Rihat Minda


Monday, 13 June 2011

Bagaimana UMNO Menyelesaikan Masalah Rakyat
Posted on Monday, June 13 @ 20:23:22 PDT
Dilulus untuk paparan oleh KetamBatu

Open ArtikelOleh: umnopenipu

"

Malaysia adalah negara yang kaya raya tetapi rakyatnya miskin dan ada yang papa kedana. Ramai yang percaya dengan teori bahawa jika kerajaan kaya maka rakyatnya juga kaya.Tetapi ini hanyalah bersifat teoritikal. UMNO telah memanipulasikan teori ini dan mempandirkan pemikiran orang Melayu sejak sekian lama.

UMNO komited melaksanakan teori Yahudi iaitu pembohongan, apabila diulang-ulang akhirnya akan diterima sebagai kebenaran. Dalam usaha untuk memastikan rakyat (Melayu khususnya) terus terbelenggu dengan kepandiran, UMNO akan menentang sebarang usaha untuk mendedahlan penipuan mereka.Mereka telah membebani rakyat dengan ribuan masalah. Terdapat rakyat hidup dalam senang tetapi berhutang sampai mati. Terlalu ramai yang miskin tetapi pasrah dengan takdir kerana UMNO telah merosakkan minda mereka kononnya kemiskinan mereka adalah kerana takdir dan akibat sikap mereka sendiri.Oleh itu mereka perlu bersabar, menerima hakikat dan redha seadanya. Adapun yang kaya adalah terdiri daripada Menteri, atau pembesar-pembesar UMNO, kroni-kroni dan saudara mara mereka. Kekayaan mereka ini dijadikan hujah kepada Melayu yang sudah terpandir bahawa UMNO telah berjaya melahirkan ramai jutawan Melayu.

Malaysia telah dijadikan oleh Tun Mahathir sebagai “Negara Boleh atau Boleh Land”. Segala-galanya (kononnya) boleh dilaksanakan oleh Malaysia. Iklan-iklan di kaca televisyen memaparkan kononnya rakyat pelbagai kaum bersatu, Malaysia sebagai negara yang maju dan rakyatnya hidup dalam kemewahan. Tetapi dalam masa yang sama, mereka ada siaran “Bersama Mu” dan lain-lain rancangan terbitan TV milik mereka sendiri. Semuanya memaparkan kesempitan dan kepedihan hidup rakyat marhaen di negara yang kaya raya ini. Along, buang bayi, dadah, pesundalan,arak, kemiskinan, rasuah, rempit, lepak, bohsia, bohjan, judi, fitnah, kemalangan jalanraya, salahguna kuasa.. dan apa lagi??? Sebut apa saja kejahatan di dunia ini, semuanya ada di Malaysia Boleh ciptaan UMNO durjana ini. Jangan kata tiada pembunuhan. Ibrahim Libya,Zulkifli Mohamed, Mohamad Sarbani, Teoh Beng Hock dan Anwar Ibrahm (yang hampir nak mati dikerjakan oleh mereka). Semua ini angkara siapa?? Semua rakyat yang berfikiran waras dan yang gagal diperbahalolkan oleh UMNO durjana ini tahu jawapan kepada soalan mudah ini.

Setelah lebih dari setengah abad memerintah Malaysia, UMNO tidak faham atau pura-pura tidak faham masalah rakyat. Oleh kerana pada UMNO, segalanya adalah politik, maka mereka melakukan sesuatu dengan maksud dan kepentingan politik. Di bawah ini kita senaraikan masalah-masalah masyarakat yang sudah menjadi masalah nasional dan bagaimana UMNO mengatasi masalah-masalah ini.

Bil

Masalah

Cara Penyelesaian UMNO

Penyelesaian Sewajarnya

1

Rakyat dibelenggu hutang

Tubuh AKPK

Naikkan gaji

2

Kemalangan Jalanraya

Saman ekor, salahkan pemandu, bina tol

Perkasakan pengangkutan awam seperti perluaskan penggunaan keretapi, hapuskan tol, saman ekor dan besarkan serta perelokkan jalanraya.

3

Penyalahgunaan Dadah

Bagi ‘syringe’ dan ubat dadah percuma

Didikan agama dan tangkap pengedar besar.

,4

Persundalan

Beri lesen rumah urut, pandang sebelah mata.

Didikan agama dan tukar system pendidikan negara.

5

Buang Bayi

Bina rumah ibu tunggal

-sda-

6

Rasuah

Tangkap dan fitnah parti pembangkang. Tetapi jika mereka rasuah, tutup fail.

Bagi kuasa pendakwaan dan tangkapan pada Pakatan Rakyat. Maka ramai menteri termasuk PM akan kantoi.

7

Mat Rempit

Saman, bina litar lumba

Ubah system pendidikan

8

Arak

Bagi lesen biarkan dan kutip cukai

Haamkan dan wujudkan kawasan tertentu sahaja untuk jual arak.

9

Judi

Bagi lesen, biarkan dan kutip cukai

-sda-

10

Salahguna kuasa

Cipta saja fitnah bahawa parti pembangkang juga salahguna kuasa dan kelirukan minda rakyat

Dakwa PM dan menteri-menteri lain sebagaimana kamu buat pada Datuk Seri Anwar dahulu.

11

Barang Naik

Gunakan semula duit satu sen, rakyat mesti dipersalahkan.

Tukar Kerajaan BN kepada kerajaan PR

12

Rakyat tiada rumah

Skim rumah pertama ku mampu milik berharga RM220,000.00

Buat rumah asas dan murah yang boleh diperbesarkan. Guna konsep sewa beli.

13

Kemiskinan

Salahkan rakyat dan beri RM150 sebulan melalui JKM kepada beberapa kerat rakyat sahaja.

Turunkan harga barang, sediakan peluang pekerjaan dengan gaji yang kompetitif. Haramkan kemasukan orang luar sebagai pekerja.

Senarai di atas bukanlah lengkap. Tedapat banyak lagi masalah rakyat yang tidak pernah selesai seperti masalah tanah, air, pencemaran, kesihatan dan lain-lain. Kita yakin dan percaya, UMNO tidak akan berupaya menyelesaikan masalah rakyat selama-lamanya kerana antara faktornya ialah kebebalan otak pemimpin UMNO/BN, kezaliman, kerakusan kepada kuasa, tamak haloba dalam merompak hasil negara dan sikap busuk hati mereka lebih-lebih lagi kepada bangsa merekasendiri yang tidak menyokong mereka. Sudah tiba masanya semua rakyat perlu memikirkan soal reformasi menyeluruh kepada system politik negara. Jika tidak, Malaysia akan rosak musnah dalam dekad yang terdekat ini angkara UMNO/BN durjana. Percayalah.

SURAT DR MAHATHIR KEPADA TGNAPERDANA MENTERI MALAYSIA

YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan

Y.A.B. Tuan Haji,

PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993 DI NEGERI KELANTAN

Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
Bertarikh 8 Jun 1994


Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kepada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu "tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum)." Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.

2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya di zaman itu.

3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.

4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan aakan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:

(i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW., orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran. Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan.

Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.

(ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan.

Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas.

Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan aia adalah satu kezaliman yang dahsyat.

5. Hukum Hudud Islam bertujuan untuk memberi keadilan kapada semua pihak. Ia bukanlah bertujuan untuk melakukan kezaliman. Undang-undang PAS jelas menunjukkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara akan berlaku. Justeru itu undang-undang yang disediakan oleh PAS bukanlah undang-undang yang menepati ajaran Islam. Ia hanyalah undang-undang ciptaan PAS yang bertentangan dengan penekanan oleh agama Islam yang menuntut supaya menghukum secara adil dan menolok sebarang kezaliman. Kerajaan Pusat akan sentiasa berpandu dan menerima ajaran-ajaran dan amalan Islam dari semua aspek tanpa diheret oleh kehendak organasasi politik yang mempunyai kepentingan yang lain daripada Islam dan kepentingannya.

6. Jika undang-undang PAS yang jelas mengandungi unsur-unsur ketidakadilan dikuatkuasakan dinegara ini, dan jika ia dikatakan itulah Hukum Hudud Islam maka umat Islam dan juga anggota masyarakat bukan Islam akan hilang kepercayaan Islam membawa keadilan untuk penganutnya. Ia juga memberi gambaran yang buruk terhadap agama yang suci ini dan menjejaskan imej orang-orang Islam di kalangan penganut agama-agama yang lain. Ia tetap akan menyebabkan penganut agama lain menjauhkan diri daripada agama Islam dan menyebabkan orang yang berminat memeluk Islam menolaknya.

7. Kerajaan Pusat tidak berhajat untuk bersubahat dengan PAS bagi melaksanakan ketidakadilan semata-mata untuk kepentingan politik dan sokongan oleh orang yang telah diabui matanya. Kerajaan Malaysia yang sentiasa dan terus mempertahankan ajaran dan nilai-nilai Islam tidak dapat membenarkan Kerajaan Pas menjalankan sesuatu yang bercangah dengan prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadapKerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam dan penganut-penganutnya.

DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD
15 Julai 1994 Idea Idea

FEEDJIT Live Traffic Map

Blog Archive