Rihat Minda


Saturday, 21 November 2009

21 november 2009

Husam ; Berkerja terus menerus untuk pilihanraya

Oleh : khairul azman sakri

LENGGONG: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Paduka Husam Musa memberikan suntikan semangat kepada peserta-peserta Ketua 10 (K10) Jentera Pilihanraya Kawasan (JPK) PAS bagi lima kawasan Parlimen Zon Utara Perak supaya bekerja terus menerus untuk menghadapi pilihan raya.

Husam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan, dalam ucapan motivasinya meminta semua petugas pilihan raya PAS menganggap pilihan raya akan berlaku bila-bila masa saja dari sekarang.

Katanya, kita sudah 12 kali kalah (walaupun menang di beberapa negeri termasuk Perak pada Pilihan Raya Umum lalu), kita akan meneruskan kerja kita bagi memastikan pilihan raya ke-13 nanti kita menang dan berjaya memerintah.

"Dalam keadaan sekarang ini, khususnya di Perak setelah Kerajaan Pakatan Rakyat dirampas, pilihan raya kemungkinan besarnya akan diadakan secara mengejut.

"Kemungkinan juga akan diadakan tidak secara mengejut, tetapi sama ada secara mengejut atau tidak, persiapan mesti dibuat sepanjang masa," katanya pada kursus di Dewan Milenium Lawin dekat sini baru-baru ini.'

Kursus mulai jam 9 pagi hingga 4 petang itu turut dihadiri Yang Dipertua PAS Kawasan Lenggong, Haji Razman Haji Zakaria, Ketua K10 Perak, Saudara Abdul Rahim Mohd Noordin, Setiausahanya, Saudara Saifullah Ahmad dan dua pembentang kertas kerja dari Kelantan.

Lima JPK PAS terbabit ialah JPK Lenggong, JPK Gerik, JPK Kuala Kangsar, JPK Padang Rengas dan JPK Sungai Siput.

Husam berkata, persediaan untuk menghadapi pilihan raya mesti disiapkan sepanjang masa dari sekarang, nukan hanya setelah hendak diadakan pilihan raya baru hendak bersedia.

Katanya, sekiranya kita tidak berusaha, amat sukar hendak diberi kemenangan, tetapi walaupun setelah kita berusaha allah tidak juga beri kemenangan, kita kena terima hakikat bahawa belum masanya lagi untuk kita menang.

Beliau seterusnya menyingkap sejarah bagaimana Sultan Muhammad Al-Fateh berjaya menawan Kota Konstantinople, di mana tokoh yang menepati Sabda Rasulullah SAW itu dididik sejak kecil untuk lahir sebagai seorang pemimpin yang menepati ciri-ciri sebagai seorang pemimpin Islam.

Katanya, ketika usaha untuk menawan kota berkenaan, Muhammad Al-Fateh bukan saja mempersiapkan diri dan tenteranya dengan kelengkapan fizikal, tetapi juga kelengkapan dari segi rohaninya.

"Oleh itu untuk menang tidak hanya setakat kekuatan fizikal, hubungan dengan Allah juga sangat penting," katanya.

Husam berkata, selain kita membuat persiapan secara optimum dari segi fizikal, bagi mendekatkan hubungan kita dengan Allah, sesekali perlu kita berhimpun mengadakan Qiamullail, memperkukuh Usrah dan sebagainya.

21 NOVEMBER 2009

Umno Marah Guan Eng Lantik Melayu Jadi Boss MPPP?

Penulis Tamu - pendikar gunung kriang


Pada akhir tahun lepas, sekonyong-konyong politik Selangor digegarkan oleh isu perlantikan wanita Cina sebagai Pengurus Besar sementara PKNS. Yang menjadi isu besar bagi Umno Selangor dan NGO-NGO yang sewaktu dengannya ialah Pengurus Besar sebelum itu ialah orang Melayu (termasuk Jawa), tetapi mengapa Pengurus Besar Melayu digantikan oleh Pengurus Besar Cina (walaupun cuma Pengurus Besar sementara)? Lalu Menteri Besar Tan Sri Khalid sebagai seorang Melayu dituduh sebagai pengkhianat Melayu oleh Umno dan NGO-NGO sewaktu dengannya kerana melantik seorang Cina sebagai Pengurus Besar, sedangkan Pengurus Besar sebelum ini adalah Melayu dan secara tradisinya ia milik Melayu. Pas Selangor juga menyatakan tidak bersetuju dengan perlantikan wanita Cina yang bernama Low Siew Moi itu sebagai Pengurus Besar PKNS.

Dan kelmarin senario yang hampir sama berlaku di Pulau Pinang. Ketua Menteri Pulau Pinang kelmarin telah melantik Patahiyah Ismail, seorang wanita Melayu, sebagai Yang Dipertua baru Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP). Perlantikan Patahiyah telah mencatatkan satu sejarah sebagai wanita pertama di negara ini yang menerajui sebuah Pihak Berkuasa Tempatan. Jadi ia berita penting bukan sahaja untuk orang Melayu negeri itu, tapi juga wanita negara ini. Patahiyah akan mengantikan Yang Dipertua MPPP sekarang, Tan Cheng Chui, 54, yang memutuskan untuk bersara awal atas sebab-sebab kesihatan.

Yang menariknya di sini ialah jika di Selangor, Menteri Besar seorang Melayu tergamak melantik seorang wanita Cina memegang jawatan Pengurus Besar PKNS yang secara tradisinya adalah jawatan untuk Melayu, di Pulau Pinang pula Ketua Menteri seorang Cina tergamak melantik seorang wanita Melayu memegang jawatan Yang Dipertua MPPP yang secara tradisinya adalah jawatan untuk Cina (walaupun tidak semestinya begitu).

Saya sekarang sedang tertunggu-tunggu reaksi Umno Pulau Pinang sama ada ianya sama ketika isu perlantikan Pengurus Besar PKNS dahulu. Di Selangor dahulu, mungkin kerana desakan banyak pihak, terutama Umno,akhirnya Menteri Besar bersetuju melantik seorang Melayu sebagai Pengurus Besarnya bagi menggantikan Low Siew Moi. Saya hendak lihat sama ada Umno memegang prinsip yang sama bahawa bagi sesuatu jawatan penting di peringkat negeri, ia harus mengikut tradisi bahawa ia perlu dipegang oleh satu kaum tertentu.

Jika bagi PKNS jawatan Pengurus Besar secara tradisi dipegang oleh Melayu, maka Melayulah juga yang harus memegang jawatan itu sampai bila-bila (walaupun untuk jawatan Pengurus Besar sementara, seperti kes Low). Jika precedent ini diterima pakai oleh Umno, maka dalam kes Yang Dipertua MPPP, ia juga harus dipegang oleh seorang Cina. Dan ia diperkuatkan lagi dengan fakta bahawa 14 daripada 24 Ahli Majlis MPPP sekarang adalah mereka dari kalangan bukan Melayu. Ahli Majlis MPPP dari kalangan Melayu pula cuma 10 orang (itu pun termasuk keturunan India Muslim yang mengaku sebagai Melayu). Lagi pun, majoriti penduduk di bawah kelolaan MPPP ialah orang Cina, maka tentu jawatan itu bagi Umno yang menjunjung prinsip 1Malaysia itu, wajar juga dipegang oleh seorang Cina.

Di Selangor dulu, Umno bukan main berang apabila Menteri Bear melantik seorang Cina sebagai Pengurus Besar sementara PKNS kerana ia tidak mengikut tradisi. Apakah Umno Pulau Pinang juga akan berang kerana Guan Eng melantik seorang Melayu untuk jawatan Yang Dipertua MPPP kerana ia juga tidak mengikut tradisi? Adakah Umno Pulau Pinang lepas ini akan mengadakan bantahan besar-besaran mendesak orang Cina menerajui MPPP dan menggerakkan NGO-NGO Melayu membuat kacau seperti di Selangor dulu?

Dan reaksi DAP? Dalam hati saya tidak yakin DAP akan menentang perlantikan Patahiyah sebagai Yang Dipertua MPPP hanya semata-mata kerana dia Melayu. Ini kerana saya yakin DAP lebih cerdik dalam permainan politik berbanding Umno!

Umno Pulau Pinang, apa lagi, pergilah berhimpun di depan Komtar atau di Padang Esplanade untuk mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang melantik seorang Cina sebagai Yang Dipertua MPPP! Jika Umno berani bertindak begitu, pasti parti itu akan dipuji sebagai parti yang memahami slogan 1Malaysia tajaan presiden terhormat mereka yang bernama Najib Tun Razak itu. Umno sepatutnya berani membuat desakan itu, kerana bukankah parti itu telah diminta oleh presiden parti untuk menjaga kepentingan orang Cina kerana kegagalan MCA melakukannya?

~ pendikar gunung kriang

Serah `Anjung Menunggu` Kepada Pihak Sekolah

Sekolah Rendah Agama Pekan Bangi, 2 Zulhijjah = 19 Nov. (Khamis):

Petang ini (2.30) ADUN bersama pengiring ke Sekolah Rendah Agama Pekan Bangi untuk menyempurnakan acara ringkas menyerahkan Anjung Menunggu dibiayai ADUN kepada pihak sekolah. Anjung Menunggu menggunakan peruntukan ADUN sebanyak RM9,800/=, lokasinya di tepi kantin sekolah dan berdepan pintu masuk-keluar utama sekolah.

Anjung Menunggu ini diguna oleh murid-murid sekolah sebagai tempat berkumpul menunggu kenderaan tiba sama ada bas atau kenderaan bersendirian datang menjemput mereka. Dengan ini mereka dihimpun pada satu tempat, terlindung dari hujan, panas dan tidak berkeliaran yang boleh membahayakan keselamatan mereka dari segi lalu lintas.

Semasa ADUN tiba di Anjung Menunggu ini juga murid-murid berbaris sebelum masuk ke kantin untuk menyertai majlis yang dianjurkan oleh sekolah. Dalam upacara ringkas yang dihadiri Guru Besar, guru-guru dan murid-murid yang terlibat dengan acara, ADUN menyerahkan `Anjung Menunggu` kepada YDP PIBG Sekolah Saudara Zul, memotong reben dan menandatangani penyerahan pada buku yang disediakan.

Datuk Seri Anwar Ibrahim Pengasas Pasar Tani

Pasar Tani, Bandar Baru Bangi, 2 Zulhijjah = 19 Nov. (Khamis)
4.00 Ptg. ADUN turun ke Pasar Tani menyertai Majlis Rembang Idul Adhha sempena ke hadiran hariraya berkenaan seminggu lagi. Hadir merasmikan YDP MPKj Dato` Hassan Nawawi Abdul Rahman. Turut hadir Tuan Haji Ruhaizad Ridhwan Pengarah FAMA Negeri Selangor dan pegawai-pegawainya. Majlis diadakan bagi mempromosi barangan Pasar Tani di samping memberi penghargaan kepada peniaga-peniaga terbaik dan terbersih. Acara dimulai dengan membelah lemang, merasai sop sayur (kobes) dan lawatan ke gerai-gerai. Sambutan Rembang Idul Adhha dimulai buat pertama kali di Bandar Baru Bangi bagi tahun ini dan akan diikuti 47 buah Pasar Tani yang lain.

ADUN diberitahu oleh En. Kamaruzzaman bin Abdul Hamid salah seorang Ketua Pasar Malam bahawa, Pasar Tani mula dicetuskan oleh Dato` Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1985 pada masa beliau menjadi Menteri Kewangan Malaysia bertempat di tanah lapang Sulaiman Court (kini bangunan Sogo) Kuala Lumpur. Pasar Tani ini berkembang dan berdaya maju. Kini jumlah Pasar Tani makin bertambah. Pasar Tani mempunyai identitinya sendiri dengan menggunakan payung besar berwarna hijau. Peniaga-peniaga beruniform dan berapron. Perniagaan tertumpu pada barang-barang makanan keperluan harian seperti ikan, daging, sayur, telur buah-buahan, makanan kering dan basah dan bahan-bahan pertanian.

Pasar Tani di Bandar Baru Bangi bermula 1987 bertempat di lokasi sekarang di seksyen 16 pada setiap petang hari Khamis. Kini seramai 74 peniaga terlibat. Menurut Encik Hilmi Pegawai Fama Daerah Hulu Langat yang pejabatnya berdekatan dengan Pejabat ADUN Bangi di Seksyen Satu, ``Volume perniagaan setiap Khamis di Bandar Baru Bangi ini melibatkan suku juta ringgit.``. Menurutnya lagi, ``Daya beli penduduk Bandar Baru Bangi antara tertinggi, lantaran itu jualan mingguan meningkat hingga RM150,000/=``

Ketika ditanya kepada Encik Yusof Penyelaras Pasar Tani Selangor, ``Adakah dari kalangan peniaga Pasar Tani menjadi tokoh peniaga terkenal ?``. Beliau menjawab, `Ada !, Contoh Peniaga Pasaraya Maidin, Haji Nasir jutawan peniaga krepek.dan lain-lain``. Beliau menambah,
,``Kepada peniaga-peniaga pelapis kita melatih para lulusan universiti yang berminat menjadi usahawan tani``. Menurutnya, ``Pasar Tani perlu berdaya maju dan dapat menandingi pasar-pasar raya yang makin bertambah.`` Bila ditanya bagaimana caranya ?
Menurutnya, ``Melatih peniaga-peniaga dengan kursus perniagaan dan pemasaran dan mempertingkatkan cara persembahan dan penampilan jualan. Antaranya menggunakan jualan secara caravan.``.

Peniaga terbersih yang terpilih hari itu ialah Puan Misrawati peniaga sop gearbox dan Peserta Terbaik ialah Encik Muhammad Penjual Apam Balik.

Thursday, November 19, 2009

Tidakkah Kalian Perasan ?

Usaha Mereka Menguasai Negeri Selangor Darul Ehsan ?

(potret penulis 80-an)

Mereka menyerang
Dari berbagai penjuru
Dan kita sepatutnya
Tidak saja berkubu
Tetapi menyerbu !.

Peristiwa hitam di Perak
Perampasan haram Dewan
Atas prinsip menghalalkan cara
Membuat mereka kepingin
Menguasai Selangor terkaya
Berstrategi dan pusat kuasa.

Ingatkah dengan propaganda
Mengambilalih Selangor Ogos 2009 ?
Mereka mengatur tindakan
Kepada pimpinan DAP
Strateginya pendekatan kekerasan
Mereka menggeledah pejabat Exco
Mentorture Setiausaha Politik
Hingga Teoh Beng Hock mati
Dalam siasatan SPRM
Lantaran itu terhenti sementara
Siasatan cara kekerasan
Oleh bertubinya kecaman.

Pada Parti Islam
Berlembut adalah pendekatan
Menarik pimpinan bekerjasama
Selepas gagal mengeksploitasi isu arak
Kepala lembu di Shah Alam
Merekalah menjuarai berarak
Tapi isu diselesai secara bijaksana
Ternyata mereka terhina.

Kepada pimpinan Keadilan
Kini pendekatan pendedahan
Isu saham YB Azmin dipersoal kebenaran
Dan terbaru pembelian Talam
Sengaja diexploitasi keputusan.

Semuanya perancangan kotor
Bukti ghairah mereka pada kekuasaan
Kini mereka mewar-warkan gugatan
Plan kedua pengambilalihan
Selangor Mac 2010 depan
Jangan ada Badrul Hisham kedua
Jangan ada menikam dari belakang.

Segalanya adalah amaran
Mencabar persediaan Pakatan
Seharusnya bertindak agresif
Waspada pada musuh nyata
Tangan ghaib diberbagai jabatan
Kerjasama erat dengan musuh diam-diam
Ternyata berbagai bukti dan kenyataan
Jelas dan membenarkan
Tiada masa dan ruang dilengahkan
Tuntutan utama mengukuhkan Pakatan
Mengkesampingkan perselisihan
Bersatu mengatur pelan bertindak
Memusnah strategi lawan
Pastikan berpihak pada kita
KEMENANGAN !

Shafie Abu Bakar,

Bandar Baru Bangi,

02 Zulhijjah 1430
19 November 2009.

Khatam Qur`an Dan Hari Kecemerlangan

Sungai Ramal Dalam, 02 Zulhijjah = 19 November (Khamis):Pagi ini Sekolah Rendah Agama Sungai Ramal Dalam mengadakan Majlis Khatam Qur`an dan Hari Kecemerlangan 2009 dihadiri ADUN Bangi, YDP PIBG, Imam Masjid Sungai Ramal, Guru Besar, ibu bapa dan murid-murid sekolah yang berjumlah 986 orang.

Menurut YDP PIBG En. Kamsari Bin Haji Noor Sekolah Agama Sungai Ramal dibuka pada tahun 1958. Oleh kerana tidak kecukupan tempat pernah menggunakan Masjid Sungai Ramal sebagai tempat belajar pada 1963. Bangunan sekolah yang lengkap kini digunakan pada tahun 1986. Guru Besar Ustaz Jamaluddin pula memberitahu, Majlis yang diadakan pada tahun ini ialah untuk memberi pengiktirafan terhadap kejayaan murid-murid.


Daripada 161 murid yang mengambil peperiksaan akhir tahun ini 67.1% berjaya lulus. Daripada mereka 2 orang mencapai mumtaz, 22 jayyid jiddan, 28 jayyid, 56 maqbul dan 53 dhaif. Sekolah ini adalah salah sebuah sekolah rendah agama terbaik di Hulu Langat.


ADUN Bangi mengucap tahniah kepada sekolah yang dapat mengadakan Majlis Khatam Qur`an dan Hari Kecemerlangan dan mengharapkan sekolah dan murid-murid mencapai tingkat kecemerlangan, bukan saja di dalam peperiksaan yang baru dilalui, tetapi juga pada masa hadapan.


ADUN Bangi bermegah di atas kemajuan sekolah yang mencerminkan kemajuan pelajaran agama di kawasan DUN Bangi. ADUN Bangi diberi penghormatan menyampaikan hadiah kepada pelajar-pelajar berjaya.

Thursday, 19 November 2009

THURSDAY, NOVEMBER 19, 2009

Keranamu MEMALI !

Kempen seruan mengibarkan 'jalur Memali' (dibawah) selama 3 hari mulai hari ini di blog. Berikan sokongan anda menentang kezaliman penguasa. Alfatihah untuk semua syuhada !

Sajak ini adalah karya seni Rahmat Haron, sebuah karya yang membuat jiwa menangis mengenangkan korban-korban jiwa pada syuhada Memali yang menentang penangkapan tanpa bicara.

[Dalam sejarah perjuangan melawan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) Ibrahim Mahmud (yang dikenali dengan nama Ibrahim Libya) dan penduduk kampung Memali adalah antara mereka yang paling berani – dengan keras menentang penahanan tanpa bicara hingga derita raga dan jiwa serta terkorban kehilangan nyawa mereka. Maka pergilah mereka meninggalkan kita sebagai syuhada dan pengorbanan yang cukup besar sekali.]
____

Hari itu Selasa malang,
hari tujuh RabbiulAwwal tahun seribu empat ratus enam hijrah.
setelah malap cahaya lokap,
panjang kembara malam membawa gelap subuh menutup terang matahari, negara, seragam dan senjata mengepung para pejuang yang enggan menyerah, enggan ditahan tanpa kesetaraan, enggan ditangkap tanpa kesaksamaan hak manusia penjara tanpa bicara-warisan tuan penjajah mahu rakyat menjadi hamba.

sejahtera keadilan telah ditelan kebusukan huru hara rasuah. merekalah para pejuang menentang kezaliman haloba, tapi ketamakan kuasa tetap serakah nafsunya mentah kedarah para petani dan buruh mereka para pejuang kebenaran hanya penoreh getah

iya mereka hanya himpunan orang-orang kampung, para guru, merinyu malaria, bekerja sendiri, mekanik motorsikal, pemandu, penoreh getah, tapi mereka setia segar menghidupkan tanah air yang bukan milik mereka.

Tanah dan air yang telah dirompak bebal nasional, tanah dan air yang telah dijual bodoh nasional, Ibrahim Mahmud dan teman-temannya siap teguh iman perjuangan melawan perisai ampuh kekuasaan Iblis_Syaitan_Act - ISA.

ISA adalah jaminan selamat buat penguasa rakus menindas dan memeras penguasa pujanya Iblis kuasa penguasa sembahnya Syaitan rasuah penguasa berkuku besi pelindungnya ISA_Iblis Syaitan Act.

Akta Keselamatan Dalam Negeri, adalah undang-undang yang menyelamatkan para perompak zalim bertopeng alim, Akta Keselamatan Dalam Negeri, adalah undang-undang yang menyelamatkan para perusuh hak asasi rakyat,

Akta Keselamatan Dalam Negeri
adalah undang-undang yang menyelamatkan perasuah dan penyeleweng kuasa
Akta Keselamatan Dalam Negeri
adalah undang-undang yang menyelamatkan kepura-puraan
Akta Keselamatan Dalam Negeri
adalah undang-undang Iblis dan Syaitan,
akur aturan perjanjian sesat mengekalkan kuasa sementara,

Pemerintah ketagihan kuasa
dadahnya wang dan harta
pemimpin khayal dengan serakah
erat sayangnya pada angkuh memaksa
rapat kasihnya pada sombong memeras
begitu dalamnya cinta kuasa memeluk timbunan harta kekayaan rakyat jelata .

ISA gari yang merantai kejujuran,
ISA tembok batu, jeriji besi, memisah kasih anak dan isteri, keluarga tercinta
ISA adalah tangisan
ISA adalah ketakutan

Tapi ISA bagi Ibrahim dan Memali adalah keberanian paling tinggi
perjuangan menolak pemenjaraan tanpa bicara
pengorbanan nyawa demi merdeka
dari menjadi hamba pemerintah yang gila kuasa
dan November adalah bulan cukup hitam, sembilan belas hari bulan tahun sembilan belas lapan puluh lima di Baling, siong kekuasaan Bangsat Nasional laparkan darah rakyat murba
ketabahan para pejuang cukup sabar teguh berdiri,
di balas kereta perisai dan senjata
Memali adalah sejarah melawan ISA
paling berani
merdeka semangat Ibrahim Libya dibalas peluru
gegak gempita tembakan
adalah sendu kesedihan

maka tumpahlah darah ke tanah air yang kegeringan
gugur empat belas orang pejuang
syahid menuntut keadilan
melawan penahanan tanpa bicara

akal penguasa putus budinya
dan dacing timbang berat sebelah tidak seimbang
rasa hati telah kabur, pudar dan terhakis
benang-benang kusut
fikiran hanyut
keyakinan tak dapat dikoyakkan kuasa
merah mengalir darah merdeka
korban ISA dan kekejaman negara
syahid para pejuang terpejam mata dalam sejahtera nafas keadilan
BN merampas kebahagian keluarga, mencabut nyawa suami dan ayah, para perempuan menjanda dan anak-anak yatim tidak berbapa

Mereka telah membunuh:

1. Ustaz Ibrahim Mahmud, Kampung Charok Puteh, Siong, Baling, Kedah 45 tahun, guru dan pendakwah Islam. Beliau meninggalkan seorang balu yang juga telah ditahan beberapa minggu dalam kem tahanan di markas Polis Hutan Sungai Petani, kemudian dipindahkan ke Penjara di Alor Setar sehingga dibebaskan. Beliau meninggalkan lima orang anak, dua orang sedang bersekolah dan tiga orang lagi masih kecil.

2. Ahmad Hassan, Kampung Alor Melentang, Gunung, Alor Setar, 30 tahun, kerja sendiri, bekas pegawai LPN, bekas ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah 1979-1981, bekas Setiausaha Kerja DPPN Kedah 1981-1983. Beliau meninggalkan seorang balu dan empat orang anak yang masih belum bersekolah.

3. Syafie bin Dahaman, Sekolah Menengah Siong, Baling, 30 tahun, guru Sekolah Menegah Siong, meninggalkan seorang balu dan seorang anak.

4. Haji Abdullah bin Haji Abdul Rahman, Mukim Siong Baling, 72 tahun, penoreh getah. Beliau meninggalkan seorang balu dan tujuh orang anak.

5. Abdul Manaf bin Waden, Kampung Becah Sawa, 58 tahun, penoreh getah, meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

6. Ghazali bin Mohd Saman, Kampung Becah Sawa, 36 tahun, merinyu malaria, meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak.

7. Mohd Radzi bin Ahmad, Kampung Ubi Memali, 27 tahun, penoreh getah, meninggalkan empat orang anak dan isterinya telah meninggal sejak beberapa lama.

8. Wan Abdullah @ Idris bin Lebai Kadir, Kampung Charok Bunting, Siong, Baling, 32 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak sebahagiannya masih bersekolah.

9. Mohd Aroff bin Hashim, Kampung Becah, Siong, 36 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak.

10. Zamri bin Md Isa, Kampung Charok Puteh, 37 tahun, pemandu; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

11. Abdullah bin Yasin, Kampung, Guar Reban, Kupang, 33 tahun, berniaga; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

12. Mohd Daud bin Kadir, Kampung Becah Sawa, 53 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

13. Ahmad bin Ismail, Kampung Cepir, Sik, 30 tahun, mekanik motosikal; meninggalkan seorang balu dan 4 orang anak.

14. Haji Abdul Rahman bin Jusoh, Siong, Baling, 69 tahun. Beliau cedera parah dan akhirnya meninggal dunia kerana kecederaan tersebut pada 31 Jan 1986.

Wednesday, 18 November 2009

WEDNESDAY, NOVEMBER 18, 2009

TENTERA MERAH JEPUN BERTEMU PESURUHJAYA PAS PERAKMereka pernah digelar Tentera Merah Jepun sewaktu berkhidmat membantu mangsa banjir di Johor beberapa tahun lepas ketika Johor dilanda banjir yang begitu teruk. Unit Amal dari seluruh Malaysia yang baru menukar warna uniform mereka ketika itu bergegas ke Johor dan masuk ke pelusuk tempat membantu mangsa banjir, kedatangan mereka yang serba merah mengejutkan penduduk kampung dan mereka mengelar Tentera Merah Jepun. Kedatangan mereka akhirnya diterima oleh masyarakat dan masyarakat segera mengiktiraf sumbangan mereka.

Malam tadi Tentera Merah Jepun bertemu dengan Pesuruhjaya PAS Perak.

Jabatan Amal Negeri Perak yang ditubuhkan atas misi membantu rakyat atas dasar kebajikan diseru menjadi duta PAS kepada masyarakat. Begitulah yang diharapkan oleh Al Fadhil Ustaz Abu Bakar Husein, Pesuruhjaya PAS Perak dalam pertemuan dengan Jawatankuasa Jabatan Amal negeri Perak. Turut hadir dalam pertemuan tersebut Setiausaha Perhubungan dan Bendahari PAS Perak.


Jabatan Amal atau lebih dikenali dengan Unit Amal sudah dikenali ramai dengan aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan. Dengan beruniform merah, mereka bukan sahaja kelihatan segak bahkan pantas, cekap, mahir dan cepat bertindak apabila berlaku musibah.

Di mana sahaja berlaku musibah sekiranya mendapat maklumat seperti banjir, ribut, lemas dan sebagainya sepantas kilat anggota Unit Amal akan berada di tempat kejadian seawal mungkin sebelum pasukan lain tiba.Begitulah pantasnya mereka bertindak mambantu masyarakat yang ditimpa musibah. Walaupun peralatan mereka serba tidak mencukupi namun semangat kerelewanan mereka mengatasi segala-galanya. Mereka tidak mengharapkan sebarang upah dan imbalan, bekerja dengan dengan ikhlas sesuai dengan moto "BERAMAL KERANA ALLAH".Dalam kejadian jambatan runtuh di Kuala Dipang dan lemas di Batu Berangkai Kampar, Unit Amal adalah antara yang sampai awal memberi khidmat bantuan mencari mangsa lemas. Dan Unit Amallah antara yang menjumpai mayat di Kuala Dipang dan Batu Berangkai.

Begitu juga dalam kejadian banjir yang melanda beberapa buah daerah di seluruh Perak,Unit Amal ada di mana-mana memberi bantuan.

Dalam pertemuan lebih dua jam, Pesuruhjaya PAS negeri bersama pimpinan yang lain bersedia mendengar segala permasalahan dan keluhan yang disuarakan terus dari hati nurani mereka yang ikhlas agar pimpinan PAS di semua peringkat memahami dan mengambil berat kebajikan anggota Unit Amal.

PJ Perak memberi jaminan akan sentiasa peka dan cuba mencari jalan bagi membantu mengukuhkan ekonomi unit tersebut agar perkhidmatan mereka akan lebih efisen.

18 NOVEMBER 2009

Nazri Aziz Jumpa Nik Aziz Petang Tadi...

Batalkan tunai haji selesaikan isu - Nazri Aziz


KOTA BHARU, 18 Nov
: Keputusan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membatalkan hasrat mengerjakan haji ke Makkah tahun ini dianggap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz boleh menyelesaikan isu.

“Tindakan Menteri Besar Kelantan mengambil keputusan membatalkan hasrat mengerjakan haji memudahkan kerja kami.

“Memang penajaan sebenarnya bukan rasuah, tetapi memandangkan Tuan Guru seorang Menteri Besar, ia tidak boleh berlaku perkara sedemikian.

“Tidak ada masalah sesiapa pun nak menaja Tok Guru pergi ke Makkah, tetapi kedudukannya sebagai Menteri Besar,” ujarnya kepada media selepas mengunjungi Menteri Besar, di pejabatnya petang tadi.

Jumaat lalu Tuan Guru Nik Abdul Aziz membatalkan hasrat menunaikan haji disebabkan isu ada pihak memperbesarkan isu tajaannya untuk ke Makkah.

Nazri berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selaku badan bebas melakukan siasatan berdasarkan laporan dalam akhbar dan bukannya melalui mana-mana individu.

Katanya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz sendiri mengeluarkan kenyataan beliau ditaja seseorang ke Makkah.

“Pada saya, Nik Aziz mengeluarkan satu kenyataan tanpa rasa bersalah kerana kalau tok guru nak pergi, dia tak perlu cakap, tetapi dalam hal ni dia cakap dan dia sendiri bukan ada niat apa-apa.

“Kalau dia betul nak pergi, dia tak payah cerita daripada mana dia dapat duit, kita pun tahu dia ada duit, tapi Tok Guru ni seorang yang lurus,” ujarnya.

Beliau juga berkata, sebagai contoh jika seseorang itu memberikan rasuah dan meletak wang di atas meja tanpa diusik orang yang ingin dirasuah, ia belum boleh dikaitkan dengan rasuah.

Monday, 16 November 2009

ISU TAJA HAJI- Pemuda Umno Salah Teropong

1. Kesungguhan Pemuda UMNO mendesak supaya Tuan Guru Nik Abdul Aziz meletakkan jawatan ekoran isu penajaan Ibadah haji baru - baru ini adalah usaha mereka untuk melihat kuman di seberang laut sementara gajah dihadapan mata mereka sengaja mereka lindungkan .

2. Dewan Pemuda PAS Pusat sendiri sudah hampir naik bosan dan jemu dalam membuat laporan dan mendedahkan penyalahgunaan kuasa juga rasuah para pemimpin UMNO dan BN sejak sekian lama , tetapi malang bukan sahaja mereka yang dilaporkan ini tidak disiasat atau diambil tindakan , bahkan selama ini Pemuda UMNO dan BN hanya memejamkan mata serta memekakkan telinga .

3. Tidak pernah kelihatan Pemuda UMNO dan BN sebelum ini peka dengan rasuah . Setiap kali kita bercakap soal rasuah dan integriti , entah dimana pemuda UMNO dan BN ini berada . Malah setiap kali isu rasuah muncul dan diperbahaskan kepada umum nyata jelas kelihatan pemuda UMNO dan BN seperti kebimbangan untuk turut menyatakan pendirian .

4. Lebih malang , ketika mana Ketua mereka disabitkan bersalah kerana terlibat dengan rasuah oleh jawatankuasa disiplin UMNO sendiri , tidak pula kedengaran suara pemuda UMNO khasnya pemuda UMNO Kelantan untuk mendesak supaya khairy meletakkan jawatan .

5. Saya melihat pemuda UMNO hanyalah bersikap opurtunis . Tindakan mereka bukan lahir dari peribadi yang konsisten mempertahankan nilai integriti berbanding individu atau tokoh yang mereka serang hari ini [ YAB Tok Guru Nik Abdul Aziz ] sebagai tokoh yang telah berjaya mempertahankan nilai integriti dalam kepimpinan jua dirinya selama 19 tahun mentadbir negeri Kelantan . Bahkan akan terus dipertahankan sampai bila - bila justeru beliau adalah seorang tokoh yang sangat arif mengenai dosa dan pahala serta tekun menghayatinya berbanding UMNO dan BN yang sering lupa aspek dosa dan pahala .

6. Saya tidaklah memaksumkan Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Aam PAS tetapi apa yang jelas Tuan Guru jauh lebih baik dan mulia dari sikap pemuda UMNO yang hipokrit .

7. Kenapa tidak pemuda UMNO dan BN bangkit secara konsisten menentang amalan rasuah dan penyalahgunaan kuasa terutama yang melibatkan pemimpin UMNO dan BN sendiri . Sementara apa yang berlaku kepada Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz sangat mudah isunya . YAB Tuan Guru telah bersedia untuk disiasat oleh SPRM jika benar ada dakwaan rasuah . [ Saya percaya SPRM akan terjun tidak bertangga untuk mengambil kes yang melibatkan pemimpin PAS setelah mereka terlalu berat punggung untuk bangun bertindak dalam kes yang melibatkan pemimpin besar UMNO dan BN . ]

8. Malah suka saya ulang buat kesekian kalinya kenyataan Tuan guru bahawa beliau senantiasa membuka pintu rumah dan pejabatnya 25 jam sehari untuk disiasat oleh SPRM . Cuma saya harap , janganlah nanti Tuan Guru masuk kamar SPRM untuk menjalani siasatan dalam keadaan hidup dan sihat tiba - tiba keluar mayat ! waliyazubillah .

9. Apakah pemuda UMNO sudah kehabisan idea dan peranan untuk menyelesaikan masaalah dalaman mereka yang semakin parah , kini mereka cuba beralih pula untuk mencampuri urusan PAS . Serahkan kepada pihak yang berwajib . Buat laporan jika ada kes dan jangan ganggu proses pengadilan dengan desakan atau tindakan yang berbau [ hamis ] politik kotor .

10. Apakah pemuda UMNO juga telah tidak mempercayai keupayaan dan kemampuan SPRM dalam menangani kes rasuah ? atau sengaja mereka mahu mengambil kesempatan politik bagi menjatuhkan kepimpinan YAB Tuan Guru ? atau mereka telah tidak sabar menunggu pilihanraya untuk mengambil alih kerajaan negeri kelantan ? atau paling mudah untuk difahami tindakan mereka ialah untuk melindungi kelemahan mereka sendiri yang sering dipertikai selama ini ?

Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi,
Ketua Pemuda PAS Pusat.

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive