Rihat Minda


Saturday, 20 February 2010

ASAL-USUL DAJJAL

oleh kerissakti

Tazkirah Oleh: ketuapolis

"

Dajjal adalah seorang manusia dari keturunan Yahudi. Dia bukan Jin atau apa jua makhluk lain selain ia sebagai manusia yg ditangguhkan ajalnya “Minal Munzharin” seperti halnya Nabi Isa as yg di angkat oleh Allah swt ke atas langit dan ditangguhkan kematiannya sehingga beliau nantinya turun semula ke atas muka bumi ini lalu beliau akan mati dan di kuburkan di Madinah AlMunawwarah. Sama juga halnya dgn Nabi Khidhir, para malaikat dan Iblis yg di tangguhkan kematian sehingga kiamat nanti.

Dajjal; ayahnya seorang yg tinggi dan gemuk. Hidungnya seperti Paruh burung (kebiasaannya orang Yahudi memang berhidung sebegini). Sedangkan Ibunya pula seorang perempuan gemuk dan banyak dagingnya. Menurut Imam Al Barzanji ada pendapat mengatakan bahawa asal keturunan bapanya ialah seorang Dukun Yahudi yg di kenali dgn “syaqq” manakala ibunya adalah dari bangsa Jin. Ia hidup di zaman Nabi Sulaiman a.s dan mempunyai hubungan dengan makhluk halus. Lalu oleh Nabi Sulaiman ia akhirnya ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara. Walau bagaimanapun kelahiran dan kehidupan masa kecil tidak diketahui dgn jelas.

Sifat Badannya

Hadis Huzaifah r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Dajjal ialah orang yang buta sebelah matanya iaitu sebelah kiri, lebat (panjang) rambutnya serta dia mempunyai Syurga dan Neraka. Nerakanya itu merupakan Syurga dan Syurganya pula ialah Neraka (Hadis Sahih Muslim)

Ada beberapa ciri perawakan Dajjal yg disebutkan dalam Hadis Rasulullah S.a.w, diantaranya: Seorang yg kelihatannya masih muda, berbadan besar dan agak kemerah-merahan, rambutnya kerinting dan tebal. Kelihatan dari belakang seolah-olah dahan kayu yg rimbun.

Dan tandanya yg paling ketara sekali ada dua;

Pertama: Buta mata kirinya dan kelihatan seperti buah kismis yg kecut, manakala mata kanannya tertonjol keluar kehijau-hijauan berkelip-kelip laksana bintang. Jadi kedua-dua matanya adalah cacat.

Kedua: Tertulis didahinya tulisan “Kafir (Kaf-Fa-Ra)”. Tulisan ini dapat dibaca oleh setiap org Islam, sama ada ia pandai membaca atau tidak. Mengikut hadis riwayat At-Thabrani, kedua-dua tanda ini menjelma dalam diri Dajjal setelah ia mengaku sebagai Tuhan. Adapun sebelum itu, kedua-dua tanda yang terakhir ini belum ada pada dirinya.

Dan selanjutnya kita dapat mengetahuinya dari kisah Tamim Ad Dari yang telah bertemu dengan Dajjal itu di sebuah pulau..

Tempat Tinggalnya Sekarang

Menurut riwayat yg sahih yg disebutkan dalam kitab “Shahih Muslim”, bahawa Dajjal itu sudah wujud sejak beberapa lama. Ia dirantai di sebuah pulau dan ditunggu oleh seekor binatang yg bernama “Al-Jassasah”. Terdapat hadis panjang mengenainya. Daripada Hadis ini jelaslah bagi kita bahawa Dajjal itu telah ada dan ia menunggu masa yg diizinkan oleh Allah swt utk keluar menjelajah permukaan bumi ini dan tempat “transitnya” itu ialah di sebelah Timur bukan di Barat.
Ada pendapat mengatakan sekarang Dajjal tinggal di kerajaan iblis dan jin di Segitiga Bermuda dan selalu keluar dengan menaiki kenderaan piring terbang yang dikenali umum sebagai UFO dan sentiasa berurusan dengan pemimpin-pemimpin besar dunia. Akhir-akhir ini, pernah juga kelihatan piring-piring terbang UFO ini muncul di bandar Vatican (pusat Katolik dunia), Rome, Italy.

Berapa lama ia akan hidup setelah kemunculannya

Dajjal akan hidup setelah ia memulakan cabarannya kepada umat ini, selama empat puluh hari sahaja. Namun begitu, hari pertamanya adalah sama dgn setahun dan hari kedua sama dengan sebulan dan ketiga sama dengan satu minggu dan hari-hari baki lagi sama seperti hari-hari biasa. Jadi keseluruhan masa Dajjal membuat fitnah dan kerosakan itu ialah 14 bulan dan 14 hari. Dalam Hadis riwayat Muslim ada disebutkan:

Kami bertanya: “Wahai Rasulullah! Berapa lamakah ia akan tinggal di muka bumi ini? Nabi saw, menjawab: Ia akan tinggal selama empat puluh hari. Hari yg pertama seperti setahun dan hari berikutnya seperti sebulan dan hari ketiga seperti seminggu. Kemudian hari yg masih tinggal lagi (iaitu 37 hari) adalah sama seperti hari kamu yg biasa.

Lalu kami bertanya lagi: Wahai Rasulullah saw! Di hari yg panjang seperti setahun itu, apakah cukup bagi kami hanya sembahyang sehari sahaja (iaitu 5 waktu sahaja). Nabi saw menjawab: Tidak cukup. Kamu mesti mengira hari itu dgn menentukan kadar yg bersesuaian bagi setiap sembahyang..”

Maksud sabda Rasulullah S.a. w, ini ialah supaya kita mengira jam yg berlalu pada hari itu. Bukan mengikut perjalanan matahari seperti biasanya kita lakukan. Misalnya sudah berlalu tujuh jam selepas sembahyang Subuh pada hari itu maka masuklah waktu sembahyang Zohor, maka hendaklah kita sembahyang Zohor, dan apabila ia telah berlalu selepas sembahyang Zohor itu tiga jam setengah misalnya, maka masuklah waktu Asar, maka wajib kita sembahyang Asar. Begitulah seterusnya waktu Sembahyang Maghrib, Isyak dan Subuh seterusnya hingga habis hari yg panjang itu sama panjangnya dgn masa satu tahun dan bilangan sembahyang pun pada sehari itu sebanyak bilangan sembahyang setahun yg kita lakukan. Begitu juga pada hari Kedua dan ketiga.

Kehebatan Mengerjakan Solat!!Allah SWT berfirman:
"Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun). Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar."
(Surah al-Ankabut:45)

Ibadah Solat Dari Perspektif Sains Kesihatan.
"Solat itu membuat otak kita sihat." Sewaktu kajian saraf yang dilakukan, terdapat urat saraf dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah. Otak manusia memerlukan darah secukupnya untuk berfungsi secara normal.

Hasil kaj
ian Dr. Fidelma mendapati urat saraf itu hanya dimasuki darah ketika seseorang itu bersujud.

Ketika kita sujud, darah memasuki bahagian saraf tersebut mengikut kadar lamanya solat yang kita lakukan. Semakin lama kita sujud beerti semakin banyak bekalan darah dapat disalurkan ke dalam urat saraf itu sekaligus memberikan kesegaran minda dan membentuk pemikiran positif terhadap pelakunya.

Hasil penemuan ini, Dr. Fidelma mengambil keputusan untuk memeluk Islam.

(Dr. Fidelma,
Neurologis Universiti California)

"Otak manusia beroperasi tujuh peratus lebih cepat dan 14 peratus lebih tepat dalam keadaan kepala mereka di bawah."
(Peter Russell,
Pakar Saintis Barat)

Ini baru dilihat pada bahagian sujud sahaja. Sebenarnya keseluruhan solat mengandungi hikmah penambahbaikan daripada sudut sains.
(Wan Mohd Ruzlan Wan Omar,
Harian Metro)


Firman Allah SWT yang bermaksud:-
"Tidakkkah engkau mengetahui bahawa segala yang ada di langit dan di bumi tunduk sujud kepada Allah dan (di antaranya termasuklah) matahari dan bulan dan bintang-bintang dan gunung-ganang dan pokok-pokok kayu dan binatang-binatang, serta sebahagian besar dari manusia? Dan banyak pula (di antara manusia) yang berhak ditimpa azab (disebabkan kekufurannya dan maksiatnya) dan (ingatlah) sesiapa yang dihinakan oleh Allah maka dia tidak akan beroleh sesiapapun yang dapat memuliakannya. Sesungguhnya Allah tetap melakukan apa yang dirancangkanNya."
(Surah Al-Hajj:18)

"Betapa ramai orang yang mendirikan solat di barisan yang sama dan saling bersandingan tapi perbezaan antara kedua solat mereka seperti langit dan bumi."
(Ibnul Qayyim)

Umar al-Khattab r.a. waktu menjelang kematiannya akibat terkena tikaman, dengan air mata berlinang dia berkata:
"Takutlah kepada Allah, takutlah kepada Allah dalam masalah solat, tidak ada bahagian apa-apa dalam Islam bagi orang yang meninggalkan solat."
(HR. Malik dalam al-Muwatha'
dan Ibnu Abi Syaibah dalam al-Muhannaf)
Saudaraku sesama muslim, ketahuilah, belumlah engkau dikatakan memelihara solat kecuali dengan melakukan tiga cara:

1. Menunaikan pada waktunya.
Jika engkau menunda solatmu sehingga waktunya habis, maka Allah tidak menerimanya kecuali kerana uzur. Amal seorang hamba yang akan dihisab pada hari kiamat kelak adalah solatnya. Barangsiapa yang menjaganya, maka Allah menjaganya pada hari hilangnya pemahaman, tersesatnya akal dan tercengangnya fikiran.

Rasulullah SAW berkata kepada Ibnu Mas'ud r.a. waktu baginda ditanya tentang amal apa yang paling baik? "Solat pada waktunya."

(HR. Bukhari dan Muslim)

2. Melaksanakan dengan berjemaah.
Tidaklah sempurna solat yang dilakukan tanpa berjemaah kecuali kerana uzur. Ketika azan dikumandangkan di masjid-masjid dan ketika muadzin menyerukan, 'Marilah kita solat, mari kita menuju kepada kebahagiaan', maka kamu pun bangun dari tempat tidurmu dan pergi ke masjid agar zat yang Maha Mengetahui yang ghaib menjagamu.

3. Menunaikan solat dengan benar-benar khusyuk.
Iaitu waktu imam mebaca ayat Quran kepadamu, kamu seakan hidup bersamanya, menyemak bacaan Quran yang menakjubkan itu. Hendaklah kamu renungkan keadaan manusia pada hari kiamat dan di padang masyar seperti keadaan mereka pada waktu solat.

(Huraian Ibnul Qayyim r.a.)

"Kita berlindung daripada Allah agar hati kita tidak berpaling dalam solat sehingga Allah berpaling daripada kita"
~ Jagalah Allah, Nescaya Allah Menjagamu ~
InsyaAllah.
T-Shirt Fabrik berkualiti untuk tempahan
Renungan Buat Penzina

oleh AbuJihad

Tazkirah Oleh: ketuapolis

" Penzina Ditimpa 4 Kecelakaan

DALAM peristiwa Israk dan Mikraj, Nabi Muhammad SAW diperlihatkan keadaan lelaki dan perempuan yang diletakkan di hadapan mereka dua piring, satu berisi daging yang membangkitkan selera manakala satu lagi berisi daging busuk.

Lelaki dan perempuan itu lebih gemar terhadap daging busuk itu dan tidak langsung menyentuh daging yang membangkitkan selera.

Rasulullah diberitahu Jibril bahawa mereka tergolong di dalam kalangan mereka yang suka berzina.

Allah turut memperlihatkan kepada Nabi Muhammad bagaimana sekumpulan manusia yang digantung pada buah dada mereka dengan rantai api neraka dan dari faraj mereka, keluar nanah busuk, sehingga ada di kalangan ahli neraka itu sendiri tidak senang melihat keadaan mereka dan meminta dijauhkan.

Mereka itu, menurut Jibril, adalah kalangan yang tidak menjaga kehormatan.

Zina adalah perbuatan keji dalam ajaran Islam dan mereka yang melakukannya mendapat dosa besar.

Allah memberi amaran, bahawa balasan-Nya ke atas orang yang berzina tidak lain daripada neraka, yang Allah jadikan untuk menyeksa manusia yang ingkar terhadap larangan-Nya.

Firman Allah, yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang sangat buruk.” (Surah al-Isra’, ayat 32).

Thabrani an Ibni Abbas meriwayatkan, Rasulullah bersabda bermaksud: “Jauhilah oleh kamu akan zina kerana kecelakaannya empat macam, iaitu hilang seri pada mukanya, disempitkan rezekinya, kemurkaanAllah atasnya, dan ia berkekalan dalam neraka.”

Rasulullah ketika mengikat janji setia dalam satu perjanjian bersama sahabat Baginda, sama ada lelaki atau perempuan, meminta supaya kalangan sahabat lelaki dan perempuan, tidak melakukan syirik, penipuan, mencuri dan berzina.

Allah mengingatkan bahawa, mana-mana umat Islam yang melakukan zina, hendaklah dihukum 100 kali dera (sebatan) terhadap pasangan terbabit.

Firman Allah, yang bermaksud: “Perempuan dan lelaki yang berzina, hendaklah kedua-duanya didera. Masing-masing 100 kali dera (pukulan), janganlah sayang terhadap kedua-duanya dalam menjalankan agamaAllah, jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Hendaklah hadir ketika menyeksa kedua-duanya, satu golongan daripada orang mukmin.” (Surah an-Nur, ayat 2)

Sesungguhnya, Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Pengampun. Sebanyak manapun dosa yang dilakukan oleh hamba-Nya, jika dia benar-benar insaf akan kesalahannya dan bertaubat nasuha kepada Allah, nescaya Allah akan menerima taubat hamba-Nya.

Allah berfirman bermaksud: “Katakanlah, wahai hamba-Ku yangmelampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dengan rahmatAllah. Sesungguhnya, Allah mengampuni dosa semuanya. Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah az-Zumar, ayat 53).

Melalui ayat lain, Allah berfirman yang bermaksud: “Ibrahim berkata, tidak ada orang yang berputus asa daripada rahmat Tuhannya, kecuali orang yang sesat.” (Surah al-Hijr, ayat 56).

Berpandukan firman Allah dan hadis di atas, mereka yang sudah terlanjur melakukan dosa besar itu, tidak harus berputus asa. Dia hendaklah segera bertaubat kepada Allah dan menyesali perbuatannya. Insya-Allah, dosanya akan diampunkan Allah.


!!!...Cakap pakai AKAL,sebab lembu pun ada OTAK...!!!
!!!...http://ketuapolis.blogspot.com...! "

CINTA UNTUK MANUSIA DAN CINTA UNTUK ALLAH

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


Bila sebut tentang CINTA semua orang suka .. hee... manusia tak lari dari ingin di cintai dan mencintai. Begitulah lumrah manusia. namun begitu, cinta kepada manusia buat kita leka dan cinta untuk Allah adalah segala-galanya...

cinta untuk 'si dia' punya jurang yang berbeza daripada cinta kepada Allah. Tahukah anda pengertian cinta untuk 'si dia' dan Allah?

ada 8 pengertian cinta menurut Al-Quran

Menurut hadis Nabi, orang yang sedang jatuh cinta cenderung selalu
mengingat dan menyebut orang yang dicintainya (man ahabba syai'an
katsura dzikruhu), kata Nabi, orang juga bisa diperbudak oleh cintanya
(man ahabba syai'an fa huwa `abduhu). Kata Nabi juga, ciri dari cinta
sejati ada tiga : (1) lebih suka berbicara dengan yang dicintai
dibanding dengan yang lain, (2) lebih suka berkumpul dengan yang
dicintai dibanding dengan yang lain, dan (3) lebih suka mengikuti
kemauan yang dicintai dibanding kemauan orang lain/diri sendiri. Bagi
orang yang telah jatuh cinta kepada Alloh SWT, maka ia lebih suka
berbicara dengan Alloh Swt, dengan membaca firman Nya, lebih suka
bercengkerama dengan Alloh SWT dalam I`tikaf, dan lebih suka mengikuti
perintah Alloh SWT daripada perintah yang lain.

Dalam Qur'an cinta memiliki 8 pengertian berikut ini penjelasannya:

1. CINTA MUWADDAH adalah jenis cinta mengebu-gebu, membara dan
"nggemesi". Orang yang memiliki cinta jenis mawaddah, maunya selalu
berdua, enggan berpisah dan selalu ingin memuaskan dahaga cintanya. Ia
ingin memonopoli cintanya, dan hampir tak bisa berfikir lain.

2. CINTA RAHMAH adalah jenis cinta yang penuh kasih sayang, lembut,
siap berkorban, dan siap melindungi. Orang yang memiliki cinta jenis
rahmah ini lebih memperhatikan orang yang dicintainya dibanding
terhadap diri sendiri. Baginya yang penting adalah kebahagiaan sang
kekasih meski untuk itu ia harus menderita. Ia sangat memaklumi
kekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya.
Termasuk dalam cinta rahmah adalah cinta antar orang yang bertalian
darah, terutama cinta orang tua terhadap anaknya, dan sebaliknya. Dari
itu maka dalam al Qur'an , kerabat disebut al arham, dzawi al arham ,
yakni orang-orang yang memiliki hubungan kasih sayang secara fitri,
yang berasal dari garba kasih sayang ibu, disebut rahim (dari kata
rahmah). Sejak janin seorang anak sudah diliputi oleh suasana
psikologis kasih sayang dalam satu ruang yang disebut rahim.
Selanjutnya diantara orang-orang yang memiliki hubungan darah
dianjurkan untuk selalu ber silaturrahim, atau silaturrahmi artinya
menyambung tali kasih sayang. Suami isteri yang diikat oleh cinta
mawaddah dan rahmah sekaligus biasanya saling setia lahir batin-dunia
akhirat.

3. CINTA MAIL, adalah jenis cinta yang untuk sementara sangat membara,
sehingga menyedut seluruh perhatian hingga hal-hal lain cenderung
kurang diperhatikan. Cinta jenis mail ini dalam al Qur'an disebut
dalam konteks orang poligami dimana ketika sedang jatuh cinta kepada
yang muda (an tamilu kulla al mail), cenderung mengabaikan kepada yang
lama.

4. CINTA SYAGHAF. Adalah cinta yang sangat mendalam, alami, orisinil
dan memabukkan. Orang yang terserang cinta jenis syaghaf (qad
syaghafaha hubba) bisa seperti orang gila, lupa diri dan hampir-hampir
tak menyadari apa yang dilakukan. Al Qur'an menggunakan term syaghaf
ketika mengkisahkan bagaimana cintanya Zulaikha, istri pembesar Mesir
kepada bujangnya, Yusuf.

5. CINTA RA'FAH, yaitu rasa kasih yang dalam hingga mengalahkan
norma-norma kebenaran, misalnya kasihan kepada anak sehingga tidak
tega membangunkannya untuk salat, membelanya meskipun salah. Al Qur'an
menyebut term ini ketika mengingatkan agar janganlah cinta ra`fah
menyebabkan orang tidak menegakkan hukum Allah, dalam hal ini kasus
hukuman bagi pezina (Q/24:2).

6. Cinta SHOBWAH, yaitu cinta buta, cinta yang mendorong perilaku
penyimpang tanpa sanggup mengelak. Al Qur'an menyebut term ni ketika
mengkisahkan bagaimana Nabi Yusuf berdoa agar dipisahkan dengan
Zulaiha yang setiap hari menggodanya (mohon dimasukkan penjara saja),
sebab jika tidak, lama kelamaan Yusuf tergelincir juga dalam perbuatan
bodoh, wa illa tashrif `anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa akun min al
jahilin (Q/12:33)

7. CINTA SYAUQ (rindu). Term ini bukan dari al Qur'an tetapi dari
hadis yang menafsirkan al Qur'an. Dalam surat al `Ankabut ayat 5
dikatakan bahwa barangsiapa rindu berjumpa Allah pasti waktunya akan
tiba. Kalimat kerinduan ini kemudian diungkapkan dalam doa ma'tsur
dari hadis riwayat Ahmad; wa as'aluka ladzzata an nadzori ila wajhika
wa as syauqa ila liqa'ika, aku mohon dapat merasakan nikmatnya
memandang wajah Mu dan nikmatnya kerinduan untuk berjumpa dengan Mu.
Menurut Ibn al Qayyim al Jauzi dalam kitab Raudlat al Muhibbin wa
Nuzhat al Musytaqin, Syauq (rindu) adalah pengembaraan hati kepada
sang kekasih (safar al qalb ila al mahbub), dan kobaran cinta yang
apinya berada di dalam hati sang pecinta, hurqat al mahabbah wa il
tihab naruha fi qalb al muhibbi

8. CINTA KULFAH. yakni perasaan cinta yang disertai kesadaran mendidik
kepada hal-hal yang positip meski sulit, seperti orang tua yang
menyuruh anaknya menyapu, membersihkan kamar sendiri, meski ada
pembantu. Jenis cinta ini disebut al Qur'an ketika menyatakan bahwa
Allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuannya, la
yukallifullah nafsan illa wus`aha (Q/2:286)

P/S : Apa2pun janganlah kita jadi hamba cinta manusia yakni perasaan cinta
kepada 'si dia', sanggup berbuat apa sahaja demi cintanya.Mengagungkan cinta
manusia daripada cinta Allah sesungguhnya cinta
Allah lebih hakiki, abadi,begitu tulus dan tiada berbatas.Cinta yang tidak
didasari taqwa akan tetap di hisab kelak. Kerana cinta tersebut lebih condong
untuk hal-hal yang menimbulkan maksiat dan syahwat. marilah berlumba-lumba
untuk meraih cinta Allah SWT, supaya mendapatkan cinta yang mampu membimbing
kita untuk lebih mendekat kepada-Nya. Amien Allahuma Amien.
Bagi yang sedang bercinta bertakafurlah adakah cinta anda berdasarkan taqwa
atau tidak.Bahaya cinta manusia membawa padah.

Friday, 19 February 2010

99 langkah menuju kesempurnaan iman
oleh simpLe_sHida

Tazkirah zailana menulis: "Assalamu'alaikum...
semoga semua langkah ini dapat diperaktikkan dalam hidup kita seharian..

01. Bersyukur apabila mendapat nikmat;
02. Sabar apabila mendapat kesulitan;
03. Tawakal apabila mempunyai rencana/program;
04. Ikhlas dalam segala amal perbuatan;
05. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan;
06. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan;
07. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan;
08. Jangan usil dengan kekayaan orang;
09. Jangan hasad dan iri atas kesuksessan orang;
10. Jangan sombong kalau memperoleh kesuksessan;
11. Jangan tamak kepada harta;
12. Jangan terlalu ambitious akan sesuatu kedudukan;
13. Jangan hancur karena kezaliman;
14. Jangan goyah karena fitnah;
15. Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri.
16. Jangan campuri harta dengan harta yang haram;
17. Jangan sakiti ayah dan ibu;
18. Jangan usir orang yang meminta-minta;
19. Jangan sakiti anak yatim;
20. Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar;
21. Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil;
22. Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid);
23. Lakukan shalat dengan ikhlas dan khusyu;
24. Lakukan shalat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid;
25. Biasakan shalat malam;
26. Perbanyak dzikir dan do'a kepada Allah;
27. Lakukan puasa wajib dan puasa sunat;
28. Sayangi dan santuni fakir miskin;
29. Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah;
30. Jangan marah berlebih-lebihan;
31. Cintailah seseorang dengan tidak berlebih-lebihan;
32. Bersatulah karena Allah dan berpisahlah karena Allah;
33. Berlatihlah konsentrasi pikiran;
34. Penuhi janji apabila telah diikrarkan dan mintalah maaf apabila karena sesuatu sebab tidak dapat dipenuhi;
35. Jangan mempunyai musuh, kecuali dengan iblis/syaitan;
36. Jangan percaya ramalan manusia;
37. Jangan terlampau takut miskin;
38. Hormatilah setiap orang;
39. Jangan terlampau takut kepada manusia;
40. Jangan sombong, takabur dan besar kepala;
41. Berlakulah adil dalam segala urusan;
42. Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah;
44. Hiasi rumah dengan bacaan Al-Quran;
45. Perbanyak silaturrahim;
46. Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam;
47. Bicaralah secukupnya;
48. Beristeri/bersuami kalau sudah siap segala-galanya;
49. Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu;
50. Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur;
51. Jauhkan diri dari penyakit-penyakit bathin;
52. Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga;
53. Makanlah secukupnya tidak kekurangan dan tidak berlebihan;
54. Hormatilah kepada guru dan ulama;
55. Sering-sering bershalawat kepada nabi;
56. Cintai keluarga Nabi saw;
57. Jangan terlalu banyak hutang;
58. Jangan terlampau mudah berjanji;
59. Selalu ingat akan saat kematian dan sedar bahawa kehidupan dunia adalah kehidupan sementara;
60. Jauhkan diri dari perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat seperti mengobrol yang tidak berguna;
61. Bergaul lah dengan orang-orang soleh;
62. Sering bangun di penghujung malam, berdoa dan beristighfar;
63. Lakukan ibadah haji dan umrah apabila sudah mampu;
64. Maafkan orang lain yang berbuat salah kepada kita;
65. Jangan dendam dan jangan ada keinginan membalas kejahatan dengan kejahatan lagi;
66. Jangan membenci seseorang karena pahaman dan pendiriannya;
67. Jangan benci kepada orang yang membenci kita;
68. Berlatih untuk berterus terang dalam menentukansesuatu pilihan
69. Ringankan beban orang lain dan tolonglah mereka yang mendapatkan kesulitan.
70. Jangan melukai hati orang lain;
71. Jangan membiasakan berkata dusta;
72. Berlakulah adil, walaupun kita sendiri akan mendapatkan kerugian;
73. Jagalah amanah dengan penuh tanggung jawab;
74. Laksanakan segala tugas dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan;
75. Hormati orang lain yang lebih tua dari kita
76. Jangan membuka aib orang lain;
77. Lihatlah orang yang lebih miskin daripada kita,lihat pula orang yang lebih berprestasi dari kita;
78. Ambilah pelajaran dari pengalaman orang-orang arif dan bijaksana;
79. Sediakan waktu untuk merenung apa-apa yang sudah dilakukan;
80. Jangan sedih karena miskin dan jangan sombong karena kaya;
81. Jadilah manusia yang selalu bermanfaat untuk agama,bangsa dan negara;
82. Kenali kekurangan diri dan kenali pula kelebihan orang lain;
83. Jangan membuat orang lain menderita dan sengsara;
84. Berkatalah yang baik-baik atau tidak berkata apa-apa;
85. Hargai prestasi dan pemberian orang;
86. Jangan habiskan waktu untuk sekedar hiburan dan kesenangan;
87. Akrablah dengan setiap orang, walaupun yang bersangkutan tidak menyenangkan.
88. Sediakan waktu untuk berolahraga yang sesuaidengan norma-norma agama dan kondisi diri kita;
89. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan fisikal atau mental kita menjadi terganggu;
90. Ikutilah nasihat orang-orang yang arif dan bijaksana;
91. Pandai-pandailah untuk melupakan kesalahan orang dan pandai-pandailah untuk melupakan jasa kita;
92. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan orang lain terganggu dan jangan berkata sesuatu yang dapat menyebabkan orang lain terhina;
93. Jangan cepat percaya kepada berita jelek yang menyangkut teman kitasebelum dipastikan kebenarannya;
94. Jangan menunda-nunda pelaksanaan tugas dan kewajiban;
95. Sambutlah huluran tangan setiap orang dengan penuh keakraban dan keramahan dan tidak berlebihan;
96. Jangan memforsir diri untuk melakukan sesuatu yang diluar kemampuan diri;
97. Waspadalah akan setiap ujian, cobaan, godaan dan tentangan. Jangan lari dari kenyataan kehidupan;
98. Yakinlah bahwa setiap kebajikan akan melahirkan kebaikan dan setiap kejahatan akan melahirkan merusakan;
99. Jangan sukses di atas penderitaan orang dan jangan kaya ada
Cinta Tersulam Redha
www.iluvislam.com
Dihantar Oleh : umar al-mujahid
Editor : naadherah
Oleh: muharikah

Jangan dikira pasangan yang sudah bercinta sekian lama,saat menikah akan terus mencintai pasangannya. Dan jangan dikira pasangan yang tidak melalui fasa percintaan akan sulit mencintai pasangannya setelah bernikah.

Cinta itu ibarat pohon.Akarnya tumbuh ketika kita mulai berinteraksi dengan pasangan kita.Cinta pun akan bersemi ketika kita mulai menerima segala kelebihan dan kekurangan pasangan kita.Kita sirami dan pupuk ia dengan kasih sayang dan perhatian. Ia akan mekar dan berbuah ranum ketika kita berusaha memberi yang terbaik untuk pasangan kita. Namun ia tidak akan tumbuh begitu sahaja. Ia perlu dirawat dan dijaga dari penyakit dan hama yang menganggu.

Di antara kegembiraan, kesedihan dan kehibaan…’I will marry a stranger!’…Namun aku pasrah…

Jam 8.00 malam


‘Yang mana satu ek…?’

‘Yang itukan?’..

‘Iskh..bukan lah..itu kawan dia’..

‘OOo..ye ke..hurm…. takde beza pun…Mana satu ni?’

‘Aku terima nikahnya Najdatul ‘Iffah binti Umar Faruq dgn mas kahwinnya 80 ringgit tunai….’.

‘‘Iffah dah jadi zaujah!’ Bisik Wafa’ sahabatnya seusai akad itu dan di saat aku menadah tangan berdoa. Tidak semena-mena beberapa titis air mata gugur keribaanku. Terselit juga hiba walaupun pada hakikatnya hati aku teramat gembira..

Detik-detik ijab kabul itu. Sungguh ia merupakan sebuah momentum sederhana yang memiliki energi potensi dasyat untuk mengubah kehidupan dua anak manusia yang akan menjadi sepasang suami istri. Pernikahan adalah sebuah kerja besar yang menunggu kita.Kita tidak akan lagi merasa bahagia atau sedih sendiri. Malahan sudah tidak boleh melakukan banyak hal dengan menuruti keinginan sendiri. Kini telah hadir seseorang yang mencintai kita dan harus juga kita cintai, yang memperhatikan dan perlu kita perhatikan, tempat curahan hati, berkongsi rasa, canda, tangis, bahagia, susah dan marah. Dan seseorang itu adalah suami yang Allah berikan padaku….

Bila ada keindahan,

Yang mewujud utuh..

Dalam seluruh dimensi..

Dan menyentuh utuh..

Sepenuh rasa di jiwa,

Itulah detik ijab qabul..

Selamanya..

Indahnya nyata..

insyaAllah“Assalamualaikum!’ sapa satu suara.Aku masih tidak mampu untuk mendongak, melihat wajahnya itu. Aku berteleku dan terus menunduk. Ruang di antara para tetamu wanita di hadapanku di buka untuk lelaki tersebut mendekatiku. Aku bertambah gementar…Namun terus menghulurkan tanganku buatnya, lalu disarungkan sebentuk cincin emas ke jari manisku. Kerlipan cahaya dari berbelas kamera membuatku terus berpeluh-peluh. Dia lantas keluar tanpa berkata apa-apa. Mungkin dia segan dan malu, aku menebak. Mana tidaknya, puluhan akhawat memenuhi segenap ruang yang ada di bilik kecil itu.


‘Tak sempat lagi tengok muka dia’

‘Tak sempat ke?Tak berani ke?Ke malu?’ Wafa’ masih tersengih memerli.

‘Semualah sekali. Eh, dia ada kat mana sekarang?’

‘Makan kot…kat luarlah..pergilah tengok,’

‘Tak mahulah. Segan sangat-sangat. Dahlah tak kenal. Dia balik lepas jamuan. Esok akan datang semula’.


Aduhai…

Sahabat-sahabat yang ada geli hati agaknya melihat gelagat ‘Iffah. Mana tidaknya. Muka suami pun tak pernah dilihat Dah akad nikah pun masih belum melihat. Esoklah nampaknya rezekinya di waktu kenduri.

Di malam akadnya itu, dia masih belum bersama suaminya. Orang tua-tua kata tak elok selepas bernikah duduk sekali. Mesti tunggu majlis rasminya keesokan harinya.

Di saat itu dia masih membayangkan wajah suaminya yang hanya dilihatnya lewat gambar foto yang dikirimkan oleh ustaznya, perantara yang menjodohkan antara dia dan suaminya.

Di saat itu juga, memori lama terimbau kembali......

Dia masih teringat di saat dia ditanyakan adakah mahu dia berumah tangga dengan pemuda itu. Oleh kerana kepercayaan yang telah lama dibaja kepada manusia yang sudah lama mendidiknya, ’Iffah menyatakan persetujuannya. Bukan tergesa-gesa, tidak juga tanpa berfikir panjang. Malah, dia telah mempertimbangkannya sejak sekian lama.

Dia sangat mahukan pernikahannya hanyalah semata-mata kerana Allah. Dia mahu tindakannya itu disandarkan kerana Allah. Dia mahu berkarya untuk mengeratkan kasih dan produktif memaknai cinta tanpa mengharapkan balasan manusia, hattakan suaminya sendiri. Dia mahu cintanya itu bersumberkan kecintaan kepada Ilahi. Kecintaan yang benar-benar hidup dan menghidupkan…

‘Iffah sedar keputusannya menyerahkan segala urusan baitul muslimnya (perkahwinannya) pada jemaah untuk mengatur dan memilih pasangan hidupnya membuktikan sedalam mana kepercayaannya pada jemaah dan manusia yang bertanggungjawab menjaganya.

Memasuki alam pernikahan memerlukan akar yang cukup kuat. Ibarat sebuah bangunan, semakin berat beban yang diterima, maka akan semakin kukuh struktur asas yang dibuat. Semakin teliti penelitian yang akan dibuat ke atas bangunan yang di buat. Bukan sahaja pada struktur asas ,tetapi kekuatan pendukungnya yang lain.

Dan semenjak hari itu,setiap detik menjelangnya merambat begitu lambat, di lautan hati yang penuh bunga,senyum bertebaran di wajah-wajah cerah, yang kian berseri.

Seiring makin mendekatnya detik-detik penuh bersejarah itu, ’Iffah,seorang gadis biasa yang fitrahnya manusia, kadangkala tersadung juga. Hampir tergelincir ke lembah yang tidak diingininya. Dia mahu memelihara suci hubungan itu. Biarlah tiada ada noda. Biarlah bahagia itu bermula pada detik pernikahan itu sendiri.Perbincangan mereka awalnya sangat terpelihara. Hanya sekadar atas urusan yang perlu dan di ‘cc’ kan pada mereka yang selayaknya.

ustaz….Ukhti…

Entah di mana ana harus mulakan…agak segan menulis kata2 walaupun tidak nampak rupa, malu pula untuk menuturkan bahasa di khalayak kalian berdua….Ana pun tidak pasti atas dasar mana ana menulis email ini, yang pastinya, aqidah ISLAM lah yang menghubungkan kita semua, tidak perlu la didetailkan lagi…Ustaz dan ukhti maklum dan jelas di dalam perkara ini insyaAllah.. ..Ana pasti ukhti iffah jelas di atas apa yang telah berlaku sebelum ini, resume telah diterima dan dibaca, boleh kata masing2 faham tidak perlu diterangkan mengapa dan siapa kerna semua itu sudah diserahkan kepada murabbi kita …ana hanyalah insan lemah yang menyerahkan segala yang berlaku kepada Allah s.w.t….semoga Allah berikan yang terbaik buat kita semua….. Tidak lain dari sini, ana hanyalah meminta keizinan menyatakan persoalan dengan tenang kepada ukhti iffah di atas perancangannya di dalam perkara ini, ana perlu lebih jelas tentang apa yang difikirkan oleh enti. …….

Perbincangan sering berlaku lewat email dan ‘yahoo messenger’. Atas alasan untuk menguruskan hal-hal bersangkut paut dengan pernikahan. Namun setelah beberapa kali berhubung sudah muncul pula icon yg mampu menggetarkan hati-hati manusia yang menanti saat yang dirasakan manis itu. Ada juga email yang terlepas dan tidak di ‘cc’ kan pada orang lain. Astaghfirullah! Pada mulanya berchatting sedaya upaya dielakkan. Namun akhirnya ‘Iffah pasrah. Tunduk pada hatinya yang seakan rindu melihat icon senyum itu menyala. Dan akhirnya syaitan itu menang jua. Walaupun tiada bicara yang melekakan. Namun cukuplah ucapan ‘doakan diriku pejuang sejati’ mampu menggetarkan dan mengusik hatinya itu. Entah mengapa saat pernikahannya itu dirasakan terlalu lama.

Thariq zayyad : ok, undur dulu…

‘iffah : ok, jaga diri ..

Thariq zayyad : doakan diriku pejuang ISLAM sejati =)

‘iffah..insyaAllah. . wassalam..

Thariq :wslm wr wbt..

Mungkin berbaur semangat perjuangan, tetapi sebenarnya ia cukup palsu! Sayang sungguh sebagai pekerja islam yang kononnya membina bangunan Islam, tetapi dalam masa yang sama meruntuhkannya. Prinsip-prinsip pergaulan dilanggar, kata-kata walaupun sebentar mampu membuka ruang fitnah. Memang di mata manusia biasa apalah sangat perbuatan itu. Mereka akan berkahwin! Tapi jiwa orang mukmin yang sensitif, yang peka dengan maksiat-maksiat kecil, dia tahu perbuatannya itu tidak diredhai oleh Allah swt. Cepat-cepat dia beristighfar. Biarlah dia bersabar asalkan pernikahannya nanti adalah suci.

Alhamdulillah, Allah tidak membiarkan ia berlaku lama. Akhirnya ada yang dapat menghidu dan menegur. Aduh..malu sungguh dirinya pada Allah! Dirinya sering dianggap hebat dan cukup tsiqah (baca : dihormati) tetapi kalah pada naluri rindunya. Walaupun sekadar icon =) namun dia merasakan itu satu noda besar untuknya!

Ruang dialog hati,

dalam kesedaran cinta ilahi,

sebagai sebenar-benar cinta.
Kita membangun sebuah pernikahan kerana cinta kita kepada Allah. Kita ingin selalu menyempurnakan cinta itu maka kecintaan kepada Allahlah adalah yang lebih utama perlu kita perhatikan demi kelangsungan pernikahan kita di dunia dan akhirat. Tentunya kita tidak ingin membawa pernikahan kita semakin jauh dariNya kerana peluang. Kita mudah terbawa arus lantaran selalu sebuk dan lalai dengan pernikahan itu. Mudah lari dari syariatnya.. Midah tertipu zahirnya dalam kebaikan. Kerana itu, kita perlu membangun sebuah komitmen denganNya dahulu sebelum menjalin komitmen dengan pasangan hidup kita…


Cinta bukan kerana keindahan yang tampak di mata..

Tetapi kerana yang menyatukan hati dan jiwa…


Akhirnya, segalanya ditinggalkan kerana Allah. Dia tidak sanggup lagi membiarkan fitnah berlaku ke atas hatinya. Komitmen dengan Allah swt dibutuhkan kerana dia bertekad membangunkan mahligai rumah tangga semata-mata mencari ridhaNya. Ingin membangunkan mahligai pernikahan dengan nuansa cintaNya dan cinta kepadaNya….

kala cinta bertanya pada cinta..

imanlah jawabnya..Azan subuh yang berkumandang mengejutkan aku dari lamunan . Tidak disedari masa berlalu begitu cepat sekali. Kedengaran diluar suasana kelam kabut…bunyi kaca dan suara saudara mara hiruk pikuk di luar.

Baru aku teringat, hari itu adalah kenduri walimahku setelah akad semalam. Aku tersenyum sendirian. Di manakah suamiku? Bilakah dapat aku menatap wajahmu duhai kekasih?


Di sini teduh hadir kukuh,

Di kelopak cerah segala bunga,

di pucuk-pucuk hijau segala rasa..Alhamdullillah, kenduri berjalan dengan lancar hari itu. Ramai sungguh teman-teman yang hadir mengucapkan tahniah dan menyerikan lagi suasana. Aku sempat mencuri pandang ke arah suamiku. Itupun setelah disuruh oleh sahabatku. Mana tidaknya seorang di hulu, seorang ke hilir. Penat sungguh sanak saudara menyuruh kami berjalan berdua-duaan. Sungguh aku tak mampu menahan getaran hatiku berada di samping seorang lelaki asing yang tak pernah kukenal mahupun kulihat! Namun hatiku pasrah dan menerima seadanya. Biarlah proses taaruf kami berjalan selepas ini. Dan insyaAllah kami akan mengenali keluarga besar masing-masing juga. Biarlah hari ini kami kelihatan seperti dua makhluk asing pun!

Mulai detik itu, kami melayari bahtera ini dengan keindahan dan kecintaan yang sebenar. Benarlah apabila syariat dipatuhi, manisnya pernikahan itu benar-benar dirasai. Di saat itu kisah cinta agung Khadijah r.a dan Muhammad saw kita selusuri. Betapa suburnya pohon cinta itu, akar-akarnya menghujam di hati, batangnya kukuh, rantingnya menjulang ke langit, daunnya rimbun, buahnya ranum,menaungi dan memberi kebahagiaan kepada sepasang jiwa.

Benarlah… nyata pernikahan juga memerlukan keperluan emosional yang tinggi. Hubungan dua insan yang saling memahami, empati, toleransi dan motivasi. Perlunya ada penyelarasan dan keselarian emosi. Tambahan lagi ketika awal pernikahan, banyak saat-saat yang cukup terduga, oleh itu sabar dan iman harus diutamakan. Penyelarasan ini tidak akan terjadi serta merta, seperti antena radio atau tv yang perlu diputar-putar untuk mendapat gelombang yang betul, maka penyelarasan antara dua jiwa ini juga memerlukan banyak percubaan. Ini akan terjadi sepanjang pernikahan kita hingga ke akhir hayat. Sabar dan syukur memudahkan kita memandang segala permasaalah kita dengan jiwa yang jernih…

Aku benar-benar bersyukur atas apa yang dianugerahkan padaku hari ini. Sungguh tidak ternilai cintaNya padaku….


‘ Ya Allah. dimana lagikah dapat ku temui cinta sejati..

kecuali pada cintaMu..

ke mana lagikah hati ini harus berlabuh..

kecuali pada kasihMu..

Jadikanlah hati yg lemah ini yaAllah..

tertambat kukuh hanya padaMU..

Aku mohon redha atas segenap keputusanMu

kesejukan setelah matiku..

kenikmatan memandang wajahMu..

dan kerinduan untuk berjumpa denganMu..

Ampunilah diri ini yang tidak beharga Ya Allah ..

Penuhilah kehinaannya dengan keindahan maghfirahMu’

Balasan Allah Kerana Menghina Nabi s.a.w

Perjuangan Rasulullah s.a.w berdepan dengan pelbagai rintangan dan kesukaran. Terutama sekali tentangan dari kafir Quraisy Makkah. Lebih mengharukan apabila Rasulullah s.a.w turut dibenci dan dimusuhi bapa saudaranya sendiri Abu Lahab.

Walhal sebelum itu Abu Lahab tidak pernah memarahi atau membenci Rasulullah s.a.w. Bahkan hubungan kekeluargaan sangat erat, perkahwinan dua anak lelakinya Utbah dan Utaibah dengan dua orang putri Rasulullah s.a.w iaitu Ruqaiyah dan Ummi Kaltsum.

Tetepi selepas baginda s.a.w diangkat menjadi Rasul, Abu Lahab menjadi orang yang paling kuat menentang Rasulullah s.a.w. Dia juga bertindak menyuruh kedua-dua orang anaknya menceraikan isteri masing-masing.

Ternyata Utbah dan Utaibah berpihak kepada ayah mereka. Berani pula Utaibah menunjukkan sikap kurang ajar kepada bekas bapa mertuanya. Dengan angkuh dan sombong dia mengherdik Rasulullah s.a.w, "Wahai Muhammad! Aku ceraikan putrimu dan aku tinggalkan agamamu. Aku tidak akan mengikutmu lagi."

Walaupun terguris hati dengan tindakan biadab itu, Rasulullah s.a.w. menerimanya dengan lapang dada. Semua kehendak Allah. Allah memberi petunjuk kepada siapa yang dikehendaki-Nya.

Suatu masa , Utaibah mengikut satu kafilah dagang yang hendak pergi berniaga ke negeri Syam. Ditengah perjalanan rombongan itu terserempak dengan seekor harimau yang sangat besar.

Sangat menghairankan kerana harimau itu hanya merenung ke arah Utaibah seorang. Ia seperti tidak menghiraukan peserta kafilah yang lain. Dengan bantuan rakan-rakan Utaibah terselamat daripada di ganggu oleh harimau tersebut.

Tetapi harimau itu tidak lari jauh. Tanpa disedari semua peserta rombongan, rupa-rupanya mereka sedang diekori. Sampai menjelang tengah malam semasa rombongan berhenti rehat, harimau itu masih memerhatikan mangsanya.

Apabial semua peserta rombongan sudah lena dalam keletihan masing-masing, haiwan pemangsa itu pun menyerang Utaibah dan membahamnya, dia tidak sempat hendak menyelamatkan dirinya di tengah-tengah malam yang gelap gelita.

Demikianlah balasan Allah kepada orang yang derhaka. Utaibah bukan sahaja tidak mahu beriman, bahkan dia turut menghina Rasulullah s.a.w.. Akhirnya Allah pun membalas kejahatan Utaibah didunia ini lagi sebelum membalasnya di akhirat.

Usah Terpedaya Dengan Keseronokan Dunia

Sesungguhnya dunia ini ibarat lautan yang luas dan dalam. Telah ramai insan yang tewas, karam dan tenggelam dipukul gelombang. Oleh itu, layarilah bahtera kehidupan ini berasaskan takwa. Muatannya iman yang teguh di dada dan layarnya tawakkal kepada Yang Maha Esa. Semuga kalian selamat menuju ke pulau tujuan. Berjaya mendaki gunung harapan dan selamat mencapai kemenangan.

Perkara yang paling penting dan utama dalam menyusun kehidupan adalah meluruskan hati kita terlebih dahulu, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :
"Dalam dada anak Adam ada seketul daging, baik daging itu baiklah seluruh anggota badan. Ketahuilah itu adalah hati (qalbu)."

Bila hati tenang seseorang akan dapat menghadapi apa jua keadaan dengan baik. Dalam keadaan susah, hati boleh bersabar. Dalam keadaan senang hati boleh bersyukur.

Usah terlalu ghairah memburu keseronokan. Keseronokan bukan kebahagiaan. Tetapi dalam kebahagiaan ada keseronokan. Kebahagiaan ada di hati dan hanya akan tercapai apabila fitrah hati dipenuhi. Hati perlukan ketenangan.

Firman Allah s.w.t.yang bermaksud :
"Ketahuilah dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang."
(Surah ar-Ra'd ayat 28)

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud :
"Sesungguhnya hati yang terbaik ialah hati yang sentiasa mengingati Allah."
(Hadis Riwayat Abu Saad al-Qudri)

Oleh itu perlulah sentiasa memberi perhatian kepada kesejahteraan hati kita.

Dalam menjalani kehidupan yang mencabar ini, kita perlu menjaga akhlak sebaik mungkin. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Sebaik-baik manusia adalah dia yang membawa kebaikan kepada orang lain."
(Hadis Riwayat Bukhari)

Perlu di ingat bahawa kita akan dipertanggung jawabkan dihadapan Allah s.w.t di hari akhirat nanti tentang apa yang kita telah lakukan didunia ini. Jika kebaikan dan mendatangkan menfaat hingga di ikuti oleh orang lain maka saham kebaikannya akan kita terima berupa pahala,iaitu pahala dari perbuatan kita sendiri disamping pahala dari orang lain.Oleh itu, sentiasalah berusaha untuk menjadi contoh yang baik.

Awasilah terhadap pengaruh persekitaran, rakan-rakan yang boleh memesongkan keimanan, gunakanlah masa terluang yang ada untuk mengisi dengan majlis-majlis ilmu yang akan menambahkan ketakwaan kepada Allah s.w.t.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :
"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku."
(Surah az-Zariyat ayat 56)
Oleh itu pastikan setiap aktiviti hidup kita dalam rangka memperhambakan diri kepada Allah s.w.t.

Ingatlah ketika Luqman berkata kepada anaknya sewaktu memberi nasihat :
"Hai anakku !
1.Janganlah engkau menyekutukan Allah s.w.t. kerana sesungguhnya syirik itu suatu penganiayaan yang besar.

2.Allah mewajibkan manusia taat kepada ibu-bapa. Ibunya telah mengandungnya dengan menderita lemah dan bertambah lemah serta menyusuinya selama dua tahun. Oleh itu, hendaklah bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada kedua ibu-bapa. Kepada Allah s.w.t tempat kembali. Sekiranya kedua ibu-bapamu memaksa engkau menyekutukan Allah s.w.t, maka janganlah engkau taat. Tetapi layanilah mereka dengan sebaiknya dalam urusan dunia.

3.Hai anakku ! Sesungguhnya jika ada kebaikan walau sebesar biji sawi, biarpun didalam batu atau dilangit maupun dibumi nescaya akan diperlihatkan di akhirat kelak. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha Mengetahui.

4.Hai anakku ! Dirikanlah Solat dan suruhlah manusia membuat kebajikan. Laranglah perbuatan mungkar serta bersabarlah diatas suatu musibah yang menimpamu. Sesungguhnya berlaku sesuatu itu adalah dalam urusan Allah s.w.t.

5.Janganlah engkau memalingkan pipimu daripada manusia kerana sombong dan janganlah berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah s.w.t tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri.

6.Berlaku sederhanalah dalam berjalan dan rendahkanlah suaramu dalam berbicara. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai.

Halim al-Assam berkata :
"Aku lihat semua manusia mempunyai kekasih. Sebahagian mereka sanggup menemani kekasihnya sehingga waktu ajal mendatang. Ada pula yang akan terus menemaninya hingga ke liang lahat. Selepas itu mereka akan pulang. Tinggallah manusia ini keseorangan di dalam kuburnya. Lalu aku berfikir. 'Sebaik-baik sahabat yang akan menemaniku sehingga ke dalam kubur sekalipun'. Aku tidak mememui sahabat sebagini melainkan amal solehku. Lalu aku pun menjadikannya sebagai kekasihku. Agar kekasihku ini akan menjadi pelita menerangi kegelapan kuburku nanti, menghiburkanku dan tidak meninggalkanku keseorangan."

Wasiat Keempat Nabi s.a.w. (Menolong Orang Lain))

Dari Ibnu Umar r.a. sesungguhnya Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

"Orang Islam itu saudara orang Islam lainnya.

Tidak boleh menganiaya antara satu dengan yang lain dan tidak boleh membiarkan dianiaya oleh orang lain.

Sesiapa menolong keperluan saudaranya, Allah akan menolong keperluannya.

Sesiapa melapangkan kesusahan orang Islam maka Allah akan melapangkan dari kesusahan di hari qiyamat nanti."

(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).


Dari Abu Hurairah r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

"Sesiapa menghilangkan satu kesusahan orang Mukmin dari kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan menghilangkan salah satu kesusahan di hari qiyamat.

Dan sesiapa memudahkan kesulitan orang miskin, Allah akan memudahkan baginya di dunia dan di akhirat.

Sesiapa menutup kesalahan orang Islam maka Allah akan menutup (kesalahan)nya di dunia dan di akhirat.

Dan Allah akan selalu menolong seorang hamba selama dia menolong saudaranya.

Sesiapa berjalan di atas jalan untuk mencari ilmu, Allah akan memudahkan baginya jalan ke Syurga.

Tidaklah berkumpul suatu kaum di dalam salah satu rumah Allah (masjid) yang mempelajari dan membaca kitab Allah melainkan akan diturunkan ketenangan atas mereka dan rahmat akan meliputi mereka serta para Malaikat akan mengelilingi mereka.

Allah akan membanggakan mereka di hadapan (Malaikat) yang ada di sisi-Nya.

Sesiapa yang lambat amal perbuatannya maka tidak dapat dipercepat oleh nasab keturunannya."

(Hadis Riwayat Muslim).
Saya tak sangka yang selamatkan saya itu Tok Guru - Mangsa lemas | Print | E-mail
Harakahdaily

MARANG, 19 Feb: “Saya tak sangka yang selamatkan saya Tok Guru (Presiden PAS).” Itulah perkataan yang keluar dari mulut Ahamad Mat Zin, 58, mangsa lemas di pantai Rusila, Ahad, 14 Februari lalu.

Beliau bersyukur kepada Allah dan terima kasih kepada Presiden PAS dan keluarga yang telah berusaha membantunya, lapor akhbar mingguan Siasah dalam keluarannya hari ini.

Katanya, dia tidak mengetahui siapa yang menyelamatkannya dan hanya menyedari Tuan Guru Abdul Hadi beserta anak dan menantu memapahnya setelah berada di tepi pantai.

(GAMBAR: Ahamad menunjukkan kawasan beliau diselamatkan oleh Abdul Hadi dan keluarganya..gambar Siasah)

Dalam kejadian Ahad lepas, ketika Presiden PAS itu bersama keluarga memancing di pantai Rusila, berhampiran rumahnya, tiba-tiba seorang wanita menjerit meminta tolong kerana ada orang lemas di tengah laut.

Melihat itu, Abdul Hadi telah mengarahkan anaknya, Abdul Rahman, 28 tahun, terjun ke laut segera menyelamatkan mangsa itu. Abang Abdul Rahman, Khalil kemudian turut serta membantu menariknya ke tepi.

Ia kemudiannya dibantu Abdul Hadi dan memapah mangsa ke daratan. Seorang penduduk yang melihat kejadian itu kemudiannya mengambil gambar kejadian itu dan memasukkan gambarnya ke dalam facebook beliau.

Kemudian barulah peristiwa itu mula tersebar.

Menurut mangsa itu, Ahamad, pada mulanya dia mandi di kawasan air paras dada, tetapi tiba-tiba dipukul ombak besar dan dihanyutkan ke tempat yang lebih dalam di samping arus berpusar di bahagian bawah.

Beliau yang bergelut kira-kira setengah jam dalam situasi genting itu menjangkakan sekiranya tidak diselamatkan dalam tempoh 10 minit selepas diberikan bantuan oleh keluarga Presiden PAS itu, mungkin sesuatu yang buruk berlaku kepadanya kerana sudah tidak bermaya lagi.

“Kalau tak selamat dalam masa 10 minit lagi, mungkin habislah saya,” ujarnya yang pertama kali mengalami suasana cemas itu.

Walaupun mahir berenang, namun ketika kejadian yang semakin cemas itu, dia hanya bernafas melalui mulut di samping kerap tertelan air laut.

Sementara itru, kejadian ini turut dirakamkan melalui video dan disiarkan oleh laman web PAS Terengganu, www.buletinonline.net.

Ia dirakamkan oleh salah seorang keluarga Abdul Hadi yang datang untuk menyertai majlis aqiqah cucunya pada hari itu.

(GAMBAR: Kronologi bagaimana Abdul Hadi bersama anak dan menantunya menyelamatakan Ahamad yang lemas di Pantai Rusila yang diambil dari video)

Pada awalnya, jurukamera ini mengambil video anak-anaknya yang sedang bermain di pantai.

"Waktu sebelum kejadian Tok Guru sedang memancing kat tepi pantai dengan cucu-cucunya. Selang beberapa minit lepas itu barulah kami sedar kedengaran orang minta tolong memberitahu ada orang lemas," tulisnya dalam ruangan komen video ini.

Menurut beliau, dalam suasana kalut ini, Abdul Hadi sendiri hendak turun ke laut tetapi dihalang oleh keluarganya.

Ekoran itu, anaknya Abdul Rahman, 28 tahun, yang berenang ke laut dan menarik ke tepi. Abdul Hadi bersama anaknya Khalil dan menantunya Zaharudin kemudiannya sama-sama terjun ke laut dan membawa mangsa ke pantai.

"Itupun, dia (Abdul Hadi) tenggelam sekali apabila dipukul ombak besar," katanya.

Wednesday, 17 February 2010

Mesej Dari Yang Dirindui

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih
lagi Maha Penyayang

Bacalah dengan nama Tuhanmu Yang Menciptakan

Alangkah gembiranya menerima mesej dari orang yang dikasihi dan dicintai. Tidak kira melalui sms, emel atau surat biasa - ia adalah catatan yang menyampaikan mesej dari hatinya. Mesej yang diterima adalah tanda ingatannya kepada kita. Walaupun hanya sepatah perkataan yang tertera, hati yang menerima terasa sangat bahagia. Setiap masa dikenang-kenang dan dibaca pula berulang-ulang. Lantaran terlalu bahagia, fikiran hanya tertuju pada isi mesej dan orang yang menghantarnya. Wajah dihiasi senyuman ceria, dada diisi semangat menyala.

Di sebalik gembira dan bahagia menerima dan membaca mesej kekasih tadi, ada mesej yang sepatutnya lebih menggembirakan dan membahagiakan apabila membacanya. Ia adalah mesej dari Kekasih Agung, yang paling mahal nilainya, yang paling indah kalimahnya dan yang paling mengasyikkan…

Dia adalah Kekasih sebenar manusia. Dialah Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sumber segala kasih sayang dan cinta di dunia ini sampai ke syurga kelak. Dialah yang wajib dicintai dan dikasihi sepenuh hati. Dialah yang sepatutnya berada di singgahsana cinta kita yang pertama dan utama. Kerana tanpa kasih sayang dan cintanya, maka tiadalah kita di sini, tiadalah rupa kita begini dan tiadalah iman di hati. Dari kasih sayang dan cinta-Nya, kita ada di dunia, sebagai manusia, yang bergelar mukmin. Bersyukurlah dan cintailah Dia. Jika belum, maka jatuh cintalah kepada-Nya.

Dia telah menghantar mesej agungnya semenjak lebih 1430 tahun yang lalu. Mesej agung yang tak pernah pudar ditelan zaman, tak pernah ketinggalan oleh kemajuan dan peradaban. Mesej agungnya yang punya pelbagai catatan rasa dan faham (hamba pinjam kalimah ni deh, Tuan Abuyon). Di dalamnya terkandung pesanan, nasihat, motivasi dan khabar gembira yang disampaikan dengan lenggok serta gaya bahasa yang romantis lagi melegakan. Dia juga sering mengingatkan kita dengan larangan, ancaman dan khabar duka dengan bahasa yang tegas lagi meruntun perasaan. Bahkan Dia juga bercerita tentang alam, sejarah dan fakta sains. Dia tidak pernah bakhil untuk mengkhabarkan. Malah mustahil bagi-Nya bersifat bakhil.Keindahan dan keromantisan kalam-Nya, membuatkan hati sentiasa rindu untuk mengulang baca mesej agung-Nya. Terikat hati dan jiwa, rindu sentiasa. Orang-orang yang bercinta dengan-Nya tak akan rindu lagi pada lain kalam kerana semuanya sirna oleh kehebatan kalam agung-Nya.

Di saat duka, kalam-Nya bisa memujuk dan memotivasikan. Dia mengajar manusia supaya bersabar dan tidak mengalah. Dia mengajar manusia agar jangan takut dan jangan bersedih hati. Dia mengajar semua kekasih-Nya menjadi kuat dan berani. Motivasi dari-Nya adalah yang Teragung dan tidak terbanding oleh mana-mana motivator pun di dalam dunia ini. Dialah sumber semangat buat manusia-manusia yang melarat di bumi ini.

Di saat gembira, Dia berpesan buat orang-orang yang dikasihi-Nya agar sentiasa mengingati-Nya. Sesiapa yang yang mengingati-Nya akan diingati pula oleh-Nya. Dia memberi peringatan tentang dunia dan tipudayanya. Dia tidak mahu orang-orang yang dicintai-Nya terjerumus ke dalam perangkap hawa nafsu. Dia sesungguhnya Kekasih Yang Maha Belas Kasihan kepada semua kekasih-Nya dan tidak akan membiarkan mereka hanyut dalam pancaroba dunia. Oh alangkah romantiknya Dia, alangkah ambil beratnya Dia.

Al-Quran yang berada di kamar-kamar kita itulah mesej agung dari Allah; yang sepatutnya menjadi harta paling berharga di dalam jiwa setiap orang yang mengaku beriman. Segala mesejnya; khabar gembira dan duka, pujukan dan ancaman, tauladan dan sempadan umat terdahulu, fakta sains dan ghaib, segala ilmu alam dan insan; jadikanlah mesej paling dirindui, dikenang-kenang dan diulang-ulang baca di setiap kesempatan yang ada…

*Selamat bertadarrus dan mentadabbur mesej agung dari Al-Quran; di sepanjang Ramadhan ini sehingga ke akhir hayat nanti.

(bahagia tak tengok gambar ni?)

Sesungguhnya bahagia adalah perasaan yang sangat menyenangkan ruhani kita. Segala perkara nampak teratur bila kita merasakan bahagia. Masalah-masalah yang datang kelihatan kecil dan mudah untuk di selesaikan. Malah kalau sukar sekali pun kita tetap tidak merasa halangan yang besar untuk di selesaikan andai bahagia sudah "merasuk" diri kita.

Manusia, sering mencari bahagia mereka dengan berbagai2 cara dan tafsiran.

Ada yang bahagia bila mendapat wang ringgit beribu.

Ada yang bahagia bila mendapat kereta mahal.

Ada yang bahagia dengan rumah besar.

Ada yang bahagia dengan jawatan pangkat yang tinggi.

Ada yang bahagia bila dapat isteri cantik.

Ada yang bahagia bila projek menjadi dan bermacam2 lagi bahagia yang dapat memuaskan nafsu. (Dan harap maklum bahagia seperti ini Allah Ta'ala amkan untuk seluruh manusia termasuk org2 kafir)

Akan tetapi tuan2 dan puan2, mak2 dan pak2, adik2 dan akak2. Apakah bahagia seperti ini sebenar-benarnya bahagia? Kalau ini adalah kebahagiaan kenapa masih ramai org kaya bermuka masam? Kenapa ramai org yang beristeri cantik masih curang di luar sana? Kenapa yang berpangkat masih sedang sibuk merancang utk menjatuhkan org lain? Kenapa yang harta menimbun masih risua untuk menambah harta? Kenapa dan kenapa?.

Berapa ramai antara kita yang bahagia bila;

Dapat jaga solat berjemaah istiqomah (dan down gila bila tertinggal solat berjemaah)

Dapat menjaga takbiratul ula bersama imam selama berhari2 atau bertahun2 atau sampai mati.

Dapat korbankan hak sendiri untuk tunaikan hak orang lain tanpa rasa untuk mengungkit2.

Dapat harta sedikit bahagia.

Dapat tengok org susah bahagia merasa bahagia.

Dapat ujian Allah pun bahagia.

Oleh itu tuan2, puan2, mak2 dan pak2, abg2 dan akak2, adik2 dan anak2 marilah kita muhasabah diri apakah bahagia sebenarnya yang benar2 akan membahagiakan kita nanti dan sudah tentu ada contoh tauladan yang dapat kita ikuti dan pahami sumber kebahagiaan mereka.

Siapa?

Firaun?

Qarun?

Hamam?

Namrud?

Abdullah bin Ubai? (mereka semua ini bahagia dgn pangkat,kerajaan,tentera,pentadbiran,harta kekayaan dan ibadat zahir yang banyak)

Siapa lagi contoh tauladan kita kalau bukan Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam dan para Sahabat Radiallahu anhum.

Sejarah mereka telah kita ketahui. Bagaimana cara kehidupan mereka yang mana kebahagiaan mereka hanya apabila mereka dapat mentaati perintah Allah Ta'ala mengikut cara yang telah di tunjukkan oleh kekasih mereka dan kekasih kita iaitu nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wasallam.

Dan juga para Salafussoleh dan Tabi' Tabi'in. Bagaimana kebahagian mereka hanya apabila mereka dapat ta'at segala perintah Allah Ta'ala ikut cara Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam.

Kisah2 bagaimana mereka sgt berduka cita bila kekurangan amalan agama dalam kehidupan mereka banyak telah kita dengar dan baca. Kisah2 mereka takut akan bertompoknya harta pada diri dan keluarga mereka juga telah banyak kita dgr dan baca. Tidak kurang juga kisah2 mereka mengelak sehabis mungkin untuk mendapatkan pangkat dunia juga telah kita dengar dan ketahui.

Atas kebahagiaan yang mereka cari inilah Allah Ta'ala telah memberi kebahagiaan yang lebih bahagia dari segala bahagia yang pernah wujud iaitu keredhaanNya.

Makanya tuan2 dan puan2,mak2 dan pak2,abg2 dan akak2,adik2 dan anak2 sekalian. Masih belum terlambat untuk kita perbetulkan hakikat kebahagiaan kita yang salah selama ini. Andai dah betul maka perbaiki lagi sehingga kita tiada lagi.

Nota Bahagia : Maka berbahagialah mereka2 yang telah mendapat janji2 kebahagian dari Allah Ta'ala

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive