalil dalil tersebut, para ulama telah ijmak menyatakan bahwa hukum berbuasana muslimah begi wanita dan berbusana muslim begi lelaki adalah wajib hukumnya. Islam memang tidak menetapkan satu model kusus untuk busana Islami, asal modelnya tidak out of date, kolot dan seterusnya. Artinya, modelnya dapat diatur sesuai perkembangan zaman dan kemajuan daerah ataupun tempat. Itulah sebabnya, Islam hanya menjelaskan krietria-kriteria yang terpenuhi oleh busana islami.

Ada sejumlah kriteria utama.

Pertama, harus dapat menutup seluruh aurat yang wajib ditutup pakaian wanita, tentunya harus dapat menutup aurat wanita dan pakaian lelaki harus dapat menutup aurat lelaki.

Kedua, aurat wanita berhadapan dengan Allah swt adalah seluruh tubuh, kecuali muka, seperti yang kita lihat pada waktu salat; berhadapan dengan bukan mahram adalah seluruh tubuh, kecuali muka, ujung tangan hingga pergelangan dan ujung kaki hingga mata kaki; berhadapan dengan mahram adalah antara pusar dengan lutut plus bagian tertentu pada dada; dan berhadapan dengan suami adalah tidak ada bagian yang wajib ditutup, meskipun dianjurkan tidak serba buka.

Ketiga, bahan pakaian haruslah dari material yang halal, yaitu halal bahannya dan halal pula cara menperolehnya dan tidak tipis/jarang “lagee bulee denden”, agar tidak tansparan terlihat kulit dan sebagainya.

Keempat, longgar, tidak ketat, sehingga tidak menampakkan lekuk lekuk tubuh. Kalau itu semuanya nanpak terlihat dari luar, tentulah tidak ada lagi arti pakaian yang dipakai.

Pakaian Islami berbeda dengan pakaian khas agama lain. Berbeda dengan pakaian lawan jenisnya, maka pakaian lelaki tidak boleh menyerupai pakaian wanita dan demikian juga sebaliknya. Tidak merupakan pakaian yang dibangga-banggakan sehingga menyolok pandangan. Kriteria busana islami itu harus menjadi perhatian kita semua. Untuk lebih lanjut, kalau Ibu ada berkeingiann untuk membaca buku saku mengenai Busana Muslimah dan Sosialisasinya, ibu dapat datang ke kantor Majelis Permusyawaratan Ulama (MPU), insya Allah, selama persediaan masih ada, kami akan sangat senang memberikan satu eksemplar untuk ibu.

Dapat pengasuh tambahkan bahwa anjuran untuk melaksanakan kewajiban berbusana Islami di Aceh ini telah dikumandangkan Gubernur Ir Abdullah Puteh Msi pada tanggal 1 Muhaharram 1424 lalu. Instruksi itu untuk sementara ditujukan begi karyawan/ti dan keluarganya, serta pada kawasan instansi pemerintah. Yang demikian itu adalah agar tidak seperti yang dituding Allah swt dalam firmanNya:

“Apakah engkau menyuruh orang lain berbuat baik, sementara engkau sendiri (keluarga dan jajaran staf-stafmu) engkau lupakan!" Afalaa ta’qiluun.

Kita semua wajib berapresiasi kepada semua pihak yang ingin menegakkan syariat Islam di negeri syariat ini. Pelaksanaannya tentulah harus sesuai dengan syariat dan prosudur hukum yang berlaku. Kita salut kepada Bupati Aceh Barat yang tidak hanya menyiapkan payung hukum untuk penataan busana Islami di wilayahnya, tapi juga menyediakan jalan keluar yang cukup lumayan dengan menghimpunkan sedekah jariah orang berupa busana yang Islami. Semoga Allah swt membantu kita semua. Demikian, Wallahu A’lamu Bish-Shawaab.· Oleh Prof Dr Tgk Muslim Ibrahim, MA. -Pengasuh Rubrik Konsultasi Agama Islam (KAI
Pemangku Raja imam solat hajat di stadium | Print | E-mail
M Faqih Foto Rizal Tahir

KOTA BHARU, 15 Jan: Pernahkan anda melihat raja atau sultan mengimamkan solat bermakmunkan rakyat jelata, tentunya jarang sekali.

Kalau ada pun dahulu Sultan Johor pernah membaca khutbah Jumaat.

Lain pula di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja, Tengku Mohammad Faris Petra mengimamkan solat hajat yang turut disertai ribuan rakyat Kelantan.

Menjadi makmun pada solat tersebut Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, anggota-anggota Exco, Mufti, Datuk Shukri Mohamad, Ketua Hakim Syarie, Datuk Daud Mohamad, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.

Program tersebut juga mencatat satu sejarah baru di Kelantan apabila kelihatan hampir semua ketua jajahan dan pegawai tadbir negeri hadir.

Sedangkan sebelum ini padang bola di Stadium Sultan Mohammad Ke IV hanya dipenuhi penyokong PAS dan Pakatan Rakyat menghadiri program solat hajat dan ceramah di situ.

Malam tadi suatu kelainan disaksikan sepanjang PAS menerajui Kelantan hampir 20 tahun.

Sebelum itu solat Maghrib diimamkan mufti dan Ketua Hakim Syarie pula mengimamkan solat Isya.

Biar pun kehadiran pada program itu tidak mampu menandingi program politik dianjurkan PAS dan Pakatan, namun suatu kelainan dirasakan apabila ia turut dihadiri Pemangku Raja.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, satu sejarah baru berjaya dicetus di Kelantan malam tadi apabila Pemangku Raja menjadi imam solat hajat memohon kesejahteraan sultan dan kehidupan rakyat.

“Sepanjang usia ambo lebih 75 tahun tidak pernah melihat ada Pemangku Raja yang menjadi imam solat. Biarlah kita mulakan usaha murni ini di Kelantan.

“Kalau sebelum ini kita lihat Ketua Polis Negeri menyampaikan khutbah lengkap dengan pakaian polis di mimbar Jumaat.

“Kesemua perubahan itu berlaku di Kelantan,” katanya melahirkan rasa gembira ketika menyampaikan kuliah ringkas pada majlis tersebut.

Thursday, 14 January 2010

Keputusan Mahkamah Rayuan, Nizar MB Perak yang sah??

Merujuk
kepada isu yang disebarkan melalui sms mengenai keputusan Mahkamah
Rayuan yang berpihak kepada MB Pakatan Rakyat Perak, Ds. Hj. Muhammad
Nizar Jamaluddin, maka saya suka untuk memberi beberapa kenyataan media
seperti dibawah ;-

1. Saya menafikan bahawa pihak Mahkamah Rayuan telah mengumumkan bahawa siapakah MB Perak yang sah.  
2. Namun begitu, pendengaran kes dihadapan 5 hakim pada 5hb November, 2009 telah pun telahpun lengkap dan habis bagi peguam dipihak MB Pakatan Rakyat dan MB Kudeta Perak, namun sehingga kenyataan ini dikeluarkan saya mengesahkan bahawa Ds. Nizar masih belum dipanggil ke mahkamah yang sama bagi mendengar keputusan yang telah ditentukan. Oleh itu isu dan berita angin siapakah pemenangnya tidak berbangkit.  
3. Namun begitu, Pakatan Rakyat Perak mengambil sikap dan suka menghebahkan kepada umum dimana kami berpendirian bahawa besar kemungkinan keputusan adalah memihak kepada Ds. Nizar sebagai MB Perak yang sah, sehingga telah melebihi dua bulan masih tidak diumumkan oleh hakim mahkamah rayuan. Satu tempoh yang begitu lama dan tidak munasabah yang diambil oleh hakim mahkamah rayuan bagi menentukan siapakah MB yang sah menguatkan lagi jangkaan itu.  
4. Selain itu sekiranya keputusan mahkamah memihak kepada Zambry, kenapakah ianya tidak diumumkan dan mengambil masa yang begitu lama untuk disahkan. Satu persoalan yang pada pandangan kami menyebabkan wajar timbul isu dan cakap-cakap yang mengatakan keputusan memihak kepada Ds. Nizar.  
5. Kerana itu saya menyeru kepada seluruh penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat di Perak supaya terus mempertingkatkan usaha untuk menyusun seluruh kekuatan melalui semua jentera di semua Parti PAS, DAP dan PKR serta pada gabungan sekretariat Pakatan Rakyat di peringkat Parlimen bagi menghadapi sebarang kemungkinan pembubaran DUN Perak.  
6. Segala langkah yang perlu bagi memastikan semua calon Pakatan Rakyat yang bertanding menang adalah keutamaan yang mesti didahulukan. Seterusnya merialisasikan hasrat Parti dan rakyat untuk melihat Pakatan Rakyat kembali memegang tampuk pemerintahan di Negeri Perak yang kita cintai.  Kenyataan Media 14hb Januari, 2010 
YB.Drs. Khalil Idham Lim 
Sekretariat Pakatan Rakyat Pera

Tuesday, 12 January 2010

Iman Tidak Dipaksa

KITA mungkin boleh memaksa manusia makan, atau bercakap, atau bergerak, atau diam atau apa sahaja tindakan fizikal. Namun kita tidak mungkin boleh memaksa keyakinan dan kepercayaan seseorang. Ini seperti memaksa seorang mempercayai apa yang dia tidak percaya, atau meragui apa yang dia yakin, atau mengkufuri apa yang dia imani, atau mengimani apa yang dia tidak dapat terima kebenarannya.

Demikian juga kita tidak boleh memaksa perasaan seseorang seperti cinta, benci, suka, marah, sayang dan seumpamanya. Jika kita terus paksa dengan kekuasaan dan kekerasan untuk mengungkap dengan lidah apa yang tidak terkandung dalam jantung hatinya atau perasaannya, dia mungkin menyatakannya dengan lidah tetapi iktikad dan perasaan akan tetap menolak.

Tiada siapa pun dalam kalangan makhluk mampu memaksa akidah orang lain. Apa yang manusia mampu hanyalah paksaan fizikal, sedangkan iman atau kufur seseorang tidak dapat diubah jika tidak dengan kehendak dan kerelaan empunya diri.

Islam sebagai agama yang diturun oleh tuhan yang mencipta manusia, Allah Maha Mengetahui tentang hakikat hambaNya. Maka Islam mensyaratkan iman itu berteraskan keyakinan dalam jiwa insan. Tanpanya, iman tidak dikira atau dinilai. Seseorang yang mengakui beriman kepada Islam dengan cara paksaan tidak diiktiraf. Demikian seseorang yang mengakui kufur kepada Islam dengan paksaan juga tidak hukum bersalah.

Firman Allah (maksudnya)

“Tiada paksaan dalam agama (Islam), kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Maka sesiapa yang tidak mempercayai taghut serta beriman kepada Allah, maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada pegangan yang teguh, dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui” (Surah al-Baqarah ayat 256).

Ayat ini diturunkan kepada golongan Ansar di mana dalam kalangan mereka mempunyai anak-anak yang telah diyahudi atau dikristiankan. Apabila Islam datang, mereka ingin memaksa anak-anak mereka menganut Islam, maka Allah melarang mereka berbuat demikian sehingga mereka sendiri membuat pilihan. Lalu diturunkan firmanNya tadi.

Kata Ibn ‘Abbas:

“Ada seorang wanita yang tidak dapat mengandung. Dia bernazar jika dia dapat anak, dia akan jadikannya beragama yahudi. Apabila Yahudi Bani Nadir dihalau keluar dari Madinah, ada dalam kalangan mereka anak-anak golongan Ansar. Kata ibubapa mereka: “Kami tidak akan biarkan anak-anak kami mengikut mereka, maka Allah turunkan ayat: “ (Riwayat Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani).

Demikianlah ajaran Islam. Ibubapa pun tidak boleh memaksa agama atau keyakinan anak sendiri, inikan pula orang lain.

Begitulah juga, jika seseorang dipaksa mengkufuri Islam atau tidak percaya dengan Islam, sedangkan jantung hatinya tetap dengan keimanan dan keyakinan, maka sekalipun dia tunduk dengan paksaan tersebut, imannya tetap sah dan diiktiraf di sisi Allah. Manusia hanya boleh memaksa lidah dan anggota yang lain, tapi tiada siapa mampu memaksa iman.

Firman Allah: (maksudnya)

“Sesiapa yang kufur kepada Allah sesudah beriman (maka baginya kemurkaan Allah), kecuali orang yang dipaksa (melakukan kufur) sedang jantung hatinya tenang tenteram dengan iman; akan tetapi sesiapa yang terbuka dadanya menerima kufur maka atas mereka ditimpa kemurkaan dari Allah, dan mereka pula beroleh azab yang besar. (Surah al-Nahl, ayat 106).

Jelas, iman tidak boleh dipaksa. Ia masuk ke dalam dada insan dengan rela dan keyakinan. Demikian kekufuran juga tidak boleh dipaksa. Ia bersarang dalam dada insan dengan pilihannya. Cumanya ada sebab-sebab yang membawa kepada iman atau tidak berimannya seseorang. Hujah dan alasan yang diterima oleh akal dan ruh insani menyebabkan insan mempercayai sesuatu atau mengingkari sesuatu.

Maka Islam sebelum menghukum iman atau kufur atas seseorang mewajibkan Iqamah al-Hujjah (penegakan hujah). Setelah ditegakkan hujah dan alasan yang kukuh, jika dia terus membantah dan tidak menerima sedangkan dia tahu dari segi hujah dan alasan Islam ini benar, maka ketika itu dia dianggap sebagai kufur.

Firman Allah: (maksudnya)

“Sesiapa yang beroleh petunjuk (menurut panduan Al-Quran), maka sesungguhnya faedah petunjuk itu hanya kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang sesat maka sesungguhnya kesan buruk kesesatannya hanya ditanggung oleh dirinya juga, dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain, dan tiadalah Kami (Allah) mengazabkan sesiapapun sebelum Kami mengutuskan seorang rasul” (Surah al-Isra, ayat 15).

Ayat ini adalah kaedah teras yang mesti difahami oleh setiap muslim. Allah Yang Maha Suci tidak akan menanggung dosa seseorang ke atas orang lain dan tidak akan mengazabkan seseorang melainkan setelah diutusnya rasul yang menegakkan hujah. Apabila datang rasul, atau wakil rasul, atau apa sahaja saluran yang menyampaikan hujah dan bukti rasul terhadap kebenaran petunjuk Allah kepada seseorang sehingga dirinya akur bahawa ini merupakan ajaran Allah, maka jika dia menolak, dia layak untuk dihukum di Hari Pembalasan kelak.

Sebaliknya, jika hujah yang kukuh mengenai Islam atau ajaran rasul itu tidak sampai kepadanya, maka dia tidak akan diazab oleh Allah sekalipun kita memanggilnya ‘kafir’ atau seumpamanya. Bahkan kita pula yang mungkin diazab oleh Allah jika kita tidak menerangkan ajaran Islam yang telah sampai kepada kita, atau kita tunjukkan contoh buruk sehingga dia salahfaham terhadap Islam.

Jika kita memahami hakikat ini, tentu kita akan mendahulukan dakwah daripada kekerasan. Persoalan yang patut kita semua tanya, apakah mereka yang kita anggap sebagai kaum kafir itu telah sampai kepada mereka hujah yang benar lagi teguh tentang Islam ini? Atau, mungkin kebanyakan mereka itu jahil? Atau mungkin sebahagian mereka telah disalahfahamkan hakikat Islam yang sebenar oleh musuh-musuh Islam, atau mungkin juga oleh tindakan sebahagian orang Islam sendiri.

Dalam kalangan manusia, golongan yang paling jauh dari Islam adalah puak atheist yang tidak percaya kepada Tuhan sama sekali. Manusia beragama, walau apapun agamanya, sekurang-kurangnya mereka maju setapak dengan percaya tentang kewujudan dan kekuasaan Tuhan. Justeru menghormati nilai tersebut maka Islam tidak memusnahkan tempat-tempat ibadat mereka tanpa alasan yang benar. Bahkan melindunginya, jika itu merupakan hak mereka.

Ini seperti firman Allah: (maksudnya)

“Dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong agamaNya; sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. (Surah al-Baqarah, ayat 251).

Ini menunjukkan walaupun Islam hanya mengiktiraf dirinya sebagai agama yang diredhai Allah, namun dalam masa yang sama Islam menghormati hak dan nilai beragama, kerananya Islam melindungi mereka.

Dalam kalangan agama-agama yang ada, agama yang mempunyai unsur-unsur langit seperti Yahudi dan Kristianlah yang lebih dekat dengan Islam. Ini kerana kesan ajaran nabi-nabi terdahulu yang masih terdapat dalam agama tersebut menjadikan banyak persamaan antara mereka dengan Islam.

Justeru, Islam walaupun mengecam Ahlul Kitab (Yahudi dan Kristian) atas pengubahan kitab, kesyirikan mereka dan salahguna agama tetapi Islam tetap mengizinkan memakan sembelihan mereka dan berkahwin dengan wanita mereka yang bukan lacur. Tujuannya untuk membawa mereka kepada ajaran Islam yang sepatutnya mereka ikuti. Islam tahu kesan agama langit dalam jiwa mereka memudahkan mereka menerima Islam jika mereka tidak takabur.

Firman Allah: (maksudnya)

“Demi sesungguhnya engkau (Wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan Demi Sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani” yang demikian itu, disebabkan ada antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong”. (Surah al-Maidah, ayat 82).

Iman tidak boleh dipaksa. Cuma sebab-sebab manusia menerima Islam disebabkan alasan yang dapat diterima oleh akal dan ruh insan. Mempercayai Tuhan adalah selangkah ke arah Islam. Mengetahui dan mengiktiraf ajaran Allah kepada nabi-nabi yang terdahulu adalah selangkah yang mendekatkan lagi manusia kepada Islam. Apa yang tinggal peranan kita menjelaskan Islam yang sebenar. Janganlah pula kita yang merosakkan gambaran Islam yang mulia dan suci i


Krisis di K'tan gagal gugat Nik Aziz: Penganalisis
Jimadie Shah Othman
Jan 13, 10
9:53am
Walaupun diasak hebat dengan pelbagai tuduhan penyelewengan dan nepotisme, tanggapan rakyat terhadap PAS Kelantan dan menteri besarnya Datuk Nik Aziz Nik Mat tetap tidak berubah, kata penganalisis politik.

"Biar dalam PAS sendiri berpecah, tetapi imej kerajaan Kelantan tidak terjejas. Rakyat (negeri itu) takut bahawa ini semua mainan media. Rakyat tidak berasa beliau (Nik Aziz) bersalah," kata Prof Dr Mohd Agus Yusoff, seorang pensyarah sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia.

"Ia tidak memberikan kesan besar jika hendak dibandingkan dengan penyelewengan lain (dalam negara) yang lebih besar. Dakwaan seperti Nik Aziz menerima kek bernilai RM500 ini akhirnya jadi bahan lawak sahaja."

Sementara ahli akademik di Universiti Malaya Dr Abu Hassan Hasbullah pula berkata, asakan demi asakan terhadap kerajaan Kelantan memberikan kesan yang luar biasa terhadap kepercayaan politik orang ramai kepada Nik Aziz.

Penceramah popular itu berkata, data terkini menunjukkan, sokongan terhadap kerajaan Kelantan meningkat sebanyak 8 hingga 12 peratus (kepada 73.6 peratus) pada November lalu berbanding hanya 5 hingga 8 peratus (63 peratus) sebelum pilihan raya umum dua tahun lalu.

"Sesetengah media tidak mempunyai data ini dan menunjukkan bahawa sokongan terhadap kerajaan Kelantan merosot.

"Mereka lupa, krisis adalah bisnes, bisnes adalah (tentang) tumpuan (masyarakat)," katanya, seorang pensyarah di Fakulti Pengajian Media.

Dr Mohd Agus dan Dr Abu Hassan diminta mengulas asakan konsisten terhadap kepemimpinan Nik Aziz, terbaru apabila beliau didakwa menerima hadiah kek bernilai RM500 daripada menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman, yang menerajui Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Sejak beberapa bulan lalu, Nik Aziz dihimpit dengan pelbagai isu, antaranya melibatkan isu tajaan hajinya daripada seorang ahli perniagaan, pengaruh ahli keluarganya dalam pertadbiran kerajaan negeri dan desakan agar beliau menyediakan pelan peralihan jawatannya.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, kedua-dua ahli akademik tersebut berpendapat, sekiranya pilihan raya diadakan dalam masa terdekat, Nik Aziz dan PAS dapat mengekalkan penguasaan mereka di negeri yang telah ditadbir selama 20 tahun itu.

"Kalau buat pilihan raya sekarang pun PAS menang lagi. Sukar untuk Umno menang biarpun Nik Aziz dibebani dengan pelbagai isu.

"Semua ini akhirnya akan mati sendiri. Tunggu masa sahaja," kata Dr Mohd Agus.

[Laporan penuh menyusul]

Enam Teka Teki Imam al-Ghazali1. Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia?
2. Apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia?
3. Apakah yang paling besar di dunia?
4. Apakah yang paling berat di dunia?
5. Apakah yang paling ringan di dunia?
6. Apakah yang paling tajam di dunia?
Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama-sama dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya beberapa soalan:

PERTAMANYA beliau bertanya apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" Orang tua, guru, kawan dan sahabat". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberikan adalah benar tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah 'mati'. Sila rujuk surah Ali 'Imran ayat 185

KEDUANYA beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" negara China, bulan, matahari dan bintang". Lalu Imam Ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'masa lalu'. Walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke amasa lalu. Oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti.

KETIGANYA beliau bertanya tentang apakah yang paling besar di dunia ini lalu muridnya menjawab: " Gunung, bumi, matahari". Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tepat tetapi yang paling tepat ialah 'nafsu'. Maka kita mesti berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka jahannam. Rujuk surah al-A'raf ayat 179

KEEMPAT belia bertanya tentang apakah yang paling berat di dunia lalu muridnya menjawab :" Besi, gajah". Imam Ghazali mengatakan bahawa semua jawapan adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'menanggung amanah'. Segala tumbuhan, binatang, gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah khalifah di bumi. Manusia ramai yang rosak dan binasa kerana tidak mampu memikul amanah dengan baik akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syarak.

KELIMA beliau menyoal tentang apakah yang paling ringan di dunia lalu muridnya menjawab :" Kapas, angin, debu dan awan". Imam Ghazali menyatakan bahawa semua jawapan yang diberi adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'meninggalkan sembahyang' kerana manusia sering mempermudah dan meringankan sembahyang disebabkan terlalu mementingkan urusan dunia.

KEENAM beliau bertanya tentang apakah yang paling tajam di dunia lalu muridnya menjawab :' Pedang". Imam Ghazali mengatakan bahawa jawapan itu adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'lidah manusia' di mana disebabkan lidah maka manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan.

Wasiat Rasulullah Kepada Ali bin Abi Talib


Ali bin Abi Thalib berkata, “Rasulullah S.A.W berwasiat kepadaku dengan sabda Baginda….”

-Ya Ali! Tidak ada kefakiran yang lebih hebat daripada kebodohan. Tidak ada harta yang lebih berharga daripada akal. Tidak ada kesepian yang lebih sunyi daripada ujub(kagum kepada diri sendiri). Tidak ada kekuatan yang lebih hebat daripada musyawarah. Tidak ada wara’ yang lebih hebat daripada menahan diri. Tidak ada keindahan selain akhlak dan Tidak ada ibada yang lebih daripada tafakur.

-Ya Ali! Bahawa segala sesuatu itu ada penyakitnya. Penyakit bicara adalah bohong. Penyakit ilmu adalah lupa. Penyakit ibadah adalah riak. Penyakit akhlak adalah memuji diri sendiri. Penyakit pemurah adalah menyebut-nyebut pemberian. Penyakit bangsawan adalah bangga. Penyakit malu adalah lemah. Penyakit kaya adalah kikir dan berlebih-lebihan. Penyakit agama adalah hawa nafsu.

-Ya Ali! Perbanyakkan membaca surah Yassin, kerana dalam membacanya itu terdapat sepuluh macam keberkatan. Tak ada orang yang membacanya waktu lapar atau puasa melainkan kenyang. Haus kecuali hilang hausnya. Tidak memiliki pakaian melainkan ia akan memperolehi pakaian. Merasa takut kecuali datang rasa aman. Dipenjara melainkan ia akan keluar penjara. Bujang melainkan akan berkahwin. Semasa musafir matanya terang dalam perjalanan. Tidak membacanya orang yang kehilangan sesuatu benda melainkan mendapatkannya kembali. Tidak dibacakan diatas orang yang akan hampir ajalnya melainkan diringankan baginya. Barangsiapa yang membacanya diwaktu subuh nescaya ia akan aman sampai petang dan barangsiapa yang membacanya diwaktu petang nescaya ia akan berada dalam keamanan sehingga pagi.

-Ya Ali! Bacalah Surah Hammim Ad-Dukhan pada malam Jumaat, nescaya Allah memberikan kemampuan kepadamu.
-Ya Ali! Bacalah Surah Al-Hasyar nescaya engkau berkumpul pada hari kiamat dalam keadaan aman dari segala sesuatu.

-Ya Ali! Bacalah Surah Al-Mulk dan As-Sajadah nescaya berkat keduanya engkau diselamatkan Allah dari bencana hari kiamat.

-Ya Ali! Bacalah Qulhuallahu Ahad dalam keadaan engkau berwudu’ , nescaya engkau akan diseru pada hari kiamat: Hai pemuji Tuhan, bangkitlah maka kemudian masuklah ke dalam syurga!.

-Ya Ali! Bacalah Surah Al-Baqarah kerana sesungguhnya dalam membacanya itu ada membawa berkat, dan tidak mahu membacanya membawa penyesalan.

-Ya Ali! Janganlah engkau bersetubuh dengan isterimu pada malam bulan sabit baru muncul, dan jangan pula pada pertengahan bulan, kerana dikhuatiri anakmua akan cacat. Lalu aku(Ali) bertanya : “Kenapa demikian Ya Rasulullah?” “Kerana jin banyak mendatangi wanita-wanita pada malam tengah bulan dan malam Hilal( bulan sabit). Apakah engkau tidak perhatikan bahawa orang-orang gila itu boleh muncul penyakitnya kembali pada malam tengah bulan dan malam hilal itu?

-Ya Ali! Jauhilah sengketa kerana ia akan menghapuskan amalan-amalan angkau.

-Ya Ali! Segeralah bersedekah kerana bala bencana itu tidak dapat melangkah mendahului sedekah.

-Ya Ali! Jauhilah kemarahan kerana syaitan menguasai anak cucu Adam dalam keadaan ia marah.

-Ya Ali! Jauhilah olok-olok kerana hal itu akan menghilangkan kehebatan anak cucu Adam dan kesungguhannya.

-Ya Ali! Jauhilah riba kerana padanya terdapat enam perkara, 3 di dunia dan 3 di akhirat. Adapun 3 di dunia : ia akan cepat memusnahkan harta, melenyapkan kekayaan dan menghapuskan rezeki. Adapun 3 di akhirat : membawa buruk perhitungan (hisab), kemurkaan Allah dan kekal dalam neraka.

-Ya Ali! Cintailah fakir miskin, nescaya Allah akan cinta pula padamu.

-Ya Ali! Janganlah engkau bentak fakir miskin nescaya engkau akan dibentak pula oleh Malaikat pada hari kiamat.

-Ya Ali! Janganlah engkau abaikan sedekah kerana ia akan menolak kejahatan dari dirimu.

-Ya Ali! Keluarkanalah infak hartamu dan berikanlah kelapangan kepada keluargamu dan janganlah khuatir terhadap Allah yang memiliki Arasy bahawa Ia akan menyediakan kurniaNya terhadapmu.

-Ya Ali! Janganlah berdusta, kerana dusta itu akan menghitamkan muka. Bila seseorang sentiasa berdusta dia akan dinamakan disisi Tuhan “si pendusta” dan bila dia benar maka dia akan dinamakan disisi Tuhan sebagai orang yang “benar (siddiq)” . Sesungguhnya berdusta itu akan menjauhkan iman.

-Ya Ali! Kuasailah lisanmu dan biasakanlah bicara yang baik kerana tidak ada yang lebih berbahaya bagi manusia pada hari kiamat melebihi ketajaman lisannya.

-Ya Ali! Jauhilah sifat dengki kerana dengki itu memakan segala kebajikan sebagaimana api mamakan kayu bakar


Musuh-Musuh Sang Iblis LaknatullahMUSUH-MUSUH IBLIS

Ada lima belas musuh-musuh Iblis di kalangan Umat Nabi Muhammad:

1. Nabi Muhammad SAW sendiri.

2. Pemerintah yang adil.

3. Orang kaya yang tawadduk.

4. Peniaga yang jujur.

5. Orang berilmu yang melakukan solat dengan khusyuk.

6. Orang Mukmin yang suka memberi nasihat.

7. Orang Mukmin yang mempunyai sifat belas kasihan.

8. Orang bertaubat yang tetap pada taubatnya.

9. Orang menjauhkan diri dari yang haram.

10. Orang Mukmin yang sentiasa dalam keadaan berwuduk.

11. Orang Mukmin yang berbudi luhur.

12. Orang Mukmin yang banyak bersedekah.

13. Orang Mukmin yang bermanfaat kepada manusia lain.

14. Orang yang membawa Al-Quran dan sentiasa membacanya.

15. Orang yang bangun melakukan solat pada waktu malam sedangkan orang lain dalam keadaan tertidur.


SEMOGA KITA SEMUA MENJADI MUSUH IBLIS DAN BUKANNYA SAHABAT IBLIS

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive