Rihat Minda


Saturday, 26 September 2009

26 SEPTEMBER 2009

Pakatan Selangor : Relax La Bro Jangan Dok Melatah Bila Baca Media Mainstream Nie.. | Nizar News

Suburkan budaya tegur-menegur, Hapuskan budaya ugut-mengugut....
oleh RoslanSMS

Baru sebentar tadi wartawan dari Nanyang menghubungi saya dan meminta komen berhubung isu SELCAT yang didakwa kini sudah menjadi begitu kontroversial. Ada pemimpin PAS Selangor menurutnya kononnya telah memberi kata dua minta Dr Hasan Ali menyokong kerajaan negeri Pakatan Rakyat atau keluar sahaja dari PR. Begitu juga kata beliau beberapa pemimpin PR yang lain (selain PAS).

Saya tidak berhasrat mengulas kata dua pemimpin itu, biarlah beliau begitu kerana orang PAS Selangor kenal sangat beliau dan gelagatnya.

Saya menjelaskan kepada wartawan tersebut yang penting kita tidak lari dari isu sebenar yang perlu menjadi perkara pokok dalam membincangkan permasalahan ini. Jangan tokok-tambah cerita-cerita lain, jangan humbankan sekali dendam kesumat dan hasad dengki peribadi, jangan ada agenda tikam dari belakang dan lain-lain.

Yang paling penting apa yang diutarakan oleh Dr Hasan adalah teguran ke arah memperbaiki perjalanan SELCAT. SELCAT ini tidak wujud dizaman BN. Ia lahir setelah PR memerintah Selangor, ia disokong oleh PKR, DAP dan PAS. Oleh kerana ia suatu institusi yang baru, walaupun falsafah dan objektifnya baik, namun ia perlu melalui proses pembaikian dari masa ke semasa supaya ia benar-benar menjadi sebuah badan yang berwibawa dan dihomrati rakyat.

Membuat teguran terhadap SELCAT bukan bermakna menentang kerajaan. Isu ini bukan perkara baru malah pernah dibincangkan diperingkat Majlis Pakatan Rakyat Negeri Selangor, dan saya berani menyatakan yang Dr Hasan serta PAS Selangor bukan keseorangan dalam hal ini.

Kerajaan Pakatan Rakyat diberi mandat oleh rakyat kerana ia menjanjikan sebuah pentadbiran yang bersih, telus dan adil. Ia mahu menjadi alternatif kepada kerajaan BN yang kotor, korap dan zalim terhadap rakyat itu. Kalau semasa zaman BN dahulu ruang untuk tegur menegur ke arah kebaikan tidak pernah terbuka. Sesiapa menegur dikira anti kerajaan, anti MB lalu dilibaslah pedang untuk mencantas pemimpin tadi.

Budaya cantas-mencantas tidak sewajarnya wujud dalam sebuah kerajaan yang bersih, telus dan adil. Pemimpin dalam Pakatan Rakyat berhak bersuara, dan untuk pengetahuan dalam isu yang melibatkan SELCAT termasuklah kakitangan awam ini Dr Hasan pernah bersuara bukan sekadar diperingkat Majlis Pakatan Rakyat Negeri Selangor malah sehingga Majlis Pakatan Rakyat Pusat yang dihadiri pimpinan terkanan ketiga-tiga parti peringkat kebangsaan.

Semalam Dr Hasan mengeluarkan satu kenyataan rasmi berhubung isu ini (saya sertakan di bawah). Kenapa ada pihak pandang serong terhadap teguran beliau? Tidak ada sesiapa pun dalam PAS Selangor yang mahu melihat kerajaan PR yang dibentuk bersama dengan PAS ini jatuh gugur setelah bersusah payah kita menegakannya. Mengapa beliau ditohmah begitu sekali?

PR Selangor mesti mantap dan padu. Mana-mana ruang yang longgar dan lemah perlu diperbaiki. Saya teringat dalam satu mesyuarat PR Selangor YB Ronnie Liu menjelaskan bahawa jangan sampai rakyat ada persepsi tidak baik terhadap kita angkara keghairahan kita.

PAS Selangor berbangga kerana menjadi sebahagian dari kerajaan PR. PAS Selangor mahu menyumbang dan berperanan secara aktif dalam kerajaan bukan sekadar menjadi pemanas kerusi. PAS Selangor mahu kekal bertapak di Selangor malah kalau boleh dengan izin Allah swt mahu menang banyak lagi kerusi dalam PRU ke 13 nanti sekaligus memantapkan lagi kedudukan PR.

Sebagai ahli “team” kerajaan PR Selangor ini saya yakin Dr Hasan dan EXCO PAS yang lain mahu menjadi “team player” yang efektif. Bukan yang bisu atau yang “pak angguk” atau “pak pacak”. Bukti PAS Selangor mahu demikian, PAS Selangor tidak pernah mengugut mahu keluar PR seperti yang berlaku pada DAP di Kedah apabila berhadapan dengan isu “panas”.

Oleh itu semua pihak perlu berlapang dada. Usahakanlah agar PAS, PKR dan DAP Selangor dapat terus mantap dan memantapkan pentadbiran kerajaan. Budaya tegur-menegur ini perlu disuburkan, yang perlu ditembak mati adalah budaya ugut-mengugut, kata dua dan politik hasad dengki.

PAS Selangor insyallah akan terus kekal dalam PR dan tiada kata dua oleh sesiapa pun yang dapat memecah-belahkan kepimpinan dan jemaah ini.
KENYATAAN MEDIA
DATO’ DR HASAN MOHAMED ALI
EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR/ PESURUHJAYA PAS SELANGOR

Sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa selaku ahli EXCO kerajaan negeri Selangor serta Pesuruhjaya PAS Negeri, saya menyokong penuh obejektif dan falsafah penubuhan SELCAT. Walaubagaimanapun ekoran siasatan awam yang dilakukan baru-baru ini khasnya yang melibatkan pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri ternyata SELCAT perlu mengkaji semula prosedur serta teknik penyiasatan yang dilakukan.

Sesi penyiasatan yang menggunakan kaedah menghina serta menjatuhkan maruah disamping lahirnya unsur tekanan sehingga mencetuskan ketegangan jelas tidak mencerminkan objektif dan falsafah penubuhan SELCAT. Akibat kaedah ini maruah dan harga diri para pegawai kanan kerajaan telah teruk tercalar dan moral mereka menurun.

Sepatutnya siasatan SELCAT yang berkisar sekitar perbelanjaan peruntukkan ADUN-ADUN BN dalam kerajaan dahulu tidak sekadar memanggil pegawai-pegawai daerah untuk memberikan keterangan tetapi juga memanggil ADUN-ADUN yang berkenaan. Dengan cara ini SELCAT akan memperolehi maklumat yang seimbang tanpa menyalahkan satu pihak semata-mata.

Oleh itu dalam hal ini, saya ingin mencadangkan agar segera diadakan petemuan antara Menteri Besar dan ahli-ahli EXCO dengan SELCAT bagi membincangkan segala pandangan, hujah dan dakwaan terhadap para pegawai kanan kerajaan negeri yang telah dipanggil SELCAT. Selepas itu perlu disusuli dengan rundingan tiga penjuru antara Menteri Besar dan ahli-ahli EXCO serta SELCAT dan pegawai-pegawai kanan kerajaan yang terbabit demi menjernihkan suasana.

Sesungguhnya pentadbiran negeri tidak mampu berfungsi dengan baik seandainya tidak wujud suasana harmoni antara ketiga-tiga pihak ini.

Sesuai dengan semangat Hari Raya Idul Fitri saya merasakan sangat molek diadakan satu majlis ramah mesra dalam susana yang informal untuk membolehkan ketiga-tiga pihak ini berinteraksi dan berkomunikasi dalam susana kesetiakawanan dan mahabah.

Saya juga ingin menegaskan bahawa saya tidak sekali-kali berniat untuk menjejaskan pentadbiran kerajann negeri, sebaliknya pandangan yang diberikan adalah demi memperbaiki dan mengukuhkan pentadbiran kerajaan negeri bagi menjamin kerjasama erat diantara penggubal dasar dan pihak yg melaksanakannya. Saya yakin dengan pandangan jujur dan ikhlas yang diberikan ini, insyallah kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, akan menjadi bertambah kukuh dan dihormati rakyat.

Sehubungan dengan itu saya juga ingin menjelaskan bahawa saya tidak pernah mencadangkan agar keanggotaan SELCAT dirombak dan dilantik dari kalangan bekas-bekas hakim, penjawat awam dan individu yang berpengaruh sebagaimana yang dilaporkan. Sebaliknya apa yang saya cadangkan adalah supaya keanggotaannya dipilih dari kalangan ahli-ahli dewan negeri Selangor yang berwibawa, dan memiliki kepakaran dan kebijaksanaan setaraf dengan keanggotaan Surhanjaya Di Raja, demi memilhara kehormatan institusi SELCAT itu sendiri.

Saturday, September 26, 2009

TERUSKAN TERUSAN MAT SAMAN

Assalamualaikum,

Kerajaan Kedah sedang menimbang untuk membuka semula Terusan Mat Saman.Kerajaan Negeri bersetuju menimbang cadangan penduduk Yan untuk membuka semula Terusan Wan Mat Saman bagi mengatasi masalah banjir di daerah berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, pihaknya sudah berbincang dengan beberapa pihak berkenaan untuk mengkaji keperluan membuka semula terusan itu.

Terusan Wan Mat Saman merupakan terusan yang terpanjang di Malaysia. Terusan ini menghubungkan Sungai Kedah di Alor Setar hingga ke kaki Gunung Jerai di Gurun, selatan Kedah. Terusan sepanjang 36 km ini dibina pada tahun 13 Ogos 1885 dan berfungsi untuk mengairi kawasan sawah padi diKedah. Pembinaan Terusan Wan Mat Saman merupakan suatu pencapaian yang mengagumkan pada masa itu.

Terusan Wan Mat Saman dinamakan sempena nama Menteri Besar Kedah pada masa itu iaitu Dato' Wan Muhammad Saman Wan Ismail. Wan Mat Saman merupakan Menteri Besar semasa pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Syah dan Sultan Abdul Hamid Halim Syah.

Terusan Wan Mat Saman mula dibina pada 13 Ogos 1885 dan siap dibina pada 12 Julai 1896. Panjang terusan ini adalah 36 km, kedalaman 1.5 m dan selebar 7.5 m.
FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive