Rihat Minda


Tuesday, 15 December 2009

PAS Akan Lancar Kempen ‘Umno Pengkhianat Rakyat’

Kenyataan Media

Parti Islam SeMalaysia (PAS) akan melancarkan kempen ‘Umno Pengkhianat Rakyat’ pada 9 Januari 2010 bagi membongkar segala pembohongan dan juga kezaliman yang telah dibuat oleh Umno hingga ke hari ini kepada rakyat khususnya bagi orang-orang Melayu dan umat Islam.

Sehubungan dengan itu, Jentera Penerangan disemua peringkat diminta bersedia untuk mengerakkan kempen ini hingga ke peringkat akar umbi, khususnya dikubu-kubu kuat Umno bagi memastikan rakyat dapat melihat wajah sebenar Umno.

PAS akan mengunakan segala fasiliti media dan saluran maklumat yang pelbagai bagi memperjelaskan fakta-fakta kezaliman yang selama ini disembunyikan oleh Umno.

Umno yang selama ini selalu melaung-laungkan slogan Hidup Melayu kini tersepit kerana semakin ramai orang-orang Melayu hilang kepercayaan kepada Umno selepas beberapa siri kezaliman yang mereka lakukan.

Kaum Cina, India dan lain-lain bangsa juga semakin menjauhi Umno yang kini menjadi diktaktor dalam BN dan menjadi pemimpin defacto kepada parti-parti bermasalah seperti Gerakan, PPP, MIC dan MCA.

Oleh itu, PAS menyeru kepada semua Ketua Penerangan PAS supaya berkerja keras untuk memastikan Umno dapat ditumbangkan dikubu-kubu kuat mereka pada Pilihanraya ke-13 nanti.Insyaallah Lajnah Penerangan Pas Pusat sudah menyiapkan buku kecil yang menjelaskan umno khianat kepada Islam dan Melayu di negara ini.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat


Tuan Ibrahim: Beri Kami Ruang Siasat Hassan Ali

PETALING JAYA: Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mahu semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung siasatan yang dijalankan terhadap Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali berhubung dakwaan menyokong cadangan penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno.

Beliau meminta agar pihaknya diberikan masa untuk membuat penelitian dengan terperinci berhubung perkara berkenaan.

"Saya harap jangan ada pihak yang buat apa-apa andaian lagi, bagilah kami ruang untuk teliti perkara ini dengan lebih mendalam.

"Jangan buat spekulasi berhubung siapa yang salah atau siapa yang betul, kita perlu buktikan dahulu dengan fakta.

"Memang ada tuduhan, tapi tuduhan itu tak semestinya benar," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perkembangan terkini siasatan yang dijalankan pihaknya ke atas beberapa pemimpin PAS Selangor berhubung dakwaan terbabit.

Beliau sebelum ini mengesahkan bahawa pihaknya sudah menerima surat jawapan daripada Hassan dan beberapa lagi pemimpin Pas Selangor.

Menurut Tuan Ibrahim lagi, Jawatankuasa Disiplin PAS akan bermesyuarat pada 23 Disember depan bagi meneliti mengenai dokumen-dokumen berhubung siasatan berkenaan.

"Saya sendiri dah tengok dokumen-dokumen berkenaan, tapi kami ahli jawatankuasa perlu duduk bersama untuk meneliti secara khusus.

"Lagipun saya baru pulang menunaikan haji di Mekah dan ahli-ahli lain juga ada yang ke luar negara... sebab itu siasatan ini tertangguh sebentar," katanya.

Tambah beliau, keputusan sama ada perlu memanggil Hassan dan beberapa lagi pemimpin lain untuk memberikan penjelasan akan diputuskan pada mesyuarat berkenaan.

"Bergantung pada hasil mesyuarat kita nanti, kalau ada kes terhadap beliau, mungkin kita akan panggil untuk beri penjelasan," katanya.

  • E-mail this story
  • Print this story

« Kembali
Click Here
Ikuti Kami Di Twitter

15 DECEMBER 2009

Brengsek Punya MP Pakatan Rakyat!!

http://www.utusan.com.my/utusan/album/20080429/images/prevs/prev6.jpg


Apalah punya brengseknya 20 orang wakil rakyat PR itu. Gara-gara mereka tidak hadir di Dewan Rakyat malam tadi, satu catatan sejarah penting negara yang hampir terlakar tidak menjadi kenyataan.

Malam tadi, sekitar jam 10.45 malam, Najib dan kerajaan 1Malaysianya hampir dimalukan apabila usul untuk meluluskan Bajet 2010 di Dewan Rakyat menyaksikan BN cuma menang dengan majoriti tipis 3 undi berbanding Pakatan Rakyat. Sebelum itu, usul bagi perbekalan untuk Kementerian Dalam Negeri (KDN), yang dikira lebih awal iaitu sekitar jam 10.30 malam menyaksikan ia diluluskan hanya dengan 1 undi majoriti, iaitu 60 di pihak Pakatan Rakyat dan 61 di pihak BN.

Najib sendiri dikatakan kelihatan begitu cemas sebelum proses pengundian yang dikenali sebagai “belah bahagi” Bajet 2010 itu berlangsung, kerana jika kalah, di mana hendak 'diletakkan kemaluan'nya? (maaf...bukan nak mencarut, tapi sengaja guna bahasa klasik peninggalan nenek moyang kita). Najib yang resah dikatakan terkodek-kodek mundar mandir mengerah semua MP BN yang ada untuk masuk ke Dewan segera. Mujur BN menang tipis, menang 3 undi, jika tidak...alahai habislah Najib!

Ada yang melaporkan sepatutnya BN tewas dalam pengundian itu, tapi diselamatkan dengan kehadiran beberapa orang senator yang sepatutnya tidak boleh mengundi, kerana mereka cuma ahli Dewan Negara dan bukan ahli Dewan Rakyat. Selain itu, untuk memastikan BN tidak tewas, dua timbalan speaker (Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Datuk Ronald Kiandee) terpaksa duduk di tempat MP bagi dikira sekali undian mereka. Ada pula yang berkata sistem pengundian primitif yang bukan berdasarkan perkiraan elektronik itu telah disalahgunakan oleh Speaker Dewan, Tan Sri Pendekar Amin Mulia yang membacakan keputusan kemudiannya, sedangkan Setiausaha Dewan sendiri nampak gelabah apabila meneliti keputusan di tangannya. Benarkah keputusan di tangan Speaker ditambah dan dikurangkan oleh Speaker?


Yang menghairankan, ke mana menghilangnya 5 MP PAS serta 15 MP dari PKR dan DAP yang tidak nampak batang hidung mereka pada malam tadi? Jika mereka hadir, sama ada kemasukan 2-3 senator dan 2 orang Timbalan Speaker tidak akan membawa arti apa-apa erti lagi kepada BN yang pasti tewas malam tadi.


Justru ke mana menghilangnya 20 MP PR itu? Brengsek, jika mereka sakit, jika bini mereka sakit nak bersalin, jika emak bapa mereka sedang nazak, ia alasan yang boleh diterima, tapi sebenarnya ke mana mereka menghilang? Brengsek, bercuti ke luar negarakah di saat-saat penting ini? Andainya ketiga-tiga general PR: DS Anwar, TG Haji Hadi dan Lim Kit Siang boleh berada sepanjang malam di Dewan, yang 20 ekor itu pergi mana?

Harap Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang dapat memberitahu pengundi dan penyokong PR siapa 20 MP brengsek yang tidak hadir malam tadi itu dan apa sebab mereka tidak hadir. Pengundi dan penyokong PR berhak tahu ke mana mereka yang menafikan lakaran sejarah negara itu tercatat malam tadi menghilang, ketika khidmat mereka sangat-sangat diperlukan. Jika mereka ketika itu sedang berada di rumah tanpa sebab atau sedang memimpin tangan bini nombor dua di mana-mana majlis, tahulah rakyat menghukum mereka dalam PRU ke-13 kelak!

Nota: brengsek - perkataan Indonesia bermakna celaka.

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive